Vefat Eden Kişinin Banka Hesapları Nasıl Öğrenilir?

Vefat Eden Kişinin Banka Hesapları Nasıl Öğrenilir?
26.11.2022 22:25
Yaşamı sona eren kişinin hukuki olarak, banka bilgileri ve borçları gibi işleyişlerin nasıl devam edeceği merak edilen bir konudur. Peki vefat eden kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir, borcu yoktur yazısı nasıl alınır, borçlarını kim öder? Vefat eden kişinin banka borçları nasıl olur, kredi kartı taksitlendirmesi nasıl yapılır, maaşı eşine ne zaman bağlanır? İşte detaylar.

Vefat eden bir kimsenin banka bilgilerine ulaşmak için iki şekilde hareket edebilirsiniz. Öncelikle ölen kişinin banka hesabına ulaşabilmek için, kişinin yasal mirasçısı olmak gerekmektedir. Bu kişi veraset ilanı çıkartarak, vefat eden kişinin bilgilerini bankalardan sorgulatabilir. Hangi banka olduğu bilinmediği için veraset belgesiyle tüm bankalara teker teker şahsen gitmesi gerekmektedir.

Bir diğer yöntem ise, Bankaların genel müdürlüklerine başvuru yaparak tüm şubelerin araştırılmasını istemektir. Bu zaman ve maliyet olarak külfet yaratacağı için belli bir ücret karşılığında yapılmaktadır.

Vefat Eden Kişinin Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Gelişen teknoloji ile birlikte artık aradığımız ve ulaşmak istediğimiz her şeye elektronik ortamlar sayesinde ulaşabiliyoruz.  Vefat eden kişi için “Borcu Yoktur“ yazısına da elektronik ortam sayesinde ulaşılabiliyor. İnteraktif olan vergi dairesi web sayfasına, vefat eden kişinin mirasçısı ya da mirasçıları kendi bilgilerini doldurarak, ölen kişinin TC numarasıyla işlem yapabilecektir. Sitem kullanması oldukça kolay bir sistemdir. Belgeyi elektronik ortamdan talep edebilirsiniz.

Vefat Eden Kişinin Borçlarını Kim Öder?

Vefat eden kişinin borçlarını kimin ödeyeceği, miras hukukunda açıkça belirtilmiştir. Ölen kişinin tüm borçları otomatik olarak mirasçılarına devredilmektedir. Birden fazla mirasçı var ise de, borcun tamamı kişi sayısına göre eşit olarak bölünmelidir. Ancak reddi miras yapmış olan mirasçılar borca tabi değildir.

Vefat Eden Kişinin Banka Borçları Ne Olur?

Ölen kimsenin banka borçları, hayat sigortası yaptırmışsa, kimsenin ödemesine gerek kalmadan sigorta tarafından karşılanmaktadır.  Kanunlarımıza göre kişinin yaptırmış olduğu bir sigorta bulunmuyorsa, öldükten sonra banka borçlarını yasal mirasçısı ya da mirasçıları ödemek zorundadır. Mirasçılar vefat eden kişinin mal ve mülklerine sahip olduğu gibi, borçlarını da üzerine almış olacaktır. Ancak mirasçılar borçtan mükellef tutulmak istemezlerse belli bir süre zarfında “reddi miras” yapma hakkına sahiptirler. Ancak reddi miras, mirasçının maddi varlıklardan da vazgeçmesi anlamını taşımaktadır.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Hayat sigortası bulunan kişilerin borçları ölümlerinden sonra sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ancak kredi kartı taksitlendirmesi, kişinin kendi isteğine bağlı olduğu için hayat sigortası bu borcu karşılamamaktadır. Ancak ek olarak sigortaya eklenmiş bir talimat varsa sigorta tarafından borç ödenir.

Vefat eden kişinin hayat sigortası bulunmuyorsa, kredi kartı taksitlendirmesi mirasçısı tarafından ilgili bankaya ölüm belgesi ile gidilmesi ile gerçekleşir.

Vefat Eden Kişinin Maaşı Eşine Ne Zaman Bağlanır?

Öncelikle ölen kişinin maaşı kişinin çocuklarına, eşine, anne ve babasına bağlanmaktadır. Ölen kişinin ölüm belgesiyle sosyal güvenlik kurumuna (SGK) başvuru yapılması gerekmektedir. İstenilen şartlar uygunsa, belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayan eşine maaş bağlanır. Ödemeler her ay düzenli olarak yatırılır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir