Çocuğu Dövmek Günah Mı?

Çocuğu Dövmek Günah Mı?
18.11.2022 18:45
İslamiyet, belli kanunlar çerçevesinde var olan bir inanıştır. Bilinçli olarak bu kanunlara karşı gelenler günah işlemiş sayılır. Peki çocuğu dövmek, çok yemin etmek, down sendromlu gebeliğin sonlandırılması, eşlerin birlikte banyo yapması günah mı? Filtre vermemek, gece sakız çiğnemek, gece temizlik yapmak, helallik vermemek günah mı? İşte detaylar.

İslamiyet, özellikle de çocuk yetiştirirken “çocuklarınızı dövmeyin“ buyurmuştur.  Bir baba, çocuklarına bir şeyler öğretirken gerekli gördüğü durumlarda onlara kızıp bağırabilir. Fakat özellikle de yüz bölgesine kesinlikle vurulmasını yasaklamıştır.

Bir çocuk sizin sözünüzü dinleyecek yaşa yani laftan anlayacak yaşa gelmişse vurmak kesinlikle günahtır. Daha küçük yaşlarında terbiye etmek amacıyla, hafifçe ayaklarına ya da ellerine vurulabilir. Yüzüne, kafasına sopa ya da herhangi bir cisimle vurmak büyük günahlardan biridir.

Çok Yemin Etmek Günah Mı?

Yemin etmek, İslami açıdan hassas bir konudur. Burada önemli olan kişinin niyetidir. İyi niyetiyle “şahadet ederim“ ya da “kendi üzerime yemin ederim, and ederim “ gibi ifadelerle yemin ediliyorsa günah sayılmaz. Fakat bir Müslüman devamlı yemin etmesine sebep olacak şüpheye düşürmemelidir, işlerini emin ve doğru bir şekilde yapmalıdır.

Ayrıca başkalarının üzerine yemin etmek, yeminine Peygamberi, Allah’ı karıştırmak dini açıdan kesinlikle günah olarak sayılmaktadır.

Down Sendromlu Gebeliğin Sonlandırılması Günah Mı?

Bilimsel açıdan, down sendromlu olduğu öğrenilen gebeliğin sonlandırılması anne ve babanın ortak karar verebileceği bir durumdur. Gebeliğin 22. Haftanın öncesinde sonlandırılması gerekir. Fakat Dini açıdan gebelik sonlandırılması, eğer annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eden başka bir neden yoksa kesinlikle günahtır. İslamiyet’e göre anne karnına düşmüş bebeği (sağlık ile ilgili başka bir sebep yoksa) aldırmak, cinayet sayılmaktadır.

Eşlerin Birlikte Banyo Yapması Günah Mı?

Dinimizde çok büyük bir yeri olan en önemli unsurlardan biri temizlenmek ve arınmaktır. İslamiyet, hem beden hem de ruh temizliğine son derece hassas yaklaşmaktadır. Eşlerin birlikte banyo yapması konusu ise çok merak edilen bir diğer konudur. Eşler birlikte banyo yapabilirler. Bunun dini açıdan herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Filtre Vermemek Günah Mı?

Filtre vermek, kişinin borcundan ve harcayacağından fazla yani gerekli olmayan fazla parası varsa üzerine farz olur. Düşkün durumdaki, borçlu ya da fakir insanlar bu ibadetten muaftır. Ancak fazla malını ve parasını düşkün durumdaki bir Müslümanla paylaşmamak günahtır.

Gece Sakız Çiğnemek Günah Mı?

Özellikle aile büyüklerimizden geleneksel altyapıdan kaynaklı, fakat herhangi bir dini dayanağı olmayan sözler duyarız. Gece sakız çiğnemek de dini dayanağı olmayan söylemlerden biridir. Yediğiniz veya içtiğiniz besinler haram yiyecek içecek olmadıkça günün hangi saatinde yediğiniz dini açıdan günah sayılmaz. Gece sakız çiğnemenin İslami açıdan bir sakıncası yoktur, günah değildir.

Gece Temizlik Yapmak Günah Mı?

Beden ve yaşanılan hanenin temizliği İslamiyet inancına göre olmazsa olmaz bir konudur. Evinizi komşularınızı rahatsız etmeyecek şekilde istediğiniz zaman temizleyebilirsiniz. Ev temizliğin vakti olarak özellikle bir saat yoktur.

Helallik Vermemek Günah Mı?

Dinimize göre, bir Müslüman’ın kul hakkı dışındaki tüm günahları Allah tarafından bağışlanabilir. Ancak yalnızca kul hakkını affetmez. Kul hakkı iki Müslüman’ın arasında halledilmesi gereken bir konudur. Eğer hakkına girilen Müslüman haksızlık edene hakkını helal etmezse, kendisine herhangi bir günah yazılmaz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir