İşten Ayrılma Gerekçeleri Nelerdir?

İşten Ayrılma Gerekçeleri Nelerdir?
18.11.2021 14:24
İşten Ayrılma Gerekçeleri Nelerdir? İşten ayrılma süreçleri nelerdir, işten ayrılan ne yapmalı sorularını sizler için yanıtladık.

İşten çıkma ve istifa durumlarında işçinin yapması gereken ve takip etmesi gereken prosedürler hak kaybı olmaması için önemlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yürütülen şikâyet prosedürleri çoğunlukla işçiye para cezası verildiğinden dolayı haklarını kesinlikle bilmesi ve koruması zorunludur. İş yerinde aniden gelişen bir olayda apar topar yapılan hiçbir şeye imza atmamalı ve durumu bir avukat aracılığı ile takip etmelisiniz. İşçinin hizmet görmesine karşılık olarak alacağı ücretin ve manevi değerlerinin neler olduğunu bilmesi kendi açısından çok önemlidir.

Fazla mesai, ücret ve kıdem tazminatı gibi alacaklarının hesaplamasını yapması için bir avukattan hesap yapmasını isteyebilirsiniz ve bu sizin için oldukça yararlı olacaktır. Eğer iş yerinizden haklı bir nedenle fesih imkanınızın olduğunu avukat tarafından belirlenirse iş haklarınızı önelsiz bir şekilde fesih edebilirsiniz. Önelsiz fesih etmek belirli bir gün süresi tanımadan direkt olarak işten çıkmanızdır. Bunlardan dolayı kesinlikle bütün süreci bir avukat ile takip etmek oldukça önemlidir. Dava aşamasına gelindiği sürece ispat sorunları yaşamamanız için fesih ihtarını noter ile gönderiniz.

İşten Ayrılma Süreçleri Nelerdir?

İşçinin haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isterse, işçi 6 aydan az bir süre çalışmış ise iki hafta önceden, 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmışsa 1 aydan önce ve 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış olan işçi için 6 hafta önce ve son olarak 3 yıl üzeri çalışan işçinin 8 hafta önceden işten ayrılacağını işverene bildirmesi zorunludur. İşçi işten bu bildirimleri yapmadan çıkarsa sürelere göre hesaplanacak olan ücret tutarını işverene tazminat olarak vermek zorunda kalacaktır. İş veren ise işçiye bildirim süresine uymaksızın iş ile ilişkisini kestiği takdirde işveren işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. İşveren işçiyi haksız yere isten çıkarırsa İş Kanunu 20. Maddesince işçinin işe iade davası açabilmektedir. İş sözleşmesi fesih edilen işçinin sebep gösterilmediği ya da geçerli bir sebep olmadığını iddia ederse fesih bildiriminden en geç 1 ay içerisinde işe iade talibiyle mahkemeye başvurabilmektedir. İşçinin bir arabulucu ile anlaşıp işveren ile arabulamaması halinde iki hafta içerisinde iş mahkemesine dava açabilir. Sadece iş mahkemesi değil özel mahkemeye de götürebilmektedir.

İşten Ayrılan Ne Yapmalı?

İşten sebepsiz yere işten ayrılmak isteyen işçi işyerinde 6 aydan az çalışmışsa iki hafta önceden işten ayrılmak istediğini bildirmek zorundadır. İşçi 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmış ise en az 1 ay önceden işten ayrılmak istediğini bildirmek zorundadır. Eğer işçi 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış ise 6 hafta önceden işverene işten ayrılmak istediğini bildirmek zorundadır.

İşçi 3 yıl ya da 3 yıldan fazla çalışmış ise işverene işten ayrılmak istediğini en az 8 ay önceden bildirmek zorundadır. İşçi bu bildirimleri yapmadan direkt olarak işten ayrılırsa hesaplanacak olan ücret tutarınca işverenine tazminat ödemek zorunda kalacaktır. İşveren ise bir bildirim yapmadan direkt olarak işçiyi sebepsiz yere işten çıkartırsa işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. İşçi haksız yere işten çıkarıldığını düşünüyorsa İş Kanunu Madde 20 gereğince işe iade davası açabilmektedirler.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir