Bir diğer adıyla eğitim koçluğu, öğrencinin belirlemiş olduğu hedeflerde yönlendirmeler yapan, hedeflerine ulaşmadaki en iyi yöntemi belirleyen uzman kişilerdir. Öğrenci koçu sağladığı psikolojik destek ile belirlenmiş hedeflere ulaşması konusundaki inancı aşılar. Onunla beraber okula gidip, ona okula gitmenin bir zorunluluk olduğunu hissettirmez. Öğrenci koçu; öğrencinin akademik anlamda bütün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olmalıdır. Özellikle giderek zorlaşan sınav sisteminde yaşayacağı bunalımı ve stresi atmasında yardımcı olurken, öğrenci koçu öğrenci ile her zaman uyum içerisindedir. Sınav stresinin neden olduğu kaygılardan ötürü ani ruh değişimlerine açık olan öğrenci koçu bu konuda öğrenciye oldukça yardımcı olmaktadır.
Öğrenci Koçluğu İçin Neler Yapılabilir?
Öğrenci koçu olmak için Öğrenci Koçluğu Eğitimi almak gerekmektedir. Bunun için üniversitelerin ilgili bölümlerinden (Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü) mezun olmak gerekmektedir. Öğrenci koçları çözüm odaklı, ön yargılı olmayan, empati yeteneğine sahip, yardımsever, doğru gözlem ve analiz yapabilen, sabırlı ve iletişim sorunları olmayan iletişim yönü kuvvetli insanlardır. Öğrenci koçluğu unvanına sahip olabilmek için bu tür özelliklere sahip olmak gerekir. Ayrıca öğrencinin ihtiyaçlarına yönelik analizler yapılacağı için, eğitim koçlarının bu yönlerini geliştirmeleri önemlidir.
Öğrenci Koçluğu Yasal Mı?
Öğrenci koçluğunun yasal olması yönünde önemli konu, ilgili bölümlerden mezun olanların, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim merkezlerince verilmesi gerekmektedir. Bu hususta tartışmalar mevcuttur. İlgili üniversite bölümleri mezunlarının kurmuş oldukları dernekler, bu konuyu yakından takip etmekte olup, ticari kaygıyla yapılan ve eğitimler konusunda yasal haklarını kullanmaktadırlar. Sonuç olarak ticari kaygıdan ziyade, ilgili üniversite mezunların; uygun yerlerce aldıkları eğitim sonucunda Öğrenci Koçluğu yapmalarında yasal bir problem bulunmamaktadır. Sonuç olarak öğrenci koçluğu, günümüzün trend mesleklerinden biridir ve önemi her geçen artmaktadır.
Öğrenci koçu, öğrencinin kendi adına bir düzen ve disiplin sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu sayede nasıl ders çalışması gerektiğinin ve bu konudaki yeteneklerin farkına varacaktır. Ders çalışmak konusunda plan ve program yapabileceği için, sosyal yaşamına da vakit ayırabilecektir. Öğrenci koçu aile ile de iş birliği yaparak, öğrencinin başarısı için bir sacayağı oluştururlar. Zaman zaman öğrenci ve velilerle ortaklaşa gündem belirleyip, bu konularda zaman zaman toplantılar tertip edilmelidir. Öğrencilerin daha iyi bir akademik hayat yaşamaları için, Psikoloji ve Rehberlik konularına hâkim öğrenci koçları, öğrencilere etkin ve verimli bir ders planı hazırlayarak, gerek okul hayatlarında ve gerekse sınavlarda başarıyı yakalamalarını sağlamaktadırlar.