Özellik öğrencilerin en çok yaptığı eylem olan ders çalışma, bazen eziyet gibi olurken, bazen de bir gereklilik hali almaktadır. Daha çok öğrencilerin yaptığı bu eylem, zaman zaman farklı konularda öğrenci olmayanlarında karşısına çıkmaktadır. Ders çalışmak insanı zorlasa da sürekli ve düzgün ders çalışarak, hedeflerimize yaklaşmak adına büyük bir adım atmış oluruz. Özellikle verimli ders çalışmak, bize verimsiz saatlerce ders çalışmaktan daha çok katkı verir. Bu yüzden çok saat değil de az ama verimli çalışmayı öğrenmemiz gerekir. Özellikle ders çalışırken nasıl öğrendiğimiz hakkında bilgili olup, buna göre ders çalışırsak sonuçlar daha iyi olacaktır. Kendimizi iyi tanıyıp, kendimize göre bir program oluşturmamız bu yolda bize yardımcı olacaktır. Görsel ya da işitsel olarak hangisinde daha iyi sonuçlar elde ediyorsak, buna göre çalışıp işleri kolaylaştırabiliriz. Belirli bir zaman içinde kendimize en yakın çalışma tekniklerini öğrenip uygularsak, ders çalışma bize eziyet olmaktan çıkıp, keyifli bir hal alır.
Doğru Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Özellikle son zamanlarda uzmanların ders çalışmada verim alabilmek için bazı teknikler geliştirmişlerdir. Bu tekniklerle de bazı olumsuz durumların üstesinden gelebilmekteyiz. Bazı küçük dokunuşlarla bu aktivite daha eğlenceli bir hal alırken, bu uygulamaları şu şekilde açıklayabiliriz: ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka kendine düzenli bir alan yaratılmalıdır. Ayarladığınız yeri havalandırın, normal ısıda olduğuna emin olun ve aydınlık olmasını sağlayın. Dikkatinizi dağıtacak eşyaları telefon, bilgisayar, televizyonu ve daha pek çok şeyi varsa, bu bölümden kaldırın. Derse başlamadan önce yemek, tuvalet ihtiyaçlarını giderin. Kararlı olmaya özen gösterin, zamanınızı güzel ayarlayın ve küçük molalar verin. Hedef koyun ve hedeflerinize ulaşmak için bunları yaptığınızı unutmayın. Bu tekniklerden başka size uygun ve veriminizi artıracak hareketleri de programa dahil edebilirsiniz.
Ders Çalışma Programı Neye Göre Hazırlanır?
Öğrencilerin son zamanlarda ki sınavları geçmek için sık sık başvurduğu ders çalışma programları, günümüzde önemli bir hale geldi. Buda şu soruya sebep olmaya başladı, ders çalışma programı neye göre hazırlanır, en temelde bilinmesi gereken şey ise bu tür programlar kişiden kişiye göre değişerek hazırlanır. Hedefiniz doğrultusunda haftalık, aylık ve yıllık programlar hazırlayabilirsiniz. Öncelikle hedefinizi belirlemeniz gerek, sonra kendinizi iyi tanımanız size ders programı hazırlarken yardımcı olur. İşitsel veya görsel zeka türlerinden hangisinde daha iyi anlıyorsanız, programı bu şekilde hazırlamanız gerek. Hangi saatler arasında çalışabiliyorsanız, ona göre bir program yapın. Bu çalışma saatlerini belirledikten sonra, araya molalar koyarak, dikkat dağınıklığını engelleyin. Özelliklerinizi iyi bilin ve asla pes etmeyin. Programınıza sürekli uygunluk gösterin ve devam edin.
Ders Çalışma İçin Hangi Dua Edilmeli?
Tamamen rasyonel tekniklerin yanında dua etmekte inançlı insanlar için, ders çalışmada bir yöntem olabilmektedir. Ders çalışırken ettiğimiz bazı dualar motivasyonumuzu artırabilmektedir. Bu dualardan biri şöyledir: “Bismillahirrahmanirrahim. Rabbena atina min ledünke rahmeten ve heyyi’lena min emrina raşeden.” Anlamı ise “Rahman ve Rahim olan Allah (c.c)’ın adıyla; rabbimiz katında bize rahmet ver ve işimizi kolaylaştır, bizi rüşde (başarıya) eriştir.” Dua etmek isteyenler için bunun gibi pek çok dua mevcuttur.
Ders Çalışma İçin En Verimli Saatler Hangileri?
Ders çalışmak ve başarılı olmak için artık pek çok kaynaktan yararlanıyoruz, gelişen internet ve teknoloji ile kaynaklara kolayca ulaşabilmekteyiz. Ama bunlarla yetinmeyen öğrenciler, ders programlarının verimini artırmak için, hangi saatlerde çalışmanın iyi olacağını merak ediyor. Bu konuda pek haksız sayılmazlar, uzmanlar bazı saatlerde ders çalışmanın daha verimli olduğunu savunmaktadır. Bu saatler özellikle 08:00-11:00 saatleri arası olup, vücudumuzun hormonlar salgıladı zaman dilimidir. Bu saatlerde yapılacak programlar daha fazla verim verirken, 16:00-18:00 arası ise beyin canlılığına tekrar geri döner, tekrarlar için bu saatler arası bir program yapılabilir. Bu iki saatlerde program yapamayanlar ise 19:00-22:00 arasını tercih edebilir.
Ders Çalışma Süresi Ne Kadar Olmalı?
Saatlerce çalışmak her zaman verim vermezken, doğru süreleri ayarlayarak bu sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür. Özellikle hedefiniz doğrultusunda günde 6 saat çalışmak size daha çok yardımcı olabilmektedir. Bu 6 saati 3 saatlik bloklara bölmekle daha az sıkılırsınız. Bu yöntem ise şöyle bölünmelidir; 45 saat ders çalışıp 15 dakika ara vermek ile veriminizi artırabilirsiniz.
Ders Çalışma İsteksizliği Neden Olur?
Özellikle ders çalışması gereken ve hedefleri olan insanlarda zaman zaman isteksizlik olabilmektedir. Bu isteksizliğin sebebi kişiden kişiye değişmekle beraber, birçok sebepten olabiliyor. Böyle durumlarda ders çalışması gereken kişinin, bu isteksizliğin arkasındaki sebebi bularak ortaya çıkarması gerekir. Bulunan sebebi ortadan kaldırmakla tekrar motivasyon sağlanabilir. Unutulmamalı ki sorunu çözmeden devam etmek, bizde isteksizliğe neden olurken, çoğu zaman bunun farkına varamayız. İsteksizlik ruh halinden, aile içi sorunlardan, fizyolojik aksamalarda ve pek çok şeyden olabilirken, bunları göz önünde tutup sorunu çözmek, bize daha fazla yarar sağlanır.
Ders Çalışmaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Der çalışmaya başlamadan önce bazı şeylere dikkat etmeniz, veriminizi artırmak için size çok yararlı olur. Bunlara göz atacak olursak; öncelikle bir program oluşturun ve ders çalışacağınız yeri düzenleyin. Kendinize güzel bir masa ve sandalye edinin ve bunların üstünde çalışmaya özen gösterin. Derste çalışmada kullanılacak araç, gereçler ve kaynakları önceden hazırlayın. Yemek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılamayı unutmayın. Ders çalışacağınız saat aralığını ve molaları önceden belirleyin. Ders çalışmanıza engel olaylar varsa, önce bunları çözüp sonra devam edin.