Ninjutsu Nedir?

Ninjutsu Nedir?
08.11.2021 13:30
Ninjutsu halk arasında bir dövüş sporu olarak bilinse de aslında dövüş sporundan ziyade bir hayat öğretisidir. Ninjutsu hangi ülkenin dövüş sanatı ve teknikleri nelerdir? Ninjutsu ile ilgili en çok merak edilenleri derledik.

Bu yüzden de aslında Ninjutsu müsabakaları ve yarışmaları düzenlenmesini pekte rastlamazsınız. Uzakdoğu menşeili olan Ninjutsu beyaz yeşil ve siyah kuşak kademelerinde kuşak sıralamaları bulundurur. Ninjutsu için kimi kaynaklar sanat olarak da tabirlendirmektedir. İki farklı ekole bağlı olan bir Ninjutsu Koga ve Iga ekollerine ayrılmaktadır. Şu an ise ayakta kalan sadece Iga ekolü öğretilerine devam etmektedir. Ninjutsu’nun önemli yanlarından biri de feodal Japonya zamanında bu dönemin ninjaları tarafından başarı ile sürdürerek öğretilmiş olmasıdır. Bu şekilde Ninjutsu sanatı oldukça gelişmiştir. Ninjutsu’nun amacı ruhsal bir arınma sağlayarak mutlu bir benlik yaratabilmektedir. Bu yüzden ninjalar kendisini ve yakın çevresini bununla birlikte tüm insanlık alemine barış getirebilmeyi hedefler. Ninjutsu birden fazla dövüş sanatını da bünyesinde barındıran sistemsel stratejik bir bütündür. Yani bu yüzden aslında herhangi bir kulvara ait olmayan Ninjutsu çeşitli dövüş sanatları ve yaşam felsefeleri ile beslenmektedir. Ninjutsu sanatının içerisindeki en belirgin tarzlar kılıç kullanabilme ve yakın dövüş hareketlerinin ustalıkla kullanılmasıdır.

Ninjutsu Hangi Ülkenin Dövüş Sanatı?

Ninjutsu uzak doğu dövüş sanatı olduğundan sıklıkla Japonya’da kullanılan bir savunma sanatıdır. Özelikle Japon askerlerinin ve polislerinin kullandığı bir teknik olan Ninjutsu eski tarihlerden bu yana Japonların kullandığı bir savunma sanatıdır. Farklı bölgelerin ekollerine ayrılan Ninjutsu birbirine benzeyen ekollerle birlikte nesillere aktarılmıştır. 2 sağlam ekole dayanan bu dövüş öğretisi ekollerinden biri de, ekolün son ustasının vefat etmesiyle son bulmuştur. Şuan ise tek bir sağlam ekolle öğretilmeye devam etmektedir.

Ninjutsu Teknikleri Nelerdir?

Ninjutsu savunma dövüşünün bazı tekniklerini incelediğimiz zaman çeviklik ve sertlik gerektiren belli başlı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikleri 4 farklı şekilde sınırlandırılmıştır:

·        Taijutsu. Tai sabaki hareketlerine bağlı kalan bu teknik hata yapmayı ve riskleri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu teknik rakip ile uzaktan yapılan vuruşları karşılamak amacıyla kullanıyor. Bu şekilde hareketlerin etkisi azaltılarak yakın mesafeli dövüşler başlamaktadır. Burada zihninizle beraber vücut kontrolünüz eş zamanlı olarak uyumlu bir şekilde çalışmalıdır hissetmek ve sezgiler burada devreye girerken refleks kontrolü bir o kadar önem taşımaktadır.

·        Jutai jutsu. Bu teknik Tai sabaki yöntemleri gibi uzun mesafeli çalışmalardan ziyade rakip ile birebir olarak yapılan yakın dövüşleri baz almaktadır. Ninjutsu’nun diğer spor teknikleri ile olan bağlarından Aikido ve Judonun atakları bu teknikte hissedilmektedir. Burada amaç rakibi saldırısından kurtularak rakibi etkisiz hale getirmek ve hamle yapmasını da önlemektir. Bunun içinde duruş ve ayak hareketleri oldukça önem taşımaktadır.

·        Tai sabaki. Bu teknik diğer savunma sporlarında da sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Teknikte en önemli bir şey odaklanmadır ve rakibe ne kadar iyi odaklanılırsa hata payı o kadar azalır düşüncesi bu tekniği meydana getirmiştir. Hızlı düşünüp hızlı karar vermek şart ve rakibinin karşısında bu hızlı düşünceleri eyleme dökerek aslında zamanla yarış başlamaktadır. Böylece bütün durumları kendi lehinize çevirmek çok daha kolay olacağı için önemli bir teknik olarak kullanılmaktadır.

·        Kobu jutsu. Bu teknik silahlı olarak yapılan hareketleri içerir burada silahtan kasıt sopa, kılıç, mızrak, bıçak gibi malzemelerdir. Bu teknikte amaç silahları en doğru şekilde kullanıp savunma stillerini öğrenebilmektir. Bu şekilde aslında silahlı bir savunma tekniği olarak bilinir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir