Devlet memurluğu, devletin kamu kuruluşlarında hizmetlerine sağlamak amacıyla, çalıştırdığı personele verdiği isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde de 657 devlet memurları kanunu ile güvence altına alınmıştır. Özellikle pandemi döneminde özel sektörlerin kapanması ile devlet memurluğuna yoğun bir talep oluşmuştur. Ülkemizde devlet memuru olabilmek için, KPSS sınavına girmek ve gereken şartları karşılamakla devlet memuru olmak mümkündür. 657 numaralı kanun ile görev ve sorumlulukları belirtilen memurlar, kamu personeli sıfatı ile bilinirler. Geniş özlük hakları bulunan devlet memurları, birçok sorumluluğu da üzerlerine alırlar. Devlet memurları kamu kuruluşlarının düzeni ve halkın işlerinin yürümesi için çalışan görevlilerdir.
Devlet Memuru Başka İşte Çalışabilir Mi?
Özellikle devlet memurluğu son dönemde gözde meslekler içerisinde yer alır. Birçok insan devlet memuru olmak için her yıl düzenlenen 2 yılda bir düzenlenen KPSS sınavlarına girmektedir. En çok akıllara takılan soru ise devlet memurlarının ek iş yapabilir mi sorusu, 657 numaralı devlet memurları kanununda belirtildiği üzere, devlet memurları görevleri dışında, başka mesleki faaliyetler gerçekleştiremez.
Devlet Memuru Bir Yılda Kaç Gün Rapor Alabilir?
Devlet memurları 2 günlük haftalık izinler ve senelik izinleri yanında resmi bayramlarda tatil yapar. Rapor alarak izne ayrılmaları da olabiliyorken, 1 sene içinde en fazla bir hekim tarafından 40 gün yazılabilir. Bu raporlar 1 yılda 40 günü geçmemek kaydıyla, ayrı zaman dilimlerinde de yazılabilir.
Devlet Memuru Bir Şirkete Ortak Olabilir Mi?
657 sayılı kanunda belirtilen hükümlere göre, bir memur ticaret faaliyetlerinde bulunamaz, yani esnaf ve tacir olamazlar anlamına gelir. Devlet memurları anonim şirketlerine ortak olabilirken, şahıs şirketleri kuramazlar. Aynı şeklide memurlar limited şirketlerinde de ortalık kurabilirler.
Devlet Memuru Bir Partiye Üye Olabilir Mi?
Devlet memurları bir hizmet gerçekleştirirken hiçbir parti, din, ırk, dil yararı gözetmeden görevlerini yapmakla yükümlüdürler. Bundan dolayı 657 sayılı kanunun 7 maddesinde bu konu ile ilgili devlet memurları, hiçbir koşulda her hangi bir partiye üye olamazı açıkça belirtmiştir.
Devlet Memuru Bir Yılda Kaç Araba Alabilir?
Devlet memurları 657 sayılı kanunla pek çok sorumluluğa tabidirler ve bunun için araç alıp, satarlarken de sınırlandırılırlar. Memurlar 1 yıl içinde kendine, eşine ve çocuğu olmak üzere, en fazla 3 tane araba alıp satabilir. Bu devlet memurlarının bu işi meslek edinmemeleri için, alınan bir önlemdir.
Devlet Memurluğu İle Bağdaşmayan İşler Neler?
Özellikle kamuda çalışan devlet memurları ile ilgili kanunda belirtildiği üzere, memurların bazı işlerin içinde bulunmaması gerekir. Yüz kızartacak suçlara bulaşma, amirlerinin emirlerini yerine getirmeme, başka işlerde kazanç sağlama, utanç verici durumların içinde bulunma gibi daha pek çok durumda devlet memurlarına cezalar uygulanır.
Devlet Memurluğu İçin Yaş Sınırı Kaç?
Memur olmak için genelde 18 yaşını doldurmak gerekirken, bir meslek ya da sanat okulundan mezunlar ise en az 15 yaşında olması gerekmektedir. Memur olmak için çoğu kurum üst sınır olarak 35 yaşı kullanırken, daha üst kademe memurlar 45 yaşına kadar bu hakkı kullanabilmekte.
Devlet Memurluğu İçin KPSS Puan Türü Hangisi?
Kişiler devlet memuru olmak için KPSS sınavlarına girerler, bu sınavda her memurluk kademesi için belirli puanlar vardır. Memurluk için belirlenen puan türü ise KPSS3 puan türleridir. Bu KPSS puanı özellikle B KPSS için bu puan türünde barajı geçen memur adayları, gerekli özellikleri taşıyorsa memur olabilirler.
Devlet Memuru Ne Kadar Ceza Alırsa İsten Atılır?
Devlet memurları bazı suç ve cezalardan sonra memuriyetten çıkarılabilirler. O yüzden devlet memurları özellikle kasten işlenen bir suçtan sonra, 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alırsa, bir daha memuriyet kabul edilmezler. Bu 657 sayılı kanunla da açıklanmış olup, böyle bir durumda memuriyet sona erer.