Dünya Kupası Tarihi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dünya Kupası Tarihi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
29.08.2021 11:30
Futboldan sorumlu en üst düzey organizasyon olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) gerçekleştiği bir turnuvadır. Bizler de dünya kupası ne zaman başladı?, şampiyonları hangi ülkelerdir?, tarihinde bir turnuvada en çok gol atan takım?, bir maçta en çok gol yiyen kaleci kimdir?, kaç senede bir yapılır?, ilginç bilgiler,dünya kupası saf altın mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Futboldan sorumlu en üst düzey organizasyon olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) gerçekleştiği bir turnuvadır. FIFA üyesi ülkelerin milli takımlarının yer aldığı uluslararası futbol turnuvası ilk olarak 1930 yılında düzenlenmiştir. 1942 ve 1946 yıllarında 2.Dünya Savaşı olması nedeniyle yapılamayan turnuva her dört yılda bir düzenlenmektedir. Olimpiyatlarda başarılı olan futbol turnuvaları dolayısıyla olimpiyatlar dışında uluslararası bir futbol turnuvası düzenlenmesi için FIFA başkanı Jules Rimet’in önderliğinde çalışmalar yapıldı. Amsterdam’da 28 Mayıs 1928’de yapılan FIFA kongresinde dünya şampiyonası düzenlenmesi karar verildi. Karara göre ilk dünya kupasına Uruguay ev sahipliği yapacaktı. Uruguay’a yapılacak yolculuk uzun süreli ve pahalı olduğundan dolayı turnuvaya Avrupa takımları katılacağını açıklamamıştı. Başkan Rimet’in çabaları sonucunda 4 Avrupa ülkesi katılımı kabul etti. Yedisi Güney Amerika, ikisi Kuzey Amerika ve dördü Avrupa’dan olmak üzere toplam 13 ülkenin katıldığı ilk turnuva Uruguay’ın ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Montevideo adlı kentteki Yüzüncü Yıl Stadyumu’nda oynan finalde Uruguay, Arjantin’i 4-2 mağlup etmiş ve ilk dünya kupasının şampiyonu olma başarısını göstermiştir. 1930’lu yıllardan itibaren her dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası zamanla gelişerek 200 takım arasından 32 takımın katıldığı ve şu anki kullanılan sistemde bir turnuvaya dönüşmüştür.

Dünya Kupası Ne Zaman Başladı?

Dünya Kupası ilk olarak 13 Temmuz 1930 tarihinde Uruguay’ın ev sahipliğini yaptığı turnuvayla birlikte başlamıştır.

Dünya Kupası Şampiyonları Hangi Ülkelerdir?

1930’dan başlayarak günümüze gelen zaman içerisinde turnuva 21 kez düzenlenmiştir. 21 kez yapılan bu turnuvalarda 8 farklı ülke şampiyonluk sevinci yaşamıştır. Yapılan her turnuvaya katılma başarısını göstermiş tek ülke konumundaki Brezilya turnuvanın en çok şampiyon olan ve en başarılı takım olma unvanına sahiptir. 21 kez yapılan turnuvada şampiyon olan ülkeler şu şekildedir;

1.      Brezilya – 5 Şampiyonluk

2.      İtalya – 4 Şampiyonluk

3.      Almanya – 4 Şampiyonluk

4.      Arjantin – 2 Şampiyonluk

5.      Fransa – 2 Şampiyonluk

6.      Uruguay – 2 Şampiyonluk

7.      İngiltere – 1 Şampiyonluk

8.      İspanya – 1 Şampiyonluk

Dünya Kupası Tarihinde Bir Turnuvada En Çok Gol Atan Takım?

1970 yılında düzenlenen Dünya Kupası’nda Brezilya 19 gol atarak en çok gol atan takım olma başarısı göstermiştir.

Dünya Kupası’nda Bir Maçta En Çok Gol Yiyen Kaleci Kimdir?

1982 yılında düzenlenen Dünya Kupası’nda Macaristan, El Salvador’u 10-1 mağlup etmiştir. Bu galibiyet Dünya Kupası tarihinin en farklı skorudur. 1982 turnuvasında ülkesinin kalesini koruyan Salvadorlu kaleci Luis Guevara Mora en çok gol yiyen kaleci konumundadır.

Dünya Kupası Kaç Senede Bir Yapılır?

2.Dünya Savaşının olduğu 1942 ve 1946’lı yıllar dışında 1930 ve 1930’dan sonraki her dört yılda bir Dünya Kupası düzenlenmektedir.

Dünya Kupası ile İlgili İlginç Bilgiler Nelerdir?

·        Dünya Kupasında şampiyon olan takıma dört seneliğine Jules Rimet Kupası verilmekteydi. Sonraki turnuvada şampiyon olan takıma bu kupa devrediliyordu. Kurala göre üç kez şampiyon olan takım daimi olarak kupayı elinde tutacaktı. Brezilya, 1970 yılında 3.kez şampiyon olarak bu kupayı müzeye götürmeye hak kazanmıştır. Fakat Jules Rimet kupası 1983’te Brezilya’da çalındı ve bir daha bulunamadı.

·        1930- Final maçını yöneten hakem ceket ve kravatla sahada yer almıştır.

·        1930- Turnuvaya katılan Avrupa takımları Belçika, Fransa, Romanya ve Yugoslavya aynı gemide yolculuk etmiş ve antrenmanlarını geminin güvertesinde yapmıştır.

·        1930- Dünya kupası finalini izleyen seyirci sayısı 300’dür.

·        1934- İtalya kupa tarihi boyunca elemek oynayan ilk ve tek ev sahibi ülkedir.

·        1934- Dünya kupasına katılan ilk Afrika ülkesi Mısır’dır.

·        1938- Penaltı kuralı olmadığı için uzatmaya giden 5 maçın 3’ü tekrar edilmiştir.

·        1942 ve 1946- 2.Dünya Savaşı sebebiyle turnuva oynanamadı.

·        1950- Maçları çıplak ayakla oynama isteğinde bulunan Hindistan reddedilmesinin ardından turnuvaya katılmadı.

·        1958- Televizyonda yayınlanan ilk dünya kupasıdır.

·        1966- Televizyonda renkli yayınlanan ilk dünya kupasıdır.

·        1970- Tüm maçlar ilk kez canlı yayınlanmıştır.

·        1982- Maradona İngiltere’ye eliyle attığı gol tarihe geçti.

·        1994- Maradona’nın doping yaptığı tespit edildi ve turnuvadan ihraç edildi.

·        1994- 3.5 milyondan fazla izleyici sayısıyla en çok izlenen dünya kupasıdır.

·        2002- Asya’da düzenlenen ilk turnuva

·        2006- İsviçre gol yemeden elenerek ilginç bir rekora imza attı.

·        2010- Afrika’da düzenlenen ilk turnuva

Dünya Kupası Saf Altın Mı?

Jules Rimet kupasının çalınmasının ardından yeni bir kupa tasarlandı. Düzenlenen yarışmada 53 farklı tasarım arasından İtalyan heykeltaş Silvio Gazzaniga’nın tasarımı seçilerek şampiyon olan ülkelere verilmeye başlandı. 18 ayar altından yapılan kupa 36,5 cm yüksekliğinde ve 6,175 kg ağırlığındadır. Değişen yönetmeliklere göre kupa hiçbir ülkeye daimi olarak verilmemekte bu sebeple kazanan ülkeye altın bir replika takdim edilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir