Isıtmalı Havuz Maliyeti Nedir?

Isıtmalı Havuz Maliyeti Nedir?
26.10.2022 22:27
İster yaz olsun ister kış ister kapalı bir havuz isterse açık havuz... Isı dengesi ve sıcaklığı ayarlanabilen bu fonksiyonel ısıtmalı havuzlar hakkında merak edilenler var. Isıtmalı havuz maliyeti nedir? Nasıl çalışır? Kaç derece olmalı? Isıtmalı havuza kışın girilir mi? Merak edilenlere birlikte bakalım.

Belli bir sistemle ısıtılan, kışın da havuzu kullanmaya olanak sağlayan özellikli havuzlardır. Sıcaklığın derecesi sayesinde birçok eklem rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Büyük, özellikli bir havuz yaptırma maliyeti metrekaresine göre 250 -500 bin TL arasındadır. Eğer taşınabilir şekilde prefabrik veya monte edilen bir havuz düşünürseniz ortalama maliyet 80 bin TL civarında olabiliyor.

Küçük bir bahçeye betonarme bir havuz yaptırmanın maliyeti ise 10 binden başlayıp 40 bin TL’ ye kadar çıkabiliyor.

Isıtmalı havuzların maliyeti ise, var olan havuza sadece ısıtma sistemi olarak eklenebileceği için, havuzun büyüklüğüne göre 10 bin ve 200 bin TL arasında değişmektedir.

 Isıtmalı Havuz Nasıl Çalışır?

Havuz ısı pompasıyla havuza giden su, istenilen sıcaklıkta dengelenir. Doğalgaz veya yakıt kullanılan ısıtmalarda ise kazanda bulunan yakıt yardımıyla, kombi gibi çalışan bir sistem devreye girer.

Havuz ısıtma sistemleri ise,

Isı Pompası: İçlerindeki en düşük maliyetli olan sistemdir. Havadan almış olduğu enerjiyi çevirerek havuza iletme şeklinde tanımlanabilir.

Isı Eşanjörü: Bir diğer ismiyle ısı değiştiricidir. Doğalgaz kömür gibi yakıtlar ile devreye girer havuzu istenilen sıcaklığa ulaştırır.

Plakalı Isı Eşanjörü: Kaynağını kalorifer suyundan almaktadır. Tercihen büyük havuzlar için kullanılır. Az yer kaplar ve düşük maliyetlidir.

Elektrikli Isı Eşanjörü: Elektrikli hassas bir ısıtma sistemidir. Maliyeti yüksektir. Arıza ve kaçaklarda tehlikeli olabildiği için çok fazla tercih edilmiyor.

Isıtmalı Havuz Kaç Derece Olmalı?

Normal bir yüzme havuzu, bakıldığında kokusuz ve duru olmalıdır. Sıcaklık derecesi ise 26- 28 derece olmalıdır.

Fakat ısıtmalı havuzlar termal özellikler barındırdıkları kışın da tercih edilebilen havuzlar oldukları için yüksek sıcaklıkta kullanılıyorlar.

Bu havuzlar için ideal sıcaklık 40- 44 derece civarında olmalıdır. Havuzun içerisinde yaklaşık 15 dk kadar kalındığı zaman, vücut kendisi için gereken mineralleri 15 dk toplar daha uzun kalmanın bir yararı olmayacağı gibi tavsiye de edilmiyor.

Isıtmalı Havuza Kışın Girilir Mi?

Temizliğinden emin olduğumuz, hijyenik kuralların aksatılmadan yerine getirildiği, berrak ve kokusuz havuzlar yüzmek için en ideal olanlarıdır.

Havuza girmek için çoğu zaman yazı bekleyen insanlar içinse ısıtmalı havuzlar, sıcaklık dengesinin istenildiği şekilde ayarlanabildiği için kışın da tercih ediliyor.

Suyun belli bir sıcaklıkta, içerisinde ki mineraller artacağı için bu kaplıca mantığında ki sulara özellikle eklem bölgelerinde problem yaşayan kişilerin girmesi önerilmektedir.

Havuza girmeden önce basit bir şekilde su dökünmek ya da kısa bir duş alarak vücudumuzdaki kirden arınmak, toplu girilen havuzlar için daha hijyenik olacaktır.

Cilt tahrişi, alerji, döküntü, iltihap, mantar gibi havuz suyuna karışıp yayılabilecek bir rahatsızlık yaşıyorsanız tedavi olana kadar toplu bir şekilde kullanılan havuzlara girmemeniz gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir