Stopaj Vergisi Nedir?

Stopaj Vergisi Nedir?
22.08.2021 13:30
Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan ve bir şekilde gelir sağlayan herkes vergi vermekle yükümlüdür. Stopaj vergisi neye göre hesaplanır, hangi beyanname ile ödenir, ne kadar? Kira stopaj vergisi ne kadar, mevduat stopaj vergisi ne kadar? Stopaj vergisi aylık mı, stopaj vergisi gider yazılır mı, geri ödenmezse ne olur?

Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan ve bir şekilde gelir sağlayan herkes vergi vermekle yükümlüdür. Bu ülke sınırları içinde her vatandaştan alınan vergilerin halka bir hizmet olarak geri döndüğü bilinir. Şirketler, serbest meslek erbapları, kurum ve kuruluşların tamamı olmak üzere bir şekilde karşılıklı ya da karşılıksız olarak gelir elde edildiğinde vergi verilirken bazı kişilerden alınan vergiler ise doğrudan maaşlardan kesilerek alınır. Bu durumda stopaj vergisi işçi sınıfının ya da memurların verdiği bir vergi olarak bilinmelidir. Serbest meslekle uğraşan kişilere geçici vergi gibi vergi ödemeleri mükellefiyeti verilirken, stopajda kişiler maaşları ellerine geçmeden peşinen bu vergiyi öderler. Kısacası kişilerin ay başı ya da sonunda ellerine geçen maaşları vergi kesintisine uğrayarak ödenir. Ön kesinti olarak da bilinen stopaj genelde işverenler tarafından içiler adına ödenen bir ödeme şeklidir. Herkesin aklında soru işaretine neden olan stopaj vergisi hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizler için derlendi…

Stopaj Vergisi Neye Göre Hesaplanır?

Stopaj vergisinin neye göre hesaplandığına dair akıllarda pek çok soru işareti bulunur. Kısaca değinecek olursak stopaj vergisinin hesaplanmasında Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları baz alınır. Gelir kesintisi ya da ön kesinti gibi anlamlar da taşıdığı bilinen stopaj hesaplanırken kimlerin bu vergiye tutulup tutulmadığı ya da hangi ödemelerin bu vergiye tabi olup olmadığı da önemli bir kriterdir. Stopaj vergisi hesaplanırken bazı kriterler göz önünde tutulmalıdır. Genelde yıllık enflasyon oranları, tefe ve tüfe gibi kavramlar baz alınarak yapılan stopaj hesaplaması genelde kira üzerinden ele alınmaktadır. Kısacası bir aylık kira bedelinin yüzde yirmisi alınarak stopaj hesaplaması yapılmalıdır.

Stopaj Vergisi Hangi Beyanname İle Ödenir?

Her türlü vergi ödemesi gelir beyannamesinin ardından ödenmektedir. Stopaj vergisi de bir beyannameye tabi tutulur. Stopaj vergisini verilmesi için aslında işe giriş tarihi ve sigorta başlangıcı önemlidir. Dolayısı ile verilmese de olabilir. Fakat bazı durumlarda mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesinde bulunmaları şarttır. Burada beyan edilen gelirlere bakılarak stopaj ödemeleri yapılabilmektedir. Kısacası stopaj vergisi yıllık gelir vergisi beyannamesine tabidir.

Stopaj Vergisi Aylık Mı Ödenir?

Stopaj vergisinin ne kadar süre aralıkları ile ödeneceği tamamen iş anlaşmasının kuralları çerçevesinde şekil almaktadır. Genelde aylık ya da üç aylık olacak şekilde bir anlaşma sağlandığı bilinmektedir.

Stopaj Vergisi Gider Yazılır Mı?

Evet. Özellikle tutulan bir iş yeri üzerinden ödenecek kira stopajlarının gider olarak gösterildiği bilinmektedir. Bunun gider olarak gösterilebilmesi için kiralanan iş yeri gerçek bir kişiye verilmelidir.

Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Son düzenlemelere göre stopaj vergisinin yatırılmaması herhangi bir sakınca teşkil etmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir