İş yeri açma süreci kapsamlı bir araştırma yapmayı, planlamayı ve sistematik düşünmeyi gerektirir. Bu süreçte belirli bir uyum ve düzen içinde ilerlemek için dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıralayabiliriz:
1. Sermaye
İşyeri kurma düşüncesi ile atılan adımın en temeli sermayedir. İyi bir maliyet hesabının olması gelir elde etmeden önce gereksinimlerinizi karşılamada kolaylık sağlayacaktır.
2. Mekan
İşyeri açmadan önce hangi sektöre hitap ediyorsanız mekan seçimini o konuma göre seçmelisiniz. Açılacak mekanın elektrik ve su tesisatı sorunu olmaması, bina kullanım izninin olmasına ve lavabonun olması dikkat edilesi gereken unsurlardır.
3. Ekipmanın Tedarik
İşyeri açmadan önce hangi sektöre seçim yapılacaksa ona uygun ekipmanlar seçilmelidir. Örnek verecek olursak yazılım sektörü için işyeri açmayı düşünen bir işletmeci için bilgisayar, monitör, klavye, fare, yazıcı gibi ekipmanların olması gerekmektedir.
4. Vergi Levhası
İşyerinin açılan yere göre vergi dairesine başvuru yapılarak istediğiniz işyeri hakkında başvuru yaparak yapacağınız iş ile ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz.
5. İşyeri Açma Ruhsatı
İşyeri açıldıktan hemen sonrasında yapılması gereken unsurdur. Sağlık Bakanlığına İşletmenin türüne göre belirlemiş olduğu kurallara uyulması gerekmektedir. Ruhsat için belgeler, kullanılan araçların tümü için haklarınızın korunmasıdır. Belediye birimlerine başvurarak çalışma ruhsatı başvuruda bulunmalısınız.
6. Personel Alımı
İşyeri için bilgi konusunda yeterli işletmenize uygun kişileri işe almalısınız. İlgili yerlere ilanlar vererek eğitimli işletmenizin sektörüne uygun pozisyonlarda çalışacak personellerin başvuru yapmasını sağlayabilirsiniz.
7. Maliyet
İşyeri açmak için yapılan yatırımın yanında işletmenin kullanılan su elektrik giderleri, vergi kalemlerini ve stopajını, insan gücünü gider gelir tablosuna ekleyerek hesaplama yapmalısınız.
8. Reklam
İşletmenin tüm malzeme ve ekipmanları tamamlandıktan sonra saha üzerinden müşterilere tanıtımını yapmalısınız. Tanıtımı işletmenin adını tutulan mekana asabilirsiniz ve dijital dünyada sosyal medya üzerinden reklamınızı yapabilirsiniz.
İşyeri Kirası Neye Göre Belirlenir?
İşyerinin kirası tutulan mekanın o bölgedeki işletmelerin ödediği kiralara göre belirlenir. İnsan sayısı, mekanın konumu, mekanın büyüklüğüne göre kira fiyatları belirlenir.
İşyeri Ruhsatı Devredilebilir Mi?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatları, ruhsatta adres değişikliği olmaması ve işyerinin devredilmesinde işletmeyi alan kişi tarafından tekrardan bir ruhsat düzenlenir. Ruhsatı devir alacak kişi tarafından adına ruhsat yenilenmesi yapılır.
İşyeri İkamet Adresi Olur Mu?
İşyerini ikamet adresi olarak kullandığınızda ev sahibinizi konu hakkında bilgilendirmelisiniz. Ev sahibiniz emlak vergisi konutu yerine iş yeri olarak beyanda bulunması gerekir. Eviniz kira ise kiranıza ek olarak stopaj vergisi ödemeniz gerekmektedir. İşyeri adresini ikamet adresi olarak belirtildiğinde “Gayrimenkul Sermaye İradı Mükellefi” oluyorsunuz. Her yıl dilekçe veya beyannamesinde bulunmalısınız.
İşyerini İkamet adresiniz olarak belirlediğinizde dikkat etmeniz gereken unsurlar:
· İkamet adresiniz ulaşılabilir ve kolay bir konumda olmalıdır aksi takdirde müşterileriniz için ulaşım zorluğu olabilir.
· Gelen önemeli evraklar ve kargolar için sürekli evde olmalısınız.
· Evinizi gelen müşteriler için düzenli tutmalısınız.