Oruç Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Oruç Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.04.2022 14:00
Oruç hakkında merak edilen bilgiler, oruç bir gün bozmanın cezası nedir, oruç ne gibi durumlardan bozulur tarzı soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Oruç tutmanın insanların rabbiyle yakınlaşması için ve günahlarının affedilmesi için hayatını yoluna sokmaya olanak sağlayan fırsatlarla dolu olan bir ibadettir. İslam’a göre bir kişi eğer aklı başındaysa, Müslümansa ve ergenlik dönemine girmişse oruç tutmakla sorumludur. Oruç tutabilmek için ilk şartlardan bir tanesi de niyet etmektir. Oruç için bir kimse eğer sahura kalkarsa bu da niyet etmek olarak kabul edilir. Eğer bir kimsenin belli bir rahatsızlığı varsa oruç tutmakla yükümlü değildir bunun yerine gücü yetiyorsa fidye verebilir.

Oruç Bir Gün Bozmanın Cezası Nedir?

Oruç kasıtlı olarak mazeretsiz bir şekilde bilerek bozmak ramazan ayına saygısızlık olarak görünür. Hanife mezhebinden olan kişiler hangi sebepten olursa olsun eğer orucunu bilinçli bir şekilde bozarsa 61 gün boyunca oruç tutması gerekir. Şafi mezhep’inde bulunan kişilere göre kasıtlı olarak eğer oruç bozulursa tam bir gün kaza orucu tutulması gerekir eğer cinsel yakınlık sebebiyle oruç bozulursa 61 gün boyunca oruç tutulması gerekmektedir.

Hastalıktan Dolayı Oruç Tutmayanlar Ne Yapmalıdır?

Hastalık nedeniyle oruç tutulmaması ramazan ayında çokça merak edilen konular arasında yer almaktadır, eğer şahsın bir sağlık problemi varsa ve doktor oruç tutulmaması gerektiğini söylediyse bu kişi oruç tutmayabilir. Kişinin hastalığı geçici bir durumsa kişi iyileşene kadar oruç tutmaya bilir ancak iyileşince o günlerin yerine oruç tutması gerekir. Eğer kalıcı bir hastalığı varsa kişi oruç tutamadığı günler yerine bir yoksula fidye vermesi gerekir. Fidye verecek kadar maddi durumu olmayan kişiler ise fidye verebilecek duruma gelene kadar dini bütün birisi olarak yaşamaları gerekir.

Oruç Ne Gibi Durumlarda Bozulur? 

Kuranı kerimde önemine dikkatle vurgu yapılan ay ramazandır. Bu önemli ayda oruç tutmak tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Milyonlarca Müslüman ise bu ayı oruç tutarak geçirirler. Oruç sahur ile başlar ve iftar ile son bulur. Orucunu tehlikeye sokmak istemeyen Müslümanlar ise bazı durumlara dikkat etmeleri gerekiyor. İşte orucu bozan bazı durumlar;

·        Boğazın içine kar veya yağmur kaçması

·        İmsak vaktinin geçtiğini bilmeden yiyecek yemek bir şeyler içmek

·        Vücuda şırıngayla ilaç efekte etmek 

·        İsteyip bilinçli bir şekilde kusmak

·        Bir başkasının içtiği sigarayı bilerek içine çekmek

·        Burnuna kolonya çekmek ancak kolonya koklamak orucu bozmaz

·        Kulağın içine ilaç damlatmak

·        Ağzın ya da dişin kanaması

·        Astım spreyi kullanmak

·        Mastürbasyon yapmak veya biriyle cinsel ilişkiye girmek

·        Orucu unutup bir şeyler yediği zaman sonrasında bilerek yemeğe devam etmek

·        Bayılanı ayıtmak adına ağzına su damlatmak

·        Ultrason ya da endoskopisi cihazına girmek

Oruç Ramazan Dışında Tutulur Mu?  

Müslüman birinin recep ve şaban aylarında aralıksız bir biçimde oruç tutması şart değildir. Kişi sağlığı el verdiği süre boyunca yılın istediği zamanı istediği kadar gün oruç tutabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir