Telafi Çalışması Nedir?

Telafi Çalışması Nedir?
14.03.2022 15:00
Çeşitli sebeplerin ortaya çıkmasından ötürü çalışılmayan günlerin mesai ile kapatılmasına telafi çalışması denir. Özellikle pandemi hayatımıza girdiğinden beri telafi çalışması ile ilgili merak edilenler artmıştır. Telafi çalışması ile ilgili bilinmeyenler çalışanlar tarafından araştırılıyor.

Telafi çalışması; çeşitli ve zorunlu sebeplerden ötürü çalışılmayan sürelerin yerine mesai yapılması olarak tanımlanır. Çalışan hakları işveren tarafından hangi nedenlere bağlı olarak telafi çalışmasının yaptırılabileceği, 4857 sayılı İş Kanunu’nda açık bir şekilde verilmiştir. Buna göre telafi çalışması; çalışılmayan süreye takiben 2 ay içerisinde yaptırılmalıdır. Telafi çalışması günde en fazla 11 saati aşmamak ön koşulu ile günlük 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması tatil günlerinde yaptırılamaz.

Telafi Çalışması Şartları Nelerdir?

Telafi çalışması şartları;

Çalışılmayan süreyi takiben 2 ay içerisinde gerçekleşir.

Normal şartlarda günlük çalışma saati 8 saat olan kişiler telafi çalışmasında günlük en fazla 3 saat, 9 saat olan kişiler ise günlük en fazla 2 saat telafi çalışması yapabilirler.

Tatil günlerinde işveren telafi çalışması yaptırılamaz.

Telafi Çalışması Kaç Ay İçinde Yaptırılır?

Telafi çalışmasının kaç ay içinde yaptırıldığı, bu çalışma içerisinde bulunacak kişiler tarafından merak ediliyor. Telafi çalışması, çalışılmayan süreyi takiben 2 ay içerisinde yaptırılmalıdır. Resmi kanununda da bu şekilde belirtilmiştir.

Telafi Çalışması Bordroda Nasıl Gösterilir?

Telafi çalışmasının bordroda nasıl gösterileceği, telafi çalışması yapacak çalışanlar tarafından yaygın olarak sorgulanıyor. Telafi çalışması bordroda da telafi çalışması altında resmi bir şekilde gösterilir. Bu konu ile ilgili çalışanlara daha farklı bir bilgi verilmemiştir.

Telafi Çalışması Nasıl Yapılır?

Telafi çalışması çeşitli ve zorunlu sebeplere bağlı olarak çalışılmayan sürenin yerine mesai içinde çalışarak yapılır. Telafi çalışması günlük çalışmanın üzerine ek bir mesai gibi gerçekleşir. Normal şartlarda günlük çalışma saati 8 saat olan kişiler telafi çalışmasında günlük en fazla 3 saat, 9 saat olan kişiler ise günlük en fazla 2 saat telafi çalışması içerisinde bulunabilirler.

Telafi Çalışması Günlük En Çok Kaç Saat Yapılabilir?

Farklı sebepler ile telafi çalışması yapmak durumunda kalan çalışanlar; günlük çalışma saati 8 saat olan kişiler için telafi çalışmasında günlük en fazla 3 saat, 9 saat olan kişiler ise günlük en fazla 2 saat şeklinde belirtilmiştir.

Telafi Çalışması Hangi Durumlarda Yapılır?

Telafi çalışması;

Zorunlu nedenler dâhilinde işin durması

Ulusal bayramlar ve genel tatillerden önce ya da sonra iş yerinde tatil verilmesi

Farklı sebepler ile iş yerinde normal çalışma süresinin altında çalışılması ya da tamamen tatil yapılması

İşçinin talebi ile yasal yıllık izin dışında izin talep edilmesi gibi durumlarda yapılmaktadır. 

Telafi Çalışması İçin İşçinin Onayı Gerekli Mi?

Telafi çalışması için işçinin onayının gerekip gerekmediği konu ile ilgili en çok sorgulananlar arasında yer buluyor. Telafi çalışması için ortada fazladan bir çalışma mesaisi olmadığı için işçinin onayı gerekmez.

Telafi Çalışması Nasıl Hesaplanır?

Telafi çalışması çalışmadığınız süreyi kapatmak için iş yerinde fazladan mesai uygulaması gibi yapılır. Telafi çalışması işveren tarafından hesaplanır. Buna göre çalışmadığınız gün boyunca eksik kalan çalışma saatleri her gün mesai saatine ek olarak yapacağınız 2-3 saatlik çalışma üzerine sayılır. Bu şekilde telafi çalışmasını kendiniz de hesaplayabilirsiniz.

Telafi Çalışması Resmi Tatilde Yapılır Mı?

Telafi çalışması ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Telafi çalışmasının resmi tatilde yapılıp yapılmadığı da konu hakkında bilinmeyenler arasında yer alıyor. Telafi çalışması resmi olarak tatil günlerinde yapılamaz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir