Tüm dünya çapında, Bitcoin başta olmak üzere kripto para varlıkları son dönemde oldukça popüler hale geldi. Merkez bankası veya resmi kuruluşlara bağlı olmayan kripto para varlıkları Türkiye’nin yakın takibi altına girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamalarda kripto para konusuna da değindi. Kripto para yasasının büyük bir ölçüde hazırda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Konuyu fazla gecikmeden Meclise taşıyarak, bu konuda bir adım atacağız.’’ şeklinde konuştu. Türkiye’nin kripto para yasasının 2021 sonlarında tamamen hazır olması ve önümüzdeki günlerde tüm detayları ile açıklanması bekleniyor.
Kripto Para Almak Yasal Mı?
Kripto paraların alım ve satımı ile alakalı Türk Hukuk Mevzuatında herhangi bir madde yer almıyor. Buradan hareketle suçta ve cezada kanunilik ilkesi kapsamında suç olarak belirtilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış tüm fiiller serbest olarak kabul edilir. Dolayısıyla kripto paralar ülkemizde yasal olarak kabul edilmektedir.
Kripto Para Yasası Ne Anlama Gelir?
Geçtiğimiz günlerde kripto para yasasının hazır olduğu ve yakında Meclise sunulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra binlerce yatırımcı kripto para yasasının ne anlama geldiğini sorgulamaya başladı. Kripto para yasası yönetmelikte; dağıtık defter teknolojisi ya da benzer bir teknoloji kullanarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar aracılığı ile dağıtımı yapılan, itibari para, elektronik para, kaydi para, ödeme aracı, menkul kıymet piyasa aracı biçiminde nitelendirilemeyen gayri maddi varlıklar olarak belirtilmektedir. Çıkması planlanan kripto para yasası, kripto para alım satım ve ödemelerini güvence altına alacak bir yönetmelikten oluşması bekleniyor.
Kripto Para Madenciliği Yasal Mı?
Kripto para madenciliği, altın madenciliğine benzetiliyor. Kripto para madenciliği; kripto para transferleri hareketlerinin blok zincire eklenmesidir. Bu da işlem gücü ve yüksek bilgi gerektireceği için kriptografik problemlerin çözümü ile gerçekleşir. Ülkemizde kripto para madenciliği ile alakalı yasal bir düzenleme söz konusu değildir. ‘’Suçta ve cezada kanunilik ilkesi’’ gereğince kripto para madenciliği yapmanın önünde şimdilik hukuki bir engel yoktur.
Kripto Para Memura Yasal Mı?
Ülkemizde normal şartlarda devlet memurlarının ticaret yapması yasak. Ancak memurların kripto para alım satımı yapmasının önünde hukuki bir engel yok. Kripto paralarla ilgili memurlar hakkında üç boyut var. Bunlar;
Ceza Hukuku: Türk Ceza Kanunu’nda açık biçimde kripto para alım satımı ile ilgili herhangi bir ifade yer almadığından memurlar ve vatandaşlar açısından kripto para ticaretinin bir sakıncası yoktur.
Mal Beyanı: Memurlar kanunlar gereği mal beyanında bulunmak zorundadırlar. Ancak kripto paralarla ilgili mevzuatta doğrudan bir düzenleme yapılmadığından kamu görevlileri mal beyanında sahip oldukları kripto paralara yer vermek zorunda değildirler.
Ticaret Yasağı: Memurlara tabi tutulan ticaret yasağı, kripto para ticaretine yönelik açıkta bir hukuk düzenlemesi bulunmadığından, tıpkı altın ve döviz alıp satmak gibi düşünülmektedir. Kripto para ticaretinin yasaklı kazanç sağlayan hareketler kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Kripto Paralar Yasaklanabilir Mi?
Milyonlarca kişi kripto para yatırımcılığı yapıyor. Yeni bir yatırım şekli olarak ortaya çıkan kripto para ticaretinin içerisinde tüm dünya çapında yatırımcılar yer alıyor. Kripto paraların hukuki açıdan statüsü ve devletler tarafından tanınma süreci uzun süredir tüm dünyanın tartışma konusu. Ülkemizde kripto para borsasının büyük bir çoğunluğu Türkiye Ticaret Siciline kayıtlı olan firmalar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden devlet kripto para ticaretini kolaylıkla denetleyebiliyor. Devlet bu şirketler aracılığı ile kripto para ticaretini denetleyebildiği gibi bu kurumların faaliyetlerini tümü ile yasaklama hakkına da sahip. Ancak ‘’Kripto Para Yasası’nın gündemimizde olduğu son günlerde, kripto paraların yasaklanması gibi bir durum beklenmiyor.