Mahkeme Ve Görevleri Nelerdir?

Mahkeme Ve Görevleri Nelerdir?
24.11.2021 16:25
Ülkemizin hukuk sisteminde davalar mahkemelerde görülüp, burada karar bağlanır. Mahkemelerde hakimler kanunlara göre kararlar verirken, çağın gereğine göre bu teşkilatlar yenilenerek görevlerine devam eder. Üst mahkeme nedir? Mahkemede karşı taraf ne demek? Mahkeme iptal olur mu? Mahkeme ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu yazımızda cevapladık.

Ülkemizde birçok mahkeme bulunurken, bunların baktığı davalar da farklılık göstermektedir. Davanın konusuna göre, uygun mahkemeye başvurulur ve bu davalar görülür. Mahkemelerin ortak amacı ise baktıkları konularda adaleti sağlamak olurken, daha birçok konu bakımdan görevleri olmaktadır. Ülkemizde mahkemeler üç bölümden oluşurken, bunlar Adli Yargı Mahkemeleri, İdari Yargı Mahkemeleri ve Yüksek Mahkemeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu üç kategori altında da birçok mahkeme dava konusuna göre, sıralanmaktadır.

Adli mahkemelerinin kapsamında olan ilk dereceli mahkemelerinin görevleri, adli konularda adaleti sağlamak ve davaları karara bağlamak olmaktadır. Burada ilk derecede ki mahkemelerde alınan kararlara itiraz edilirse, bunun çözümü Adli Yargı Mahkemesi tarafından yapılır. İdari Yargı Mahkemesi’nin altında, yine birçok ilk dereceli mahkeme bulunmaktadır. Burada işlenen davlar ise İdari konulu olurken, ilk dereceli mahkemelerde görülüp, çözüm olmaz ise İdari Yargı Mahkemelerinde bu dava çözüme kavuşturulur. Son olarak Yüksek Mahkemeler ise Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi olarak karşımıza çıkmakta olup, dava konuları birbirinden ayrılmaktadır. Danıştay, idari yargı ve Yargıtay ise adli yargının başı sayılmaktadır. Uyuşmazlık Mahkemesi ise bu iki kurumun uyuşamadığı davalarda, çözüm üretmektedir. Anayasa Mahkemesi ise ülkemizin en yüksek mahkemesi olarak kabul edilirken, birçok görevi bulunmaktadır.

Üst Derece Mahkeme Nedir?

Üst derece mahkemeler, sıkça duyduğumuz Temyiz Mahkemeleri olarak bilinmektedir. Yani ülkemizde en son mahkemeler olarak edilen, bu teşkilatlar bazı konularda son kararı veren mercilerdir. Bir davada istenilmeyen sonuç çıkması durumunda, konuya bağlı olarak bu mahkemelerde hak aranabilmektedir. Bu mahkemeler, Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak bilinmekte olup, görevleri birbirinden farklıdır.

Mahkemede Karşı Taraf Ne Demek?

Mahkemelerde birçok hukuk terimi kullanılırken, dava açan kişiye, davacı ve suçlu ya da hakkında dava açılan kişiye ise davalı denmektedir. Bu iki kişiye de mahkeme salonunda taraf denilmektedir. Dava eden kişiye davacı taraf, diğer kişiye ise de davalı taraf denilmekte olup, bu davalar taraf sistemi üzerinden kurulmuştur. Davacının açtığı davaya karşı, davalı da karşı dava açarsa eğer, bu davacı karşı davalı ve davalı karşı davacı olarak isimlendirilir. Hakim söz hakkı verdiği zaman genelde, diğer taraf için karşı taraf demektedir.

Mahkeme İptal Olur Mu?

Hukuk sistemimiz içinde çok büyük yere sahip olan mahkemeler, kanunlar ile hareket edip, buna göre kararlar çıkmaktadır. Özellikle adaletin sağlanması bu mahkemeler yolu ile sağlanırken, burada karar verme yetkisi hakimlerde olmaktadır. Mahkemelerin görev, yetki ve birçok özelliği kanun ile belirlenmiştir. Her şey hukukun konusu olabilirken, bunlar davalar ile görülmektedir. Bu davalar mahkemelerde görülürken, bazı şartlar altında bu mahkemeler ya da davalar iptal olabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir