Sigorta Hukuku Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Sigorta Hukuku Hakkında Merak Edilen Bilgiler
22.08.2021 15:30
Sigorta hukuku, bir sigortacılık faaliyetlerinin nasıl sürdürüldüğü, sigortacılık faaliyetlerinin neleri kapsadığı gibi pek çok konuda düzenlemelerin yer aldığı hukuk dalıdır. Sigorta hukuku nasıl yapılır, zor mu, tanımı nedir? Sigorta hukuku ile ilgili Yargıtay kararları nelerdir? Sigorta hukuku ve bölümleri nelerdir?

Sigorta hukuku, bir sigortacılık faaliyetlerinin nasıl sürdürüldüğü, sigortacılık faaliyetlerinin neleri kapsadığı gibi pek çok konuda düzenlemelerin yer aldığı hukuk dalıdır. İşletmelerin çalışmalarını nasıl sürdürdüğü konusunda denetleme ve düzenleme yetkisinin sigorta hukuku kapsamında değerlendirildiği bilinmektedir. Sigorta hukukunun ticaret hukuk kapsamında değerlendirildiği ve hukukun özel bir dalı olduğunu belirtmekte yarar bulunur. İşletmeler çerçevesinden de kullanıcılar çerçevesinden de bakıldığında sigortacılık hukukunun gerekliliğinden bahsetmemiz mümkündür. İşletmelerin yaptıkları hayatalar ve diğer kişilerin sahibi olduğu hakların belirlenmesinde ve hukuki sorunların hızlı bir şekilde çözülmesinde katkı sağlayan sigorta hukuku hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…

Sigorta Hukuku Nasıl Yapılır?

Sigorta hukuku işletmeler tarafından yapılması zorunlu olan bir durum değildir. Çünkü her türlü konut, yangın, sağlık, tarım gibi pek çok sigorta yapan şirketlerin bu hukuk dalına tabii tutulduğu bilinir. Sigortalı olmak isteyen kişilerin ve gerektiğinde sigorta yapan şirketlerin de hakkının savunulduğu bu hukuk dalı ister istemez yasalar çerçevesinde değerlendirilerek dahil olur. Kısacası sigorta hukukundan faydalanabilmek için yapılması gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır.

Sigorta Hukuku Zor Mu?

Hukuk fakültelerinde okutulmakta olan derslerden bir tanesi de sigorta hukukudur. Sigorta hukuku dersi kimi öğrenciler için oldukça zor olarak kabul edilirken; kimi öğrenciler için ise son derece basit bir derstir. Ticaret hukukunun alt dalını oluşturan sigorta hukukunun zorluğu konusunda bir görecelilikten bahsetmek yanlış olmayacaktır.

Sigorta Hukuku Tanımı Nedir?

İlk olarak sigorta hukuku anayasal düzende yer alan ticaret hukukunun alt ve özel bir dalıdır. Akla gelen her türlü sigortacılık faaliyetinin çalışma düzeninin sağlandığı hukuk disiplini olarak bilinir. Son derece geniş bir kapsamda değerlendirilen sigortacılık hukukunun tüzel, özel ve aracı kuruluşlar olmak üzere her kesimi kapsadığını belirtmek mümkündür. Kapsam dahilindeki sigorta teminatları, her türlü sorumluluk ve teminatların sigorta hukuku kapsamında değerlendirildiği bilinir. Sigorta hukuku, hayatın her alanında yaptırılmak istenen sigorta çeşitlerinin rizikolarını da temin altında tutan muhteşem bir sistemdir. Gerektiğinde para cezası ya da hapis cezası gibi pek çok yaptırımı olduğu bilinir.

Sigorta Hukuku İle İlgili Yargıtay Kararları Nelerdir?

Hukukun bir alt disiplini olarak kabul edilen sigorta hukukuna ilişkin bilinen Yargıtay kararları şu şekildedir;

·        Poliçeler aynı isimdeki başka şahsa düzenlenmiş olsa dahi bu durum sigortacının sorumluluğu altında kabul edilir.

·        Sabit miktarla ödenen kar payına sahip ve otuz yıl süren hayat sigortasına uyarlama yapılabilmelidir.

·        Rizikonun teminatı kapsadığına ilişkin tüm belgeleri sigortayı yapan kişiler ya da şirketler karşılamakla yükümlüdür.

·        Trafik kazalarına ilişkin bir sigorta faaliyeti yürütülüyor ise bu durumdan dava bölge müdürlükleri de etkilenmelidir.

·        Sürücüler trafik kazalarında tam kusurlu olsalar dahi sigorta şirketleri tazminat vermekle yükümlüdür.

·        Sigorta şirketleri olası kaza durumlarında rizikonun ne olduğuna ilişkin delilleri kendi bulmakla yükümlüdür.

·        2016 yılından sonra yapılan sigortaların tamamı istinaf kanunları kapsamında yer almak durumundadır.

Sigorta Hukuku Ve Bölümleri Nelerdir?

Sigorta hukuku konusunda en çok merak uyandıran konulardan bir tanesi de sigorta hukukunun bölümleri hakkındadır. Sigorta hukuku olarak bilinen ve hukukun bir alt dalı olarak kabul gören bu sistem özel sigorta ve sosyal sigorta olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel sigorta kişilerin mülklerini, iş yerleri ni ve kendilerini kendi imkanları ile garanti altına almasını sağlayan, kişinin kendi primlerini kendisinin ödemekle yükümlü olduğu bir sistem olarak bilinmektedir. Sosyal sigorta ise kanun yolları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılan bir sigorta türüdür. Kısacası bakıldığında sosyal sigorta işçi, emekli ve memur gibi sınıfları kapsamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir