Olta İle Balık Tutma Teknikleri Nelerdir?

Olta İle Balık Tutma Teknikleri Nelerdir?
08.11.2021 14:10
Olta ile balık tutma yasağı var mı? Olta ile balık tutma cezası ne kadar? Olta ile balık tutma belgesi nerden alınır? Balık tutmak istiyorsanız bu yazımızı sizler için yazdık.

Özellikle ülkemizin üç yanının denizlerle ve göllerle çevrili olmasından dolayı pek çok kişi balıkçılık mesleğini icra ederken bazı insanlar da kendi hallerinde oltalarla balık tutabilmektedir. Özellikle İstanbul çevresi ve Karadeniz bölgesinde sıklıkla yapılan uğraşlar arasındadır. Belli mevsimlere göre balıkların çoğalmasından dolayı oltayı kapanlar denizlere akın etmeye başlarlar. Jeopolitik konumuzdan dolayı pek çok balık türüne ev sahipliği yapan denizlerimizin bulunması balıkçılığa gösterilen rağbeti arttırmıştır. Peki balık nasıl tutulur ve öncelikleri nelerdir?

Balık tutarken olta kullanmak isterseniz olta ekipmanları edinmelisiniz. Bunun için olta kamışı, olta misinası, olta iğnesi, şamandıra, yem, klips ve fırdöndü, misina makası, iğne çıkarıcı, kurşun ve kova gibi malzemeler olta ile balık tutmak için şarttır. Bu malzemeleri edindikten sonra kamış makinesine misinayı yerleştirmelisiniz. Kamışla makineyi birleştirdikten sonra iğne takımını da kamışla birleştirip yemi ucuna takmalısınız. Olta takımını bu şekilde hazırladıktan sonra merayı yavaşça suya doğru savurun ve beklemeyen başlayın. Buradan sonra iş aslında bir sabır işine dönüyor. Oltanızda bir hareketlenme olduğu zaman hemen kontrol ederek çıkarttığınız balıkları kovaya doldurabilirsiniz.

Olta İle Balık Tutma Yasağı Var Mı?

Haziran ayları itibariyle balık tutmak içinde bazı yasaklar konulduğunu görmüştük. Yasakların nedeni ise gönderilen yazılara göre yaz aylarında suda boğulma oranlarının artması ile birlikte bir takım tedbirler alınması konusunda dilekçeler yazılmasıydı. Bu boğulma vakası sayılarının oldukça yüksek olması ile birlikte boğulma vakalarının önüne geçebilmek amacıyla bazı su birikintilerinde avlanmalar yasaklanmıştır. Halk bu durumu isyan etsede sosyal medyada ilgili paylaşımlar yaparak fikir birliği amaçlanarak kararının önüne geçmeye çalıştılar. İşte zaman zaman bu gibi durumlarda balık tutma yasağı konularak halkın bilinçsiz avlanmadan dolayı boğulma oranlarının artması yasaklara sebep olmuştur. Bunun yanı sıra bazı zamanlarda da denizdeki balıkların yavrulama dönemlerinde avlanma yasağı konulmaktadır. Bunun sebebi de küçük balıkların biraz daha gelişim göstererek balıklardan alınan verimin artması amacıdır. İşte bu gibi sebeplerden dolayı balık tutma yasağı zaman zaman konulabilmektedir.

Olta İle Balık Tutma Cezası Ne Kadar?

Bazı av yasağı zamanlarında belirli sebeplerden dolayı balıkların avlanması konusunda uyarılar yapılmaktadır. Bu uyarılarda yasak olarak lanse edilmesinden dolayı kural ihlali yapan oltacılarında bu yasaklardan etkilenmeleri oldukça doğaldır. Bu yüzden yasakları ihlal eden oltacılar için genelde 1500 veya 2.000 lira civarında ceza kesilmektedir. Bu cezanın alt sınırı ise 800 TL civarlarındadır. Bu yüzden bu zamanlarda balık tutmamaya dikkat etmeli ve yasaklardan haberdar olmaya özen göstermelisiniz.

Olta İle Balık Tutma Belgesi Nereden Alınır?

Herhangi bir para kazanma kaygısı olmadan kendi için belli miktarda balık tutmak isteyen balık avcılığına amatör balıkçılık denilmektedir. Özellikle balık mevsiminde pek çok kişi sahillere akın ederek oltaları ile birlikte balık tutmaya başlarlar. Fakat bakanlığın kararına göre su ürünleri için kanun tasarısının resmileşmesi ile birlikte 18 ile 60 yaş arası amatör balıkçıların izin belgesi bulunmadan balık tutmamasına karar verilmiştir. Hatta izin veya belgesi olmayan avcılara 200 TL civarında ceza kesilebildiği  bilinmektedir. Bunun için amatör balıkçılık belgesi almanız gerekiyor ve belli bir ücret karşılığında 1 adet ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 2 adet resim ile birlikte il Çevre ve Orman Müdürlüklerinden bu balıkçılık belgesini alabilirsiniz. Ya da isterseniz Tarım ve Köyişleri Müdürlüğünden de bu belgeleri alabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir