Sağlık sigortası her yaştan kişilerin en fazla önemsediği konulardan bir tanesidir. Sigortalı olma konusunda önceliklere sahip olan bu sistemde kişilerin yaşamları boyunca her türlü hastalık ya da kaza durumlarında güvence altında olduğu bilinmelidir. Hemen hemen her ülkede belli bir düzen dahilinde sisteme alınan sağlık sigortaları kişilerin yaşamları boyunca güvenle sağlık işlerini halledebilmesine yardımcı olmaktadır. Genelde tedavi, muayene, gerekli medikal cihazlar ve alınan ilaçları karşılayan bu sistem sayesinde kişilerin hastalık ya da kaza durumlarına bağlı olarak gelişecek her türlü maddi sıkıntısı da giderilmeye çalışılır. Hem özel hem de devlet desteği ile yapılan sağlık sigortaları bulunmaktadır. Devlet desteği ile sürdürülen bu sistem sosyal devlet olmanın bir gerekçesi olarak sunulmaktadır. Kısaca sağlık sigortası hakkında merak edilen tüm bilgiler sizlerle…
Sağlık Sigortası Neye Göre Hesaplanır?
Kişilerin muayene olma, tahlil ve ilaç gibi masraflarının karşılandığı sağlık sigortasının hesaplanmasında belli başlı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler ise şu şekilde sıralanabilir;
· Sigortalı olmak isteyen kişinin yaşı
· Sigortalı olmak isteyen kişinin cinsiyeti
· Sigortalı olmak isteyen kilinin nerede ikamet ettiği
· Sigortalı olmak isteyen kişinin mesleği ve kazancına göre hesaplama yapılabilmektedir.
Sağlık Sigortası İle Doğum Yapmak?
Mümkündür. Hem SGK tarafından yapılmış olan sağlık sigortasının hem de özel sağlık sigortasının güvencesi altında doğum yapılabilmektedir. Özel sağlık sigortası söz konusu olduğunda kişilerin hazırlanan poliçeye doğum teminatını da ekletmesi gerekmektedir. Eğer söz konusu sağlık sigortasında doğum ibaresi yer almışsa şunlar ücretsiz bir şekilde karşılanabilir;
· Taramam testleri
· Tahliller
· Gebeliğe bağlı çeşitli komplikasyonların gelişmiş olması
· Tetkikler
· Rutin kontroller
· Oda masrafları
· Sezaryen masrafları
· Normal doğum masraflar
Sağlık Sigortası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Sağlık sigortasını özel bir sigorta şirkete yaptırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda şirket çalışanlarının istediği dokümanları doğrudan iletmeniz gerekebilir. Fakat devlet destekli olarak bilinen genel sağlık sigortasından fayda almak istiyorsanız hazırlamanız gereken evraklar şunlardır;
· Başvuru formu
· İlçenizde bulunan muhtarlıklardan alınan güncel bir yoksulluk belgesi
· Kime başvuru yapılacak ise o kişiye ait kimlik kartının aslı ve fotokopisi
· Kimlerin faydalanması isteniyorsa onlara ait kimlik kartları
Genel Sağlık Sigortası İçin Nereye Başvurulur?
Genelde fakirlik belgesi ile alınan genel sağlık sigortasının nereye başvurularak yaptırılacağı merak konusudur. Bunun işçin kişilerin başvurması gereken alan Sosyal Güvenlik Kurumları’dır. SGK ya da herhangi bir şekilde bağkurlu olarak çalışmayan kişilerin bu hizmetten fayda alabilmesi için geliştirilen bir sigortacılık olduğundan dolayı SGK’ya başvurulmalıdır.
Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar Olmalı?
Lise öğrenimini bitiren kişilerin sağlık sigortasından faydalanacağı üst yaş sınırı 18 iken, üniversitede eğitimine devam ederken sağlık sigortasından faydalanacak gençlerin 25 yaşına kadar bu hizmete tabi tutulacağı bilinmelidir.
Sağlık Sigortası Caiz Mi?
Sağlık sigortası dinen caiz olarak kabul edilir. Fakat özel sağlık sigortası yaptırılmak isteniyorsa yaptırmak istediğiniz kurumun nakit parasını başka faizli işlerde kullanmadığına emin olunmalıdır. Aksi takdirde bu para başka kaynaklarda faiz işletilerek kullanılıyor ise caiz olarak kabul görmez.
Sağlık Sigortası Ameliyatı Karşılar Mı?
Evet. Sağlık sigortası bulunan kişilerin ameliyat ücretleri hem SGK tarafından hem de özel sigortalı olarak karşılanmaktadır. Ameliyatın türü her ne olursa olsun bu kapsamda hastalara ve sigortalılara ameliyat masrafları ayrıca ödetilmez.
Sağlık Sigortası Emekliliği Etkiler Mi?
Hayır. Genel sağlık sigortası primlerini emeklilik durumlarını etkileyen herhangi bir özelliği bulunmamaktadır. Her iki sigortalılık ve emeklilik kavramları birbirlerine sıklıkla karıştırılsa da ikisi de kullanım amaçları bakımından birbirlerinden ayrılır.
Sağlık Sigortası Bitince Ne Olur?
Sağlık sigortasının primleri tamamen doldurulduğunda ve hiç borçlu olunmadığında bu süre bitmiş olsa da dahi kişiler yüz gün boyunca her türlü sağlık imkanlarından fayda alabilir. Örneğin ilaç yazdırabilir, tahlil yaptırabilir ya da muayene olabilir. Fakat hala borçlu olarak kalınmışsa bu sürenin sonunda kişilerin bu hizmetten faydalanacağı maksimum süre on gündür.