Olta ile Balık Tutma Nasıl Yapılır?

Olta ile Balık Tutma Nasıl Yapılır?
08.11.2021 14:15
Olta ile balık tutmak için yem türleri nelerdir? Olta ile balık tutma caiz mi? Olta ile balık tutma ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda yanıtladık.

Balık avcılığı insanlar için eşsiz bir deneyimdir. Balık avcılığını bazıları kendine meslek edinirken bazıları için de vazgeçilmez bir hobidir. Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok insanı sahil kenarlarında ellerinde olta ile balık yakaladığını görebilirsiniz. Özellikle İstanbul'da yaşayan kişiler Haliç'te boğazın eşsiz görüntüsüyle balık tutma keyfini ikiye katlayabilir. Dışarıdan bakıldığında oldukça sıkıcı duran balık avlamak tutkunları için muhteşem bir olaydır. Basit gibi dursa da oldukça zahmet isteyen bir hobi olan balık tutmak göründüğü kadar kolay değildir. Öncelikle sabırlı olmanız gerekmektedir. Çünkü balığın oltanıza takılması uzun zaman alabileceği gibi oltaya her takılan balık yemeye uygun olmayabilir. Ayrıca gittikçe artan deniz kirliliği nedeniyle de oltanıza balık dışında farklı şeylerde takılabilir. Bunlar ayakkabı başta olmak üzere birçok madde olabilir. Denizlerimizin ve çevremizin temizliğine dikkat etmemiz gereklidir. Olta ile balık tutmak işlemine gelelim. Öncelikle gerekli olta takımına sahip olmanız gerekmektedir. Balık avı malzemesi satan her yerden veya internetten kolayca elde edebilirsiniz. Malzemeleriniz tamamsa haydi o zaman. Unutmadan yanınıza yarısı su ile dolu bir kova mutlaka alın. İlk önce misinanızı kamış makinesine güzelce sarın. Eşleştirdiğiniz kamış ve makineye balık yemini takın. Sabitleme işlemini klipsle yapın. Çevrenizi kontrol edin ve oltanızı sulara doğru savurun. Bekleyin, bekleyin ve oltanıza tepki geldiğinde sararak kontrol edin. Eğer tuttuğunuz bir balık değilse ümidinizi kesmeyin, tekrar oltanızı sulara daldırın ve bekleyin. Tuttuğunuz balıkları yanınızda bulunan su ile dolu kovaya koyun. Yeteri kadar balık tuttuğunuzda oltanızı toplayabilirsiniz.

Olta ile Balık Tutmak İçin Yem Türleri Nelerdir?

Her balığı tutmak için farklı yem türleri vardır. Piyasada bulunan yem çeşitleri oldukça fazladır. En çok bilinen ve kullanılan yem türleri; toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardelye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt çeşitleridir. Bunlara ek olarak özel balıkların avlanması için kullanılan yemler de var. Midye içi yemi isparoz, karagöz gibi balıkların tutulması için tercih edilir. Yengeç çipura ve levrek avında etkilidir. Sulines adı verilen bir diğer ye çeşidi midyeye benzemektedir. Mırmır balıklarının yakalanmasında verimlidir. İstavritlerin ortadan ikiye bölünmesiyle elde edilen tek göz yem çeşidi kullanımı ise oldukça farklıdır. Palamut avlamak için yemin baş tarafını, lüfer yakalamak için kuyruk kısmını kullanmanız gerekmektedir. Bunlar dışında satılan ve pek bilinmeyen birçok yem çeşidi de piyasada yer almaktadır.

Olta ile Balık Tutma Caiz Mi?

İslam dini gereği bazı davranışlardan kaçınmak gerekmektedir. Bundan dolayı birçok davranış için aklımıza dinen uygun olup olmadığı gelebilir. Balık avlama sırasında bir canlı hayatına zarar verildiği hissine kapılan insanlar balık tutmaktan kaçınabilir. Ancak ihtiyaç dahilinde olta veya ağ fark etmeksizin balık tutmak dinen caiz sayılmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir