Geçit Hakkı Nedir? Kaç Metre Olmalıdır?

Geçit Hakkı Nedir? Kaç Metre Olmalıdır?
11.10.2021 11:58
İnsanlar vatandaşı olduğu ülkelerde birçok hakka sahip olurken, bu haklar hukuk yolu ile garanti altına alınmış durumdadır. Geçit hakkı nedir, nasıl bir haktır, kaç metre olmalıdır, şartları nelerdir, geçit hakkı ile ev yapılır mı, ruhsat alınır mı? Geçit hakkı için nereye başvurulur? Davası kime karşı açılır, mira bırakılabilir mi? Sorularını sizin için araştırdık.

İnsanlar vatandaşı olduğu ülkelerde birçok hakka sahip olurken, bu haklar hukuk yolu ile garanti altına alınmış durumdadır. Ülkemizde de vatandaşların temel ve bir takım hakları bulunurken, bazı hakların kanımı için başvuruların yapılması gerekmektedir. Gayrimenkuller yani mülk hakları da vatandaşların tapulu taşınmazların üstünde ki tasarrufları olarak karşımıza çıkmaktadır. Taşınmazlar malların üstünde tapu sahibinin birçok hakkı bulunurken, bu hakkı başkalarına devir etmekte mümkün olabilmektedir. Kanunla birçok hakkı güvence altına alınan vatandaşlar, pek çok hakkında tam olarak yararlanamamakta olup, bunun için bilinçlendirme çok önemli bir hal almaktadır. Özellikle ders müfredatında vatandaşlık bilgisi yer alırken, bireylerin hakları için araştırma yapması gerekebiliyor. Geçit hakkı da bu haklar içerisin de yer alırken, taşınmazlar üzerinde olup, komşu parsellerden geçme hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geçit Hakkı Nedir?

Birçok konu hakkında pek çok hak bulunurken, taşınmazlar üzerinde de bazı haklar bulunmaktadır. Özellikle taşınmaz hakları içerisinde yer alan geçit hakkı, anayol gibi yerlere bağlantısı olmayan mülklerin, sahipler tarafından kanun yolu ile mahkemeye başvurarak, komşu parsellerden geçebilmesi için aldığı bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hak kişi olarak alınabilirken, taşınmaz üzerine de alınan bir hak olarak karşımızda durmaktadır.

Geçit Hakkı Nasıl Bir Haktır?

Özellikle mülk sahiplerine tanınan geçit hakkı, anayola bağlantısı olmayan mülkler için mahkeme yolu ile verilen bir hak olarak karşımıza çıkar. Yani komşu parsellerden yola ulaşabilmek için kullanılıp, ayni bir hak olarak bulunur. Ayni bir hak olan geçit hakkı, bu yüzden devir edilebilme özelliğine sahip olmazken, yeni mülk sahibi de başvuru yapması gerekir. Kişi ya da mülk üzerine başvurulduğu zaman alınabilmekte olup, mahkeme kararına bağlıdır.

Geçit Hakkı Kaç Metre Olmalıdır?

Geçit hakkı, sadece mülk sahiplerinin yola bağlantısı olmayan bir taşınmazları olduğu zaman aldığı bir hakken, bu kanunla belirlenmiş çerçevede mahkemeler tarafından verilmektedir. Bu geçit hakkının özellikleri kanunla belirlenip, buna uygun şekilde olmasına dikkat edilir. Bu kapsamda bu yolun ne kadar metre olacağı belirlenmiş olup, bir aracın geçebileceği ve 3 metre civarında olması uygun görülmüştür.

Geçit Hakkı Şartları Nelerdir?

Bu hakkı alabilmek adına bazı şartların yerine getirilmesi gerekirken, bu şartlar sonucunda başvurular yapılmalıdır. Bu yüzden başvuru yapacak kişilerin, bu mülkle ilgili tapuların bulunması gerekir. Geçit talebi için kişiler ve tüzel kişiler başvurabilmektedir. Mülk üzerinde birçok ortak mevcutsa, sadece biri dava açabilmekte olup, ama dava sürecinde tüm ortakların yer alması gerekmektedir. Bu hakkı almak adına somut bir neden olması gerekip, mülkün yola herhangi bir bağlantısı bulunmaması gerekir.

Geçit Hakkı İle Ev Yapılır Mı?

Herhangi bir parsel üzerinde ev yapmak adına birçok yasal işlem gerekirken, yola bağlantısı olmayan arazinin de geçit hakkı alınmadan ev yapılamaz. Geçit hakkı aldıktan sonra diğer yasal gerekliliği yerine getirerek, bu parsel üzerinde ev yapmak mümkün bir hal alabilir. Bu yüzden ev yapmadan önce geçiş hakkı alınmalı ve yasal işlemlere ters düşülmemelidir.

Geçit Hakkı İle Ruhsat Alınır Mı?

Zaman zaman herhangi bir yola bağlantısı olmayan parseller karşımıza çıkabilmekte olup, yola bağlanabilmek adına geçit hakları verilebilmektedir. Böyle parsellerde ev yapabilmek adına yapı ruhsatı alınması gerekirken, bu ruhsat için gerekli şartları sağlamak gerekir. Bu şartlardan biride geçit hakkı olarak karşımıza çıkarken, bu hakkı alarak, ruhsat alabilmeniz mümkündür.

Geçit Hakkı İçin Nereye Başvurulur?

Birçok insan taşınmaz mülkleri için geçit hakkı isterken, bunun nedeni yola bağlantısı olmamasından kaynaklanmaktadır. Gerekli şartları taşıyan bireyler mülkleri üzerinden bu geçit hakkına başvurabilmekte olup, bu süreç ilgili mahkemeler tarafından yürütülür. Bu konuda söz söyleme hakkına, taşınmazın bulunduğu bölgede ki Asliye Hukuk Mahkemesi sahiptir. Bu yüzden kişiler bu mahkemelere başvurup, bu hakkı alabilmektedir.

Geçit Hakkı Davası Kime Karşı Açılır?

Bu davaları herhangi bir yola bağlantısı olmayan mülk sahipleri açarken, dava mülkün bulunduğu bölgede ki Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülmektedir. Bu dava sonucunda en uygun yerden geçiş hakkı verilirken, davacı ise davayı, en uygun geçiş yeri olan komşu parselin sahibine açıp, bu hakkı almaya çalışmaktadır. Uygun görüldüğü zaman mahkeme tarafından, yola bağlantısı olmayan mülkün sahibi, bu hakkı almış olur.

Geçit Hakkı Miras Bırakılabilir Mi?

Sadece her hangi bir yola bağlantısı olmayan taşınmaz mülkler için verilen geçit hakkı, bu mülklerin sahipleri tarafından alınır. Özel bir ayni hak olarak karşımıza çıkan bu durum, tapu sahibi dışında devir edilemez ve miras olarak bırakılamaz. Bu hak miras olarak kalmazken, sadece tapu sahibine verilen bir hak olarak bilinmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir