KHK Nedir?

KHK Nedir?
14.04.2022 11:30
KHK birçok haber başlığında gördüğümüz bir detay olarak karşımıza çıkıyor. KHK ile ilgili bilinmeyen pek çok detay bulunuyor. KHK ne olduğu, açılımı ve bilinmeyenleri konunun yakın takipçileri aracılığı araştırılıyor.

KHK ne olduğu son zamanların en çok araştırılan ve merak edilen sorularından biri oldu. KHK; Bakanlar Kurulu’nun Anayasa’dan doğrudan doğruya alındığı ya da yasama organlarının yetki devri yolu ile sınırlı bir yetkiye sahip olarak yaptığı yasama organının denetimine tabi olan ve normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer almakta olan düzenleyici işlemdir.

Kanun hükmünde kararname ya da KHK genel tanım anlamında, yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile vermiş olduğu yetkiye ya da doğrudan doğruya anayasadan almış olduğu yetkiye dayanarak hükümetin çıkarmış olduğu maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir.

KHK Açılımı Nedir?

KHK açılımı; ‘’Kanun Hükmünde Kararname’’ kısaltması şeklinde tanımlanmaktadır. Kanun Hükmünde Kararname kelimelerinin baş harfleri KHK kısaltmasını oluşturur. KHK; Bakanlar Kurulu’nun Anayasa’dan direkt olarak almış olduğu ya da yasama organlarının yetki devri yoluyla sınırlı yetkiye sahip olarak yaptığı yasama organının denetimine tabi olan normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer alan düzenleyici işlemdir.

KHK Çıkarma Yetkisi Kime Aittir?

KHK çıkarma yetkisinin kime ait olduğunu konunun araştırmacıları ve yakın gündem takipçileri tarafından araştırılır olmuştur. Kanun Hükmünde Kararnameler; olağan ya da olağanüstü kanun hükmünde kararname olarak iki türlüdür. Olağan kanun hükmünde kararnameler TBMM tarafından verilen yetkilere dayanarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Olağanüstü kanunlar hükmünde kararlar Cumhurbaşkanı Başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır.

KHK’lı Ne Demek?

KHK’lılar; Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, gerçekleştirmekte olduğu görevinden alınan, görevinden ve mesleğinden ihraç edilenler ya da mesleğinde yeni bir atama ile farklı bir göreve başlatılan kişileri kapsamaktadır. Bu kişilere KHK’lı denilmektedir.

KHK Mağdurları Ne Demek?

Kanun Hükmünde Kararname kapsamında başlatılan soruşturmalar dâhilinde devlet bünyesinde görevine devam eden polisler ve öğretmenler başta olmak üzere pek çok meslek alanında çalışanlar görevden ihraç edildi. Bu kişilere görevlerini aynı meslek alanı içerisinde özel kurumlarda devam ettirme hakları tanınmadı. Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görevinden ihraç edilen kişiler KHK Mağdurları olarak adlandırılmaya başlandılar.

KHK Ne Zaman Bitecek?

Olağanüstü kararlar kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler, pek çok kararı arkasından getirdi. Başta pek çok kişinin görevden alındığı, yerine atamalar gerçekleştirildiği KHK sürecinin ne zaman biteceği, son zamanların en çok merak edilen ve en çok merak edilen konusu oldu. KHK ne zaman biteceği, yakın gündem meraklıları tarafından araştırılmaya başlandı. KHK ne zaman biteceğine dair net bilgilere sahip değiliz. Ancak KHK geçici madde çıktığında bu süre üç yıl ile sınırlandırılmıştı. Bu süre 31 Temmuz 2021 tarihi itibariyle son bulacaktı. Fakat TBMM tarafından alınan karar doğrultusunda süre bir yıl daha uzatıldı. KHK’nın 31 Temmuz 2022 tarihinde bitmesi şimdilik konuşulan bilgiler arasında bulunuyor. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir