Marka Tescili Yapmazsak Ne Olur?

Marka Tescili Yapmazsak Ne Olur?
25.11.2021 15:52
Marka tescili ticari bir faaliyetin en hayati noktasıdır. Aynı alanda faaliyet vermekte olan bir firmayı diğer firmadan ayırmak için kullanılan araç şüphesiz marka ismidir. Bir marka, marka tescili yaparak ticari faaliyetini güvence altına almış olur. Marka tescili yapan firmalar hangileridir? Patent ile tescil arasındaki fark nedir? Patent tescili alındıktan sonra kaç yıl süre ile korunur? Marka tescilinizi yaptırmadıysanız bu yazımızı okumalısınız.

Ayrıca girişimci marka tescili sayesinde başka markaların kendi markasını kullanmasını önlemiş olur. Marka tescil belgesi, Türk Patent Enstitüsü kapsamında belirli araştırmalar ve incelemeler sonucunda verilen bir belgedir. Marka tescil belgesi girişimciye verilmeden önce belli bir takım işlemlere tabi tutulur.

Marka tescil başvurusu, resmi marka bülteninde yayınlanma aşaması, süreç içerisinde kişilerin itiraz durumu olmazsa TPE tarafından marka tescil kararı verilir. Marka tescili için girişimci tarafından gerekli ücret yatırılarak belge alınır. Marka tescili markaların isim hakkını saklı tuttuğu için kendilerini güvence altına almalarında son derece önemli belgelerden biridir. Bu açıdan günümüzde net bir şekilde marka tescili yapmamanın kanuni yaptırımına yer verilmemiştir. Ancak girişimcinin marka adının başka bir marka adı ile aynı olması ya da benzerlik taşıması durumlarında karşı marka girişimciye dava açabilir bu da kanuni bir süreci başlatabilir. Bu yüzden girişimcilik yapmak isteyen birinin işe başlamadan önce marka tescili yapması tavsiye ediliyor.

Marka Tescili Yapan Firmalar Hangileridir?

İş yerini kurmadan önce marka tescili yaptırmak isteyen bir girişimcinin en çok araştırdığı konulardan biri marka tescili yapan firmaların hangileri olduğu yönünde. Bu noktada özel olarak tercih edilebilecek pek çok marka tescili yapan firma bulunmaktadır. Bu özel firmalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Anlam Patent Ofisi

Parlak Yıldız Patent Ve Marka

Yağmur Yurt

Vera Patent Yazılım Ve Danışmanlık A.Ş.

Paksoy Tasarım Reklam Ve Danışmanlık

Mundo Ip Marka Ve Patent Danışmanlık

Karacar Patent Danışmanlık

Akay Ajans

Markon Patent

Safe

Dijital Rota

Bilgisem

Gibi bazı firmalar marka tescil işlemlerini gerçekleştiren özel firmalardır. Bunun dışında marka tescil işlemlerinizi Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Patent İle Tescil Arasındaki Fark Nedir?

Patent ile marka tescili kesinlikle karıştırılmaması gereken iki kavramdır. Marka tescili patentin daha özelleştirilmiş halidir. Marka tescil işlemini bir ürün ya da hizmet için kullanmanız gerekmektedir. Yani yeni bir girişim işinde marka oluşturmanız gereken durumlarda söz konusu ürün ya da hizmeti tasdiklemek için marka tescili almanız gerekir. Patenti ise yeni bir buluş veya fikir için almanız gerekir. Patent bir ürünü veya fikri üretebilme, ithal etme ve de dağıtımını yapma hakkınızı korumaktadır. Bu hakkı korumak için elde edilen belgeye patent adı verilmektedir.

Patent Tescili Alındıktan Sonra Kaç Yıl Süre İle Korunur?

Kullanım süreleri göz önünde bulundurulduğunda patentlerin farklı türleri bulunur. Bu patent türleri arasında Faydalı Patent Modeli olarak adlandırılan patent türü en kolay ve en ucuz olan yöntemdir. Bu nedenden ötürü küçük işletmelerin en sık kullandığı patent türü Faydalı Patent Modelidir. Bu patent modeli başlangıç ve bitiş tarihi hakkında kısıtlı bir süre tanır. Diğer patent modelleri ise; İncelemeli ve İncelemesiz Patent Modellerinden oluşmaktadır. İncelemeli patent süresi kanunen gereklilikler sağlandığı takdirde geçerliliğini 20 sene korurken, incelemesiz patent süresi belirlenen kanunlar çerçevesinde 7 sene kadar geçerliliğini korumaktadır. Faydalı model patent süresi ise 10 yıl boyunca geçerliliğini korumaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir