Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik Nedir?
20.10.2021 22:00
Girişimcilik nedir, belgesi ne kadar sürede alınır, kursu ne kadar sürüyor? Girişimcilik bir meslek midir? Girişimci bir insan nasıl olmalıdır? Girişimcilik ile ekonomi arasında bir ilişki var mıdır? Girişimcilik için neler yapılabilir? Girişimcilik ve girişimci bir insan hakkında merak edilen sorulara yanıt verdik.

Günümüz dünyasında sıkça duymaya başladığımız girişimcilik kavramı, kar amacı güderek ve bazı riskleri üstüne alarak iş kuran kişinin yaptığı adım olarak tanımlanmaktadır. Girişimcilik kavramının iki farklı anlamı vardır. Bunlardan ilki daha önce hiçbir şirket ya da kişi tarafından yapılmamış bir fikrin ya da ürünün bir kişi tarafından ortaya atılması durumudur. Diğer anlamı ise turizm, ticaret, sanayi gibi var olan alanlarda kendisine yeni bir iş kuran ya da mağaza açan kişinin aldığı unvandır. Bu tanımların yanında ise girişimcilik kavramı aynı zamanda, kar amacının dışında büyük problemleri çözerek dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan bir özelliğe de kavuşmuştur. Girişimci ise tüm bu tanımlarda bahsettiğimiz atılımı yapan kişidir. Eskiden bir mağaza ya da dükkanla sınırlandırılan girişimcilik kavramı, günümüzde teknoloji gibi popülaritesi yüksek alanlarda da kendine yer edinmiştir. Girişimcilik aynı zamanda sadece atılımı yapan kişilerin hayatlarını etkilemiyor. Toplumların, devletlerin ve hatta kişi nezdindeki bireylerin bile sosyal ve ekonomik gelişiminde büyük rol oynuyor. 

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik; kar amacı güderek kurulan, bazen daha önce hiç yapılmamış bazen de turizm, ticaret, sanayi gibi var olan alanlarda kendisine yeni bir iş imkanı sunan ve bazı riskleri de üzerine çeken bir kişinin yaptığı adımdır. Sürekli gelişen ve değişen rekabetçi küresel pazarda iş kuran, risk alan veya iş geliştiren kişilerin yaptıkları atılımlar olarak da adlandırılabilen girişimcilik kavramı günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan bir kavramdır.

Girişimcilik Bir Meslek Midir?

Günümüzde artan girişimcilik kavramı, finans alanındaki bilgisini, iş zekasıyla birleştirerek kendisi veya şirketi için karlı bir marka oluşturmayı sağlayan ve aynı zamanda bazı riskleri kabul eden kişiye girişimci denilmeye başlanmıştır. Girişimcilik günümüzde bir meslek dalı olarak kabul edilmektedir.

Girişimci Bir İnsan Nasıl Olmalıdır?

Yeni bir atılım yapan ya da var olan alanlarda kendisine yer bulan girişimcilerin liderlik vasfını ön planda tutan niteliklere sahip olmaları gerekmektedir. Girişimcinin planlama, strateji geliştirme ve ileriye yönelik hedefleri belirleme gibi konularda sorumlulukları vardır. Bu yüzden girişimci kurduğu işinde riskleri üzerinden uzaklaştırabilmek için bazı niteliklere sahip olmalıdır. Bu nitelikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Liderlik vasfına sahip olmalı,

·        İnsan ilişkilerinde etkili olmalı,

·        İnisiyatif kullanabilmeli,

·        Organizasyon ve planlama becerisine sahip olmalı,

·        Yenilikleri deneyimleme cesaretine sahip olmalıdır.

Girişimcilik İle Ekonomi Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Girişimcilik kavramının, kar amacı güderek ve aynı zamanda da bazı riskleri üzerine çekerek kişiler tarafından ortaya atılan yenilikler olduğunu belirtmiştik. Aynı zamanda girişimci yenilikleri yakalayan ve dolayısıyla da ülke ekonomilerine katkı sağlayan kişiler ya da markalardır. Zaman içerisinde mal ve hizmet üretiminde ki artışla orantılı olarak da ekonomi de büyüme meydana gelir. Böylesi bir durumda da girişimcilik ve ekonomi arasında bir bağlantı olduğunu görebiliriz.

Girişimcilik İçin Neler Yapılabilir?

Bir girişim yapmak isteyen girişimcinin birçok özelliğe sahip olmasının yanında neyi nasıl yapması gerektiğini de bilmesi gerekmektedir. Bir girişimcinin sırasıyla yapması gerekenler şu şekilde olmalıdır:

·        Amaç Belirlemek: Kurulacak olan işletmenin alt yapısının girişimci tarafından kusursuz bir şekilde oluşturulması gerekir. Bu oluşum sürecinde ise amacını belirlemeli ve ona uygun bir proje geliştirmelidir.

·        Hedef Kitle Belirleme ve Uygun Konum: Girişimcinin, potansiyel müşterilerini belirledikten sonra onların analizini yapmalı ve profillerini çıkartarak, hedef kitlesini belirlemelidir. Belirlediği hedef kitle tarafından da ulaşılabilir bir konumda olması gerekmektedir.

·        Hedef Kitlenin Eğilimleri: Hedef kitle belirlendikten sonra tüketicilerin trendlerine göz atarak, potansiyel müşterilerinin sayısı tahmin etmelidir. Daha sonra ise tüketicilere uygun hizmetleri ve ürünleri sunmalıdır.

Girişimcilik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

KOSGEB girişimcilik belgesi, girişimcilere devlet tarafından verilen bir eğitim sonrası, sertifika programıdır. Bu sertifika programı girişimcilere, hibe desteği ve sonralarda meydana gelecek olan faizsiz kredilerden yararlanma imkanı sunmaktadır. Girişimcilik sertifikasını almak için ise KOSGEB tarafından verilen 4 günlük eğitime katılmak gerekmektedir. Verilen bu eğitim sonrasında ise girişimcilik belgesi hemen alınabilir.

Girişimcilik Kursu Ne Kadar Sürüyor?

Devlet tarafından yeni bir girişim yapmak isteyen kişilere verilen KOSGEB girişimcilik belgesi, girişimcilere hibe desteği ve faizsiz kredi alma imkanları sunmaktadır. Bu belgeyi alabilmek için ise öncelikle program kapsamında verilen eğitimleri almak gerekiyor. KOSGEB girişimcilik belgesi eğitimi ise 4 iş günü ve 32 saat süren bir eğitimdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir