Avukat Olmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Avukat Olmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 15:30
Avukatlık Hukuk Fakülteleri’nin herhangi birinden lisans mezunu olarak edinilen hukuk bilimine ait bir meslektir. Avukat başka ilden dava alabilir mi, bir davadan ne kadar kazanır? Avukat bir şirkete ortak olabilir mi, avukat olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Avukatlık için kaç puan gerekir, ne kadar maaş alır? Duruşmaya sadece avukat katılabilir mi, avukat olduktan sonra nasıl savcı olunur?

Avukatlık Hukuk Fakülteleri’nin herhangi birinden lisans mezunu olarak edinilen hukuk bilimine ait bir meslektir. Avukatlar, yargı karşısında hem gerçek hem de dernek, vakıf gibi tüzel kişiliklerin hakkını savunmak, onları olası dava durumlarında doğru yola sevk etmek gibi görevleri bulunan bir meslektir. Kıymetli bir mesleki unvan olarak bilinen avukatlık ülkemizde de oldukça saygıya layık görülen bir meslek dalıdır ve bu mesleği edinmek için öğrencilerin lisans tercihlerini hukuk fakültelerinden yana yapması şartı aranmaktadır. Yabancı dil edinildiğinde küresel çapta iş imkanı sunan avukatlık, aynı zamanda uzun yıllardan beri yargı önüne de yer alan ve Osmanlı döneminin kadısına eşdeğer olarak görülen savunucu kimlikleri ile tanınan bir meslektir. Lisans eğitiminin ardından yapılan stajlarla pekiştirilen bu meslek dalı, yasaların her bir koşulunun sağlanması ile elde edilmektedir.

Hem kamu hizmeti hem de serbest meslek olarak tanımlanan avukatlık mesleğinin pek çok görev ve sorumluluğunun olduğu unutulmamalıdır. Olası davalarda, yargı sürecinin gerektirdiği işlemleri yürüterek sonuca kavuşmasını sağlamak, davaların işleyişi hakkında hukuki bir görüş bildirmek, mütalaa bildirmek, temyiz ve itiraz gibi işlemleri yürütmek, tüzel ya da tekil kişilerin hukuki haklarını savunmak avukatlığın görevleri arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve dört yıllık hukuk lisansının ardından, staj yapan kişilerin kamuya ve özel sektöre kazandırıldığı avukatlık mesleği hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizler için derlendi…

Avukat Başka İlden Dava Alabilir Mi?

Evet. Avukatlık mesleğinde bazı davalar ilgili avukatın bulunduğu şehir haricinde bir şehirden de gelebilir. Bu durumda avukatlar şehirler arası yolculuklar yaparak davanın görüleceği şehre gidebilir ve işlemlerini burada halledebilir. Kısacası bir avukatın başka bir şehirden iş alabilmesinin önünde konulmuş herhangi bir engel bulunmaz.

Avukat Bir Davadan Ne Kadar Kazanır?

Avukatların dava başına ne kadar kazanç elde ettiği daima merak konusu olmuş, özellikle bu mesleği tercih edecek öğrenci adaylar için cevap bulunması gereken bir soru haline gelmiştir. Bakıldığında bu meslek hem kamuda hem özel şirketlerde hem de serbest piyasada icra edilebilen bir meslek olarak bilinmektedir. Bu nedenle net bir ücretten söz edilmesi için o avukatın hangi çalışma sistemini benimseyeceği bilinmelidir. Davaya göre, avukatın kendi ofisinin olup olmamasına göre bu kazançlar değişiklik gösterir. 

Avukat Bir Şirkete Ortak Olabilir Mi?

Evet. Bir avukatın kendi özel şirketini açmasında, bir şirkete ortak olarak katılmasında, anonim ya da limited olması fark etmeksizin başka bir iş sahası yaratmasında kanunen herhangi bir sakınca bulunmaz. Buna ek olarak bir avukatın komanditer olarak da çalışabileceği bilinir.

Avukat Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Avukat olmak için üniversiteye giriş sınavlarında eşit ağırlık puan türünden iyi bir puan alınması önemlidir. Oldukça yüksek puanlarla öğrenci alımı yapan hukuk fakültelerinin istediği puanlar son derece yüksektir. Özellikle üniversite sınavına hazırlanan kişilerin bunu bilerek uzun soluklu bir çalışma prensibi yürütmesi önemlidir. Bu bağlamda hukuk okumak isteyen bir öğrencinin Türkçe, matematik, coğrafya ve tarih gibi derslerden oldukça iyi netler çıkarması gerekliliği unutulmamalıdır.

Avukatlık İçin Kaç Puan Gerekir?

Avukatlık mesleğinin yapılabilmesi için öğrencilerin eşit ağırlık puanlarını kullanarak hukuk fakültelerine giriş yapmaları gereklidir. Hukuk fakültelerinin taban puanları ise 425’ten az olmamak kaydı ile daha fazla olabilir. Bu kriterlerin benimsenmesinde bölüme olan rağbet, seçilecek üniversite, üniversitenin devlet okulu mu yoksa vakıf okulu mu olduğu, bölüme yüzde kaç bursla girildiği ve buna ek olarak üniversitesinin prestiji de etkili olabilmektedir.

Avukat Ne Kadar Maaş Alır?

Avukatların kıdemli avukat olup olmamasına göre, aldıkları maaşlar değişiklik gösterir. Fakat kıdemli olmayan yeni mezun ve kamuda çalışan bir avukatın kazancının, asgari ücretten epeyce fazla olduğu bilinmektedir. Kıdemli avukatların kazançları ise elbette ki daha fazladır. 

Duruşmaya Sadece Avukat Katılabilir Mi?

Evet. Eğer taraflardan biri ya da her iki birden avukatlarına vekalet vermiş ise tarafların davaya katılma zorunluluğu bulunmaz. Bahsi geçen davaları katılım tamamen kişilerin kendi inisiyatifindedir. Fakat davacı ya da davalılar duruşmalara girmek istemedikleri vakit avukatlarına imzalı vekaletname vermez zorunluluğu bulunur.

Avukat Olduktan Sonra Nasıl Savcı Olunur?

Avukat olduktan sonra bir üst unvan olan savcılık mesleği için öğrencilerin mezuniyetlerinin ardından açılan savcılık sınavlarına girmesi ve buradan yeterli bir not alması gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir