Yüzme ve dalış gibi su sporlarında sıklıkla kullanılan şnorkel, yüzücülerin işini büyük oranda kolaylaştıran faydalı icatlar arasında yer almaktadır. Basit tanımıyla şnorkel; kişilerin su yüzeyinin kısmen altında yüzerken bile nefes alıp vermelerine yarayan j biçimindeki alettir. Şnorkelin icat edilmesi ve kullanılmaya başlanması, oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak şnorkel, denizcilik faaliyetleriyle uğraşan Giritliler tarafından icat edilmiştir.
Şnorkel sözcüğü ise Almanca schnorchel olarak adlandırılan ve dalgıçların kullandığı nefes borusu anlamına gelen kelimeden türemiştir. Günümüzde kullanılan şnorkeller 1930 yıllarından itibaren geliştirilerek kullanıma sunulmuştur. Temel olarak şnorkelin kullanım amacı, su yüzeyinin alt tabakalarında nefes alabilmek ve denizin içerisini gözlemlemektir. Şnorkel yapı ve işlev olarak soluk borusuna benzemektedir.
Şnorkel Ne İşe Yarar?
Dalış malzemeleri içerisinde en önemli ekipmanlardan biri olan şnorkel, şnorkel borusu aracılığıyla su dışındaki havayı su altındaki kişilere ileten bir ekipmandır. Genel olarak şnorkel modelleri deniz gözlüğü ile kullanılan ekipmanlardandır ve serbest yüzmede ya da dalış sporlarında kullanılmaktadır.
Şnorkel Nasıl Kullanılır?
Amatör veya profesyonel yüzücülerin serbest dalış için ilk tercih ettiği yardımcı ekipmanlar arasında şnorkel gelmektedir. Eğer ilk defa şnorkel ile dalış yapılacaksa dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Öncelikle şnorkelin yüze tam olarak oturacak şekilde takılması büyük önem taşımaktadır. Şnorkel doğru biçimde takıldıktan sonra, nefes alıp verme yoluyla şnorkel borusunun temizlenmesi ve diğer nefes eylemleri için hazır olması sağlanmalıdır.
Şnorkeller, kuvvetli nefes verme prensibi sayesinde verimli şekilde kullanılabilmektedir. Şnorkelle nefes verildikten hemen sonra nefes tutulmalı ve bu işlemler tekrar edilmelidir. Suda derinlere dalmaya başlamak, şnorkel borusuna su dolmasına sebep olmaktadır. Bu suyu tahliye etmenin yolu ise yüzeye ulaşarak eğilimli bir şekilde genleşme yakalamak ve şnorkel borusunda dolan suyun atılmasını sağlamaktır. Günümüzde bazı şnorkel modelleri kendiliğinden tahliyeli şekilde de satılmaktadır. Bu modeller tahliye borusu sayesinde her nefeste kendi kendini temizlemektedir.
Şnorkel Borusu Nasıl Takılır?
Genellikle şnorkel modellerinde ağızlık bölümü ve bunun üzerinde hava girişine destek olan alanlar vardır. Deniz gözlüğü takıldıktan sonra şnorkel borusu ağız kısmına yerleştirilmektedir. Şnorkel ve diğer dalış malzemeleri olmadan dalış yapmamak, güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Şnorkel Gözlüğe Nasıl Takılır?
Şnorkeli takabilmek için tutgacı çekilerek dalış maskesinin lastiğinin sol tarafına takılır ve bu şekilde hava borusunun lastikte sabit kalması sağlanmaktadır. Şnorkel, tam anlamıyla sol kulağın önünde durmalı ve tutgacı da bu borunun ortasında yer almalıdır. Öncelikle gözlük takılarak şnorkelin ağızlığı, ağıza alınır ve ısırılır. Esnek olan bu ağızlığa dudaklar tam olarak yerleştirilir. Son olarak şnorkel borusunu düzenlenerek ağza tam olarak oturması sağlanır.