Dava Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Dava Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
30.08.2021 11:00
Dava açmak, mahkeme önünde hak talep etmek anlamına gelmektedir. Dava açmak için belirli bir sürenin öngörülmesi ne demektir, dava açmak için ne yapmak gerekir, dava açmak için zaman aşımı nedir, dava açmak için kaç yaşında olmak gerekir, dava açmak için avukat şart mı? Ne kadar sürer, ücretli mi, sicile işler mi?

Dava açmak, mahkeme önünde hak talep etmek anlamına gelmektedir. Kişiler bir kişi veya kurum tarafından haksızlığa uğradığında dava açabilir. Mahkeme yargılama yaptıktan sonra kişilerin hakları verilir. Boşanma, iş tazminat, iftira gibi konularda dava açılabilir. Dava açmak için kişinin yetkili mahkemelere başvuruda bulunması gerekir. Yetkili mahkemeye dilekçe vererek dava açma işlemleri gerçekleştirilir. Dava açmak kolaydır ama ciddi bir iştir ve sonuçlanması biraz uzun sürebilir. Bazı kişiler davanın uzun sürmesinden veya dava açarken gereken parayı karşılayamadığı için dava açmaktan vazgeçebilir. Ancak eğer haksızlığa uğradığınız bir durum varsa ve hakkınızı alamıyorsanız dava açmaktan çekinmeyiniz. Çünkü dava açmak kişinin yasal hakkıdır. Fakat dava açmadan önce iyice düşünmeli ve doğru karar verdiğinizden emin olmalısınız.

Dava Açmak İçin Belirli Bir Sürenin Öngörülmesi Ne Demektir?

Dava açma süreleri her konu için değişmektedir. Genel olarak dava açma süresi vergi davaları açısından 30 gün ve idari davalar açısından da 60 gündür. Kamulaşma kanununa göre dava süreleri daha kısadır. İdari konularda dava süresi, kamu düzenindendir. Bu nedenle 60 gün, 30 gün, 15 gün veya 1 hata kadar kısa sürebilir.

Dava Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bir konuda hakkınızı aramak istiyorsanız, o konuyla ilgili mahkemeye giderek dilekçe vermelisiniz. Dilekçede dava açma sebebinizi basit ama net bir anlatımla anlatmanız ve kanıtlarınızı sunmanız gerekir. Bunun dışında nüfus cüzdanınızı ve ikametgah belgelerini götürmelisiniz. Mahkemenin olabilmesi için gereken harç parasını ve gider avansını karşılamalısınız. Bu işlemleri hallettikten sonra mahkeme dilekçeyi kabul eder ve dava açılmış olur.

Dava Açmak İçin Zaman Aşımı Nedir?

Dava zaman aşımı, suçun işlendiği tarihten uzun bir süre geçmesine rağmen dava açılmaması veya dava açılsa bile sonuçlanmamasından dolayı davanın düşmesi yani devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi anlamına gelir. Anayasadaki 68. Maddeye göre eğer kişiye ceza verilirse ancak ceza uygulanmazsa ve aradan uzun zaman geçerse bu da dava değil ceza zaman aşımına uğramış demektir.

Dava Açmak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Dava açabilmek için reşit biri olmak gerekir. 18 yaşında ve 18 yaşından büyük bireyler medeni hakları kullanma ehliyetine sahip oldukları için dava açabilirler. 18 yaşından küçük bireylerin medeni hakları kullanma ehliyetine sahip değildir. Bu nedenle dava açamazlar. Onların yerine ailelerinin dava açmaya hakkı vardır.

Dava Açmak İçin Avukat Şart Mı?

Haksızlığa uğrayan ve hakkını aramak isteyen kişiler yetkili mahkemeye başvuru yaparak ve dilekçe vererek dava açabilirler. Avukatlı veya avukatsız dava açılabilir. Avukat tutmak şart değildir. Ancak avukatlar davacının haklarını daha profesyonel bir şekilde savunurlar ve böylece mahkemenin seyri hızlanabilir.

Dava Açmak Ne Kadar Sürer?

Dava açmak 30 gün ile 60 gün arasında sürebilir. İdare mahkemelerinde idari dava açma süresi 60 gün sürmektedir. Vergi mahkemelerinde ise dava açma süresi 30 gündür. Bazı davalar 1 hafta veya 15 gün kadar kısa sürede açılabilir.

Dava Açmak Ücretli Mi?

Dava açmak için belli bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. İdare ve Vergi Mahkemelerinde Dava Açılış Masrafı için 190 TL, Yeni Dava için 228 TL, Temyiz için 150 TL, Başvuru Harcı için 60 TL, Karar Harcı için 60 TL, Delil Tespiti için 98 TL, Danıştay Başvuru Harcı için 92 TL, Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuruları için İse 488 TL gibi bir ücret gereklidir.

Dava Açmak Sicile İşler Mi?

Dava açmak sicile işlemez. Eğer size dava açıldıysa ve ceza aldıysanız bu adli sicilinize işler. Ancak mahkeme hükmü açıklamamışsa ve geri bırakmışsa bu durum adli sicil kaydınıza işlemez. Bir suçun adli sicil kaydına işlenmesi için mahkeme kararının sabit olması ve kesinleşmesi gerekir. Tutuklu yargılanıyor olsanız dahi henüz mahkeme sonlanmadığı için sicil kaydınıza işlenmez.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir