Velayet Davası Nedir?

Velayet Davası Nedir?
06.04.2022 18:30
Velayet davası, 18 yaşını doldurmayan çocuk için velayetin diğer ebeveynde olduğu durumlarda açılan davadır. Velayet davası fiyatları, velayet davası açma süresi, velayet davası açma nedenleri ve velayet davası açmak için gereken evraklar hakkında merak edilen tüm soruları sizin için bir araya getirdik.

Velayet davası, Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmaktadır. Velayet için dava açmak, 18 yaşını doldurmamış çocuğun velayetinin diğer ebeveynde olduğunda kişinin açacağı davadır. Çocuğunun velayetini almak isteyen kişi, velayetin değiştirilmesi ve velayeti almayı talep etmektedir. Tarafların bu süreçte boşanma davası sürüyorsa ve tarafların ortak çocukları varsa ayrıca bir velayet davası açılmasına gerek yoktur. Velayet, boşanma davası sürecinde hâkimin doğrudan karar verdiği bir konudur.

Velayet Davası Açma Süresi

Velayet davası açma süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu dava, basit yargılama usulüne tabi olduğu için dava dilekçesi mahkemeye verilir ve davalıya tebliğ edildikten sonra davalı tarafın dilekçeye cevap verme hakkı doğar. Davalı tarafın dilekçeye cevap verip vermemesi dava sürecini etkilemez ve dilekçe süreci tamamlanır. Buna ek olarak tensip zaptında yer alan duruşma gününde ilk duruşma yapılır. Velayet davası sürecinin yaklaşık 200 günde tamamlanması hedeflenmektedir. Ancak velayet davası açma süresi, toplanacak deliller, mahkemelerin yoğunluğu, dilekçelerin tebligat ve cevap sürelerine bağlı olarak değişiklik gösterir.  

Velayet Davası Açma Sebepleri Nelerdir?

Velayet davası açmanın birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler arasında velayet sahibi olan ebeveynin görevini hastalık ya da deneyimsizlik gibi sebeplerden ötürü yerine getirememesidir. Bir diğer velayet davası açma sebebi ise velayetin verildiği ebeveynin çocuğa yeterli sevgiyi ve ilgiyi vermemesidir. Bunun yanı sıra velayeti alan kişinin yeniden evlilik yapması sonucu çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaması da velayet davası açma sebepleri arasında yer alır.

Velayet sahibi olan ebeveynin taşınması, velayet sahibi olan ebeveynin vefat etmesi, velayet sahibinin diğer ebeveyn ile çocuğunun görüşmesini engellenmesi, çocuğun güvenliğinin sağlanamaması ve çocuğun sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanmaması da velayet davası açma sebeplerindendir.

Velayet Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Velayet davası için gerekli evraklar arasında velayet dava dilekçesi yer alır. Bunun yanı sıra belirtilmesi gereken deliller varsa onların da yer alması gerekir. Boşanma davası süren bir velayet davası ise gerekli bir evrak yoktur.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir