Siyaset hemen hemen tüm ülkelerde Millet Meclisleri içerisinde gerçekleştirilir. Mecliste siyasi kararlar görüşülerek, ortak kararlar neticesinde sonuçlara bağlanır. Büyük kararlar alınacağı zaman halkın görüşlerine ve seçimlerine başvurulur. Ancak bir yerden sonra Millet Meclisinin geçerliliğinin yitirildiği düşünülmesi durumunda siyaset ve siyasi kararlar halka bağlanır. Sine-i Millet bu durumda siyasetin halk içinde yapılması ile gerçekleştirilir. Sine-i Millete dönüldüğü zaman bu zamana kadar mecliste alınan ve alınacak olan tüm kararların halk içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Sine-i Millet Ne Demektir?
Türkiye’nin yakın dönem siyasi tarihinde sıkça karşılaştığımız bir terim Sine-i Millet. Son dönemlerde Sine-i Millet kavramı yeniden gündeme gelmiş durumda. Haliyle bu terimin esas anlamı da merak edilmeye başlandı. Sine-i Millet; meşruluğunu yitirdiği düşünülen Meclisi terk ederek, halkın arasına katılmak ve siyaseti halkın içinde devam ettirmek anlamına geliyor. Sine-i Millet kavramı ilk kez Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmıştı. Siyasi partilerin Sine-i Millet kavramını kullanması ise 1946 yılında oldu. Yapılan seçimleri şaibeli bulan Demokrat Parti, o dönemin Cumhuriyet Halk Partisi’ne Sine-i Millete dönme çağırısı yaptı. Ancak bu olay bir çağrı olarak kalarak uygulamaya geçirilmedi. Türkiye tarihinde pek çok dönem gündeme gelen Sine-i Millet kavramı siyasetçiler tarafından gündeme getirilse de şimdiye kadar uygulamaya geçirildiği görülmedi.
Sine-i Millete Dönüyorum Hangi Kongre?
Sine-i Millete dönme kavramı Türk siyasetine ilk defa Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte girdi. Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi’nden bir gün önce çok severek yerine getirdiği Askerlik görevinden ve 9. Kolordu Müfettişliğinden istifa etti. Harbiye Nazırlığını kabul etmeyen Mustafa Kemal’in ‘’Bizde Sine-i Millete döneriz.’’ deyip istifa ettiği ve kurtuluş savaşı mücadelesi başlattığı tarihe kaydedildi. Mustafa Kemal Atatürk; 9. Ordu Müfettişliği ve askerlikten istifa ederek bir anlamda Sine-i Millete dönmüş oldu. Bu olay tarihte ve siyasette ‘’Sine-i Millete Dönüyorum.’’ adıyla yer almaya başladı.
Sine-i Millet İçin Kaç Milletvekili Gerekir?
Sine-i Millet kavramının yeniden gündeme gelmesi ile birlikte, pek soru ortaya çıkmaya başladı. Daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneltilen ‘’Sine-i Millete dönme çağrıları söz konusu. CHP 135 Milletvekilinin istifa etmesiyle AKP’yi erken seçime zorlamayı düşünüyor mu? sorusunu ‘’Sine-i Millete döner ve 135 Milletvekilimiz ile istifa edersek. Anayasanın belirli maddelerine göre bu istifaları önce AKP ve MHP’nin kabul etmesi gerekir. CHP’nin Sine-i Millet kararı erken Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını sağlamaz.’’ şeklinde cevaplamıştı. Son günlerde yaşanan siyaset gündeminin yoğunluğu ve geçirilen zor günler sebebiyle başta vatandaşlar Sine-i Millete dönme kararını ciddi olarak sorguluyorlar. Sine-i Millete dönmek için kaç milletvekilinin istifa etmesi gerektiği sorusu da bu soruların arasında yer alıyor. Anayasaya göre Sine-i Millet kararının uygulanabilmesi için, TBMM Genel Kurulu’nun onayı gerekiyor. Sine-i Millet ve ara seçime gidilmenin zorlanması için ise Meclisteki Milletvekili koltuklarının %5 oranında boşaltılması gerekiyor. Bu da 30 koltuk yani 30 Milletvekiline ihtiyaç olduğu anlamına geliyor.