Sağlık sigortası kişinin sağlık ile ilgili tüm ihtiyaçlarını devlet politikası ile kanunlarla düzenleyen sigorta şeklinde özetleyebiliriz. Sağlık sigortası kişi yararına kullanılır ve hak olarak ifade edilebilir. Kişinin hastaneye gitme, muayene olma, ilaç alma gibi ihtiyaçlarını düzenleyen sağlık sigortası devlet katkısı ile karşılanmaktadır. Sağlık kurumlarından yararlanmayı kolaylaştıran sağlık sigortası kişilerin tedavilerin de maddi kolaylık tanımaktadır. Özellikle muayene ya da tahlil gerektiren işlemlerden, diğer tüm tedavi masraflarını en aza indirme olanağı tanıyan sağlık sigortası herkes için gerekli görülmektedir. Sağlık sigortasını devlet destekli yapabileceğiniz gibi özel sağlık sigortası yaparak da sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Emekliliği Etkiler Mi?
Sigortalı işte çalışan ve sigortalı işten emekli olanlar yani SSK'dan emekliğe ayrılanlar otomatik olarak sağlık sigortasına sahip olurlar. Ülkemiz şartlarında yaklaşık olarak 65 yaşında emekliliğe ayrılacak olan çalışan kişiler sağlık sigortasından yararlanabilmektedir. Sağlık sigortası emekliği etkilemez, emeklilik süresini azaltmaz ya da uzatmaz ve emekli olanlar da bu sigortadan yararlanma imkanına sahiptir.
Sağlık Sigortası Caiz Mi?
İslam dinine göre bazı yorumcular ticari amaçla yapılan sigortaları caiz görmemektedir. Ancak din kuralları içinde bu husus ile ilgili tam bir nass yer almamaktadır. Bu nedenle sağlık sigortalarının da caiz olup olmadığı merak konusudur. İslam dininde kişinin sağlığı oldukça önemlidir bu kurala göre devlet tarafından sunulan sağlık sigortaları kişilerin hakkıdır ve dinen caizdir.
Sağlık Sigortası Ameliyatı Karşılar Mı?
Ameliyat olacak kişiler için büyük bir sorun olan maddiyat nedeniyle sağlık sigortasının ameliyat ücretlerini karşılayıp karşılamadığı merak konusudur. Devlet hastanelerinde yapılan ameliyatlar sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır. En önemli yatarak tedavi hizmetlerinden olan ameliyat sağlık sigortası olanlar için bir sorun teşkil etmemektedir ancak bazı ameliyatlar ya da ilaçlar devlet destek listesinde yer almamaktadır. Bu nedenle sağlık sigortası bu gibi durumlarda geçerli olmaz.
Sağlık Sigortası Olmayan Nasıl Muayene Olur?
Özellikle çalışmayan kişiler için büyük bir sorun olan muayene yine devlet hastaneleri tarafından yapılabilmektedir. Sağlık sigortası olan kişilerin ücretleri devlet tarafından karşılanırken sağlık sigortası bulunmayan kişiler bir miktar para ödemek zorundadır. Yaklaşık muayene ücreti 50 TL'dir ve tahlil, ilaç gibi durumlarda bu ücret artmaktadır. Ancak devlet hastanelerinde acilden giriş yapan kişiler muayene ya da tahlil ücretlerinden muaf tutulur, herhangi bir ücret talep edilmez. Gerekli ücretler vezneye ödenir ve sıra alınarak muayene olunabilir.