Kredi Yurtlar Kurumu’nun ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine, eğitim hayatlarının bitmesini ardından ödenmesi taahhütü verilen borç KYK borcu olarak bilinir. İki yıllık ön lisans mezunları da lisans mezunları da öğrenim hayatlarının bitmesinin ardından devletten aldıkları borcu ödemekle yükümlüdür. Kredi Yurtlar Kurumu bazı öğrencilere karşılıksız, beri ödemesiz yani burs verirken kimi öğrencilere ise öğrenim hayatları boyunca zorluk yaşamamaları için kredi verir. Burs, ihtiyaç sahibi ve akademik başarısı daha yüksek olan öğrencilere verilirken, kredi alınması için herhangi bir kriter gerekmez ve öğrencini herhangi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı olması yeterlidir. Bu konuda pek çok soru işareti bulunmakta ve geri ödemeler hakkında ki tüm dikkatler bu kurumun açıklamalarına kesilmektedir. Gelin KYK borcu hakkında tüm merak ettiğiniz sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…
Kyk Borçları Silinecek Mi?
Yeni mezun olmasına rağmen henüz iş bulmayan pek çok kişinin merak ettiği sorular arasında bu borcun silinip silinmeyeceği yer almaktadır. Fakat bu borçların silinmesine ilişkin günümüz şartlarında herhangi gir yasa tasarısı bulunmamaktadır. Bu kapsamda Ak Parti, meclise yeni sunduğu paket doğrultusunda KYK borçlarına da yer verdi. KYK borçlarının tamamen silinmesi meclisin gündeminde yer alan bir konu olmasa da ödeme kolaylığı sağlanacağının altı çizildi. Bunun için ise vergi yapılandırmasına gidileceği hem vadenin hem de faizlerin belli bir kısmının silineceğini duyuruldu. KYK borcu olan kişilerin ise 31 Ağustos 2021 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmaları ve gerekli görüşmeleri sağlamalarının gerekliliği vurgulandı.
Kyk Borçları Ne Zaman Ödenir?
İki yıllık ya da dört yıllık olması fark etmeksizin bu borcun ne zaman ödeneceği pek çok borçlu tarafından merak edilmektedir. Bu kredilerin ödeme süresi ise kişilerin okulu uzatıp uzatmadığına bakılmaksızın ya da iş bulup bulmadığına bakılmaksızın normal öğretim süresinin bitmesinin ardından geçen iki sene içinde başlamaktadır.
Kyk Borçları Ertelendi Mi?
Pandemi nedeni ile pek çok kişinin işsiz kalması KYK borçlarının da ödenmeye devam edilmesinde ciddi sorunlar yarattı. Bu bağlamda borçlular için üç ayı kapsayan bir borç erteleme süresi tanındı. Taksitler halinde ödenmeyi bekleyen KYK borçlarının üç ay ertlenmesi tercihe bağlı olarak değişiklik gösterirken, ödemeye deavm etmek isteyen kişilere de yine ödemesinde herhangi bir sorun yaratılmadı.
Kyk Borcu Bitince Ne Yapılır?
KYK borcunun son taksitinin bitmesini ardından ne yapılacağı da oldukça merak konusu haline geldi. E Devlet portalı üzerinden yapılacak sorgulamalarla birlikte kişilerin borcu yoktur ibaresini görmesi önemlidir. İşte tam da bu noktadan sonra ilgili kişinin yapması gereken bir uygulama adımı daha kalmıştır. KYK borcunun bittiğine ilişkin bir kağıt alınmalı ve bu kağıt Kredi Yurtlar Kurumu’na gönderilerek borcun kapandığının netleşmesi sağlanmalıdır.
Kyk Borcu Gecikirse Ne Olur?
Kredi Yurtlar Kurumu’na olan borcun ödenmesi konusunda gecikmelerin yaşanması bu borcun belli oranda faize tabi tutulmasına neden olmaktadır. Aylık %1.40 oranında gecikme faizi uygulanırken bu tutara bir de Yİ-ÜFE de eklenir ve anapara ile bütünleştirilir. Kısacası her geçen ay bu tutar daha da zamlı bir şekilde ödenmeye tabii edilir.
Kyk Borçları Daha Önce Silindi Mi?
Her yıl KYK borçlarının yeni mezun ve işsizler üzerinde bu denli baskı kurması bu borçların daha önce silinip silinmediğine dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Bir umut silinirse diye beklenirken, yapılan pek çok araştırma ise bu şekilde ilerliyor. Fakat yapılan araştırmalara göre KYK borçlarının daha önce tamamen silindiği bir döneme rastlanmamıştır. Bundan sonra da böyle bir ihtimalin olup olmayacağı konusunda da şüpheler devam etmektedir.
Evlenince Kyk Borçları Silinir Mi?
Hem öğrencilik döneminde hem de mezuniyetin ardından kulaktan kulağa yayılan bir bilgi olmanın ötesine geçemeyen bu sorunun cevabı elbette hayırdır. Böyle bir konu daha evvel zamanlarda meclisin gündemine taşınmış olup, herhangi bir şekilde onaylanmamıştır. Zaten Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun mevzuatlarına da bakıldığında böyle bir ibare görülmemiştir.
Kyk Borçları Hangi Durumlarda Silinir?
KYK borçlarının silinmesine ilişkin durumların neler olduğu da oldukça merak konusudur. Fakat burada karşımıza çıkan iki vahim tablo bulunur. Bunlardan ilki hastanelerin sağlık kurullarından alınan çalışamaz raporu alınması, diğer ise öğrencilik süreci ya da sonrasında borçlunun ölmesidir.