Açık havalarda kurulup, sökülebilen ve kolayca taşınabilen genelde dokumadan, keçe, bez, deri veya çuldan yapılan seyyar barınaklara çadır denmektedir. Tatil etkinliklerinde veya gerçekleştirilmesi düşünülen seyahat programlarında konaklamanızı sağlayan ve mali açıdan ciddi derecede tasarruf yapmanıza imkan veren bir olanak ortaya çıkmaktadır. Gezgin ve seyahat etmek isteyen kişilerin temel gereksinimleri arasında yer almaktadır.
Kamp ve seyahat etkinliklerinde konaklama konusunda sıkıntı yaşamak istemeyen kişilerin öncelikle yapması gereken en önemli şey ihtiyaca uygun bir çadır seçmektedir. Çadırların türleri genel olarak araç üstü çadır, otomatik çadır, tek kişilik çadır, üç kişilik çadır, aile çadırı farklı malzemelerden imal edilmiş ve çeşitli ihtiyaçlara uygun olarak üretilmektedir. Çadır seçimi yapılırken önemli hususlara arasında mevsimsel koşulların dikkate alınması ve seçilecek çadırın bu tarz koşullara uyum sağlayabiliyor olması gibi hususların kontrolü sağlanmalıdır.
Kamp Çadırı Alınırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Doğayla iç içe yaşamak, kamp yapmak veya seyahat etmek isteyen kişilerin tercih ettiği kamp çadırları insanların temel ihtiyaçlarından olan barınmanın doğa ortamında yapılmasına olanak sağlamaktadır. Uzun süreli yapılan faaliyetleri temel ihtiyaçların giderilmesi için en önemli yardımcılar arasında yer almaktadır. Önemli olan kamp çadırlarının tercihi yapılırken bir takım hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunları kısaca özetlenecek olursa;
· Çadırda yaşayacak kişi sayısı: Marka ve modele göre değişen çadır çeşitleri öncelikle kaç kişi olunacaksa ona göre alınmalı ve konforlu olması açısından yapılacak faaliyete bağlı olarak tercihi yapılmalıdır.
· İklim koşullarına uyumluluk: Doğada meydana gelebilecek engeller arasında iklim koşulları önemli bir yer tutar. Kamp çadırları bu nedenle su almamalı, dışarıdaki etkenlere karşı kişileri korumalı, sıcak havada havalandırmasının olması gibi unsurlara uygun olarak seçimi yapılmalıdır.
· Kurulum kolaylığı: Kamp çadırının kurulumu için yapılacak eforun minimum seviyede olması ekstrem koşullarda kolaylık sağlayacak ve kişilere yardımcı olacaktır.
· Ekstra özellikler: Kişiye özel ve kişisel ihtiyaçları karşılamayı gerektirdiğinde kamp çadırı seçiminde zorlu koşulları uyum sağlaması, kişinin konforu sağlaması gibi özellikleri olması yarar sağlayacaktır.
Kamp Çadırı Ekipmanları Nedir?
· Su geçirmez taban kumaş
· Su geçirmez dış tente
· Nefes alabilen iç tente
· Alüminyum poller
· Dayanıklı çadır kazıkları
· Havalandırma pençeleri
· Gerdirme ipleri
· Kar etekleri
· Çift giriş
· Bagaj alanı
· İç tente cepleri
Kamp Çadırı Çeşitleri Nelerdir?
Kamp çadırları kullanılabilecek alanlara ve yapılabilecek faaliyetlere göre farklı model ve yapılarda üretilmektedir. Model ve yapısal olarak farklılık gösterse de kamp çadırlarının genel farklılığını bez ve kalitesine göre farklı brandalardan oluşturulması vardır. Kamp çadırı alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi olan aktivite seçimine uygun olmasının yanı sıra mevsimine göre çadır tercihi yapılabilir. Mevsimine göre kamp çadırları içerisinde sundome, kubbeli, pop-up, otomatik çadır, dome, hiker, iglo ve monodome ve kamuflaj çadırları yer almaktadır. Bunlar dışında çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır;
· Yazlık kamp çadırı: Genel olarak festival çadırı olarak bilinen bu çadır çeşidi tatilcilerin rağbet gösterdiği, imalatında kullanılan sentetik kumaş ve hafif olmasından dolayı birçok insan tarafından tercih edilmektedir.
· Kışlık kamp çadırı: Alpinist çadır olarak adlandırılabilen bu kamp çadırları yüksek irtifada kış sporları, kış kampları ve soğuk karlı iklim şartlarında kullanılmak üzere tercih edilmektedir.
· Kamuflaj çadırları: Genel olarak avcılık ve atıcılık ile uğraşan insanların tercih ettiği bu kamp çeşidi, doğadaki bitki örtüsü ile uyum sağlayabilen ve av süresinde doğada gizlenerek konaklanmaya yarayan çeşitlerdir.
Kamp Çadırı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
· Dış tente
· İç tente
· Çadır tabanı
· Poller
· Çadır kazıkları
· Çadır ipleri
· Havalandırma pençeleri
· Kar etekleri
· Garaj bölümü
Kamp Çadırı Tamiri Nasıl Yapılır?
Kamp çadırlarının performanslarını sürdürebilmeleri için zamanla kaybolan özelliklerinin geri kazandırılması gereklidir. Kamp çadırlarında tamir gerektiren parçaları genellikle UV ışınlarına maruz kalmaları ve su iticilik özelliğini kaybederek su geçirmezliği özelliğini kaybetmesi durumunda yapılmalıdır. Bunlar dışında çadır tamiratı genellikle dış tente kumaşı, çadırın zemin kumaşı, fermuarlar, halkalar ve iç tentedeki tül kumaşta uygulanmaktadır.
Kamp Çadırı Nasıl Kurulur?
Kamp çadırı kurmak için öncelikle kamp alanının belirlenmesi gereklidir. Kampın kurulacağı alan, kamp çadırına zarar verebilecek çevresel faktörlerden arındırılmalıdır. Öncelikle çadır kamp alanına yayılarak sırası ise çadırı ayakta tutan pollerlere geçirilecek şekilde bağlantı noktaları sabitlenmelidir. Çadırın yerinden oynamaması için metal kazıkları kullanılarak çadır bağlantı noktaları sıkı şekilde gerdirilerek yere sabitlenir. Gerginleştiren ve yere çakılan ipler herhangi sabit bir yere bağlanır ve güneşlik çadırın tepe bölmesine takılarak kurulum aşaması bitirilir.
Kamp Çadırı Nasıl Toplanır?
Kamp çadırının toplanması, kurulumu kadar önemlidir. Kurulmuş olan kamp çadırının bağlantı noktaları yerlerinden ayrılır ve mümkün olduğunda çadırın beraberindeki parçaların kaybolmamasına özen gösterilir. Bağlantı noktaları ve plleri birbirinden ayrılan çadırın iç kısmını temizlemek için ters çevrilir ve bir süre havalandırılır. Usulüne uygun olarak katlanıp toparlanılan kamp çadırı taşıma çantasına düzenli şekilde yerleştirilir. Bu işlemin özenli yapılması kamp çadırının uzun süreli kullanımına olanak sağlamaktadır.