Uzun yıllar boyunca memur ve işçi olması fark etmeksizin herkesin her ay başında aldığı maaştan belli bir miktar yapılan kesintiler gelir vergisi olarak tanımlanır. İşveren tarafından işçi adına devlete ödenen bu vergi türü özellikle işverenlerin ekonomik durumunu bir hayli zorlayan bu vergi türü yıl boyunca elde edilen maddi kazancın safi tutarı olarak da ifade edilebilir. Serbest meslek kazançları, ticari kazançlar, ücretler, diğer kazanç ve iratlar, zirai kazançlar, menkul sermaye iratlar, gayrimenkul sermaye iratları ‘Gelir Vergisi Kanunu’nda tanımlanmıştır. Dolaysız vergi kapsamında değerlendirilen gelir vergisi vergi yükünün dengeli bir şekilde dağıtılması amaçlandığından kabul edilmiş bir uygulama olarak bilinir. Türkiye Cumhuriyeti’nde ikameti bulunan ve aynı zamanda ülke sınırları içerisinde altı aydan fazla oturumu bulunan vatandaşların ödemesi gereken bir vergi türü olduğundan söz etmemiz mümkündür.
Gelir Vergisi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Ülkemizde pek çok kişinin ödemekle yükümlü olduğu gelir vergisi borcunun yıl içinde ödenmiş olması gereklidir. Mükellefiyet gerektiren borçlar arasında yer almayan gelir vergisine dair borçların ne kadar olduğu, son ödeme tarihinin ne zaman olduğunu merak eden vatandaşların bilmesi gereken en temel şeyler arasında yer alıyor. Son ödeme tarihinin geçmesi durumunda faizle ödenmek istenmiyorsa bu durum oldukça önem taşıyor. Bu nedenle sık sık gelir vergisi borcunu sorgulamak gerekiyor. Elbette bunun için yapılması gereken en temel şey ise E-devlet platformu üzerinden sorgulama yapılması diyebiliriz. Dolayısı ile kişiler kendi E-devlet platformuna kendi kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalı ve ardından sorgulama kısmına girmelidir. Burada Gelir İdaresi Başkanlığı kısmına tıklanarak söz konusu borçlar, borç dönemi ve miktarlar hakkında fikir sahibi olunabilir.
Gelir Vergisi Ciro Üzerinden Mi Hesaplanır?
Her yıl gelir elde eden vatandaşların ödemesi gereken gelir vergisinin ciro üzerinden hesaplanıp hesaplanamayacağı oldukça büyük bir merak unsurudur. Gelir vergisinin hesaplanmasında ilk olarak o yıla dair net kazancın belirlenmesi ve buna dair net bir bilanço çıkarılması gerekiyor. Gider ve gelirlerin miktarlarını ilk olarak belirler ve gelir miktarından gider miktarının çıkarırsanız net kazancı belirlemiş olursunuz. Bu hesaba göre miktar bazında belirlenen yüzdelik vergi dilimini çarparsanız, ödemeniz gereken miktarı net olarak belirleyebilirsiniz.
Gelir Vergisi Ödenmemesi Neye Yarayacak?
Yeni bir yıla girmeye sayılı günler kala gelir vergisinin kaldırılacağına ilişkin bilgiler gelmeye devam ederken pek çok kişi bu detayın ne işe yarayacağını merak etmekte. Gelir vergisi esasında hem işçiyi hem de işvereni ekonomik anlamda zorlayan bir ödemedir. Kaldırıldığında ise bu durum özellikle ticaret alanında işveren olan kişiler için fiyatları sabitlemesini, rahatlamasını sağlayan bir sistem olarak gözüktüğünü belirtmek mümkündür.