Spor Yasası Nedir?

Spor Yasası Nedir?
30.12.2021 13:40
Yeni spor yasası geliyor. Yeni spor yasasına göre, Futbol Kulüplerinin Başkan’ları borçlarından sorumlu olacak. Spor yasasının başka neleri kapsayacağı ise şimdiden merak konusu olmuş durumda. Spor yasası maddeleri ne olacak, ne zaman çıkacak mı? Spor yasası hakkında merak edilen sorulara yanıt verdik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan spor yasası için talimatları verdi. AK Parti yeni spor yasasının hazırlıklarına başladı. Üzerinde çalışmaların devam ettiği spor yasası taslağına göre, tüm kulüplerin yöneticileri kendi dönemlerinde bulunan borçlandırmalardan sorumlu olacak. Futbol kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıp şirket mantığı ile yürütülmeye başlanacak. Yeni spor yasasına göre spor kulüpleri için mali şeffaflık olması hedefleniyor. Kulüplerin dernek olmaktan çıkarak, anonim birer şirket gibi yönetilmeye başlanması ve denetlemelerinin Spor Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor. Spor yasası Meclis’in yeni yasama yılında öncelikli başlıklardan biri olacak. Önümüzdeki günler içerisinde kulüplerin ve ilgili kuruluşların temsilcileri ile toplantıların devam edeceği konuşuluyor. Üzerinde yapılan çalışmaların devam ettiği spor yasasına göre, kulüplerin kendi yöneticileri, yöneticilik yaptıkları dönemlerden kalma borçlandırmalardan sorumlu tutulacaklar. Kulüplerin borçlandırılmasına da sınırlandırılma getirilecek. Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı kurullar yeniden düzenlenerek, menajerlik sistemine de yeni bir düzenleme sistemi getirilecek. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Spor Yasası Maddeleri Ne Olacak?

Spor yasasının uygulanması son günlerin en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Spor yasası maddeleri ise şu şekilde;

Kulüpleri genel kurul toplantılarına katılım gösteren üyelerin 3/4’ünün karar birliği ile kulüp merkezi bulunmuş olduğu ilde bulunan başka bir kulüp ile birleşebilir.

Şike ve teşvik gibi olumsuz suçlardan ceza alan yöneticilerin kulüp başkanlığı, yöneticiliği yasaklanacak veya spordan ömür boyu men edilecekler.

Kulüplerin sponsorlar ve doğrudan transfer harcamaları hariç olmak üzere bir önceki dönemlerde gerçekleşen borçlanmalar hariç bütçenin %25’inden fazlası transfer harcamalarına kullanılabilecek.

İki yapılı olan kulüplerin, hem dernek hem de şirket yapılanması sona erecek. Şirket olarak devam edilecek.

Kulüp yöneticisi ve başkan olmak için pek çok şart belirlenecek. Yöneticilik ve başkanlık bu şartlara bağlı olarak gerçekleştirilecek.

Kulüp bütçesini aşan, borçlar ve zarardan yönetici ve başkan sorumlu tutulacak.

Spor kulüpleri konfederasyonun mallarına karşı herhangi bir biçimde olumsuz suç durumu işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş gibi kabul edilecek ve bu şekilde cezalandırılacaklar.

Spor Yasası Ne Zaman Çıkacak?

Spor yasası son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine, spor yasası üzerine çalışmalara başlanmıştı. Spor yasasının kulüpler üzerinde pek çok şeyi değiştirmesi bekleniyor. Bu yüzden spor yasasının ne zaman çıkacağı ve ne zaman uygulamaya koyulacağı sorgulanmaya başlandı. Yeni spor yasasına göre spor kulüpleri için mali şeffaflık olması amaçlanıyor. Kulüplerin dernek statüsünden çıkarılarak anonim şirket gibi yönetilmesi planlanıyor. Kulüplerin denetlemelerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor. Spor yasası Meclis’in yeni yasama yılında öncelikli başlıklardan biri olacak. Önümüzdeki günler içerisinde kulüplerin ve ilgili kuruluşların temsilcileri ile toplantıların devam edeceği konuşuluyor. Spor yasasının çıkacağı tarih henüz açıklanmadı. Yasa ile ilgili kesin bir tarih verilmedi. Önümüzdeki günlerde yasaya dair taslak çalışmalarının bitişinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir