İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?
17.11.2021 14:30
Bir meslek arayışında olanların akıllarına gelen seçeneklerden biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümüdür. İş güvenliği uzmanı kime karşı sorumludur, işi durdurabilir mi, ceza kesebilir mi? gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Bu alanda çalışmak isteyenler için bir takım mezuniyet şartları aramaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimlere katılmak, yine Genel Müdürlüğün düzenlediği sınavlara katılarak bu sınavlarda başarılı olmak öncelikli şartlardan biridir. Bugün alınan İş Güvenliği Uzmanı belgesi ile birlikte bu alanda çalışmak isteyenler İş Güvenliği Uzmanı olarak herhangi bir yerde görev yapabilirler. Bu alanda çalışmayı kesinlikle hedefleyen kişilerin Genel Müdürlük tarafından düzenlenen sınavlara özenle hazırlanmaları önerilmektedir. Bu sınavlarda iki kere başarısız olan adayların tekrar eğitim almaları gerektiği şartı koşulmaktadır. Çalışma ve meslek hayatını bu alanda devam ettirmek isteyen kişilerin sıklıkla sordukları sorulardan biri de iş güvenliği uzmanı olmak için gereken şartlardır. Bu alanda çalışmayı hedefleyenler için temel şartlar; Mimarlık veya Fen fakültelerinden mezun olmak, Fen Edebiyat fakültelerinin kimya, biyoloji veya fizik bölümlerinin birinden mezun olmak, teknik alanlarda öğretmen olmak veyahut iki senelik İş Sağlığı Ve Güvenliği bölümü mezunu olmak. Bu şartlar bazı mezuniyet şartlarını oluşturmaktadır. Bu bölümlerin herhangi birinden mezun olanlar Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitimlere katılarak, söz konusu eğitimlerin sonunda düzenlenecek sınavlardan 100 üzerinden en az 70 almaları gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Kime Karşı Sorumludur?

Gerekli şartları yerine getirip, sınavlarda başarılı olup İş Güvenliği Uzmanlığı unvanını alanların bir takım görev yetki ve sorumlulukları vardır. İş Güvenliği Uzmanlığı yapan veya yapacakların ise ilgilendiği en önemli sorulardan biri de söz konusu sorumlulukların neye ya da kime karşı olduğudur. İş Güvenliği Uzmanları, iş güvenliği hizmetlerinin yürütülmesinden kaynaklanacak olası ihmallerin söz konusu olması durumunda hizmet sunmakta oldukları işverene karşı sorumludurlar. İş Güvenliği Uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı işverene karşı yazılı olarak bildirdikleri alınması gereken tedbirler kapsamında yangın, patlama, kimyasal sızıntı gibi hayati tehlike arz edecek şeyleri makul bir süre içerisinde bildirmedikleri durumlarda İş Güvenliği Uzmanı söz konusu iş yerinin bağlı olduğu Çalışma İl Kurumu müdürlüğüne yazılı olarak bildirmekle sorumludur.

 İş Güvenliği Uzmanı İşi Durdurabilir Mi?

6131 sayılı yeni düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapsamında yapılan değişiklikler ile artık İş Güvenliği Uzmanlarına işi durdurma yetkisi veriliyor. İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı iş yerinde hayati tehlike arz edebilecek durumları tespit ederek böyle bir durum ile karşılaşmaları durumunda işverene bilgi vererek acil düzeltme isteyebilir. İş Güvenliği Uzmanlarına verilmiş olan bu yetki sayesinde iş yerlerinin kendi içerisinde bir kontrol mekanizması yaratmak amaçlanıyor. Söz konusu düzenleme sayesinde İş Güvenliği Uzmanının da daha titiz çalışması sağlanıyor. Çünkü; tehlike arz eden bir durum ile karşılaştığı halde durumu bildirmeyen uzmanlara cezai işlem uygulanıyor.

 İş Güvenliği Uzmanı Ceza Kesebilir Mi?

Sorumlu oldukları iş yeri içerisinde işçiler ya da iş yerinde bulunan malzemelerden dolayı olası bir kurallara uyumama durumu karşısında İş Güvenliği Uzmanlarının ceza kesip kesemeyeceği merak konusu halini alıyor. İş Güvenliği Uzmanları birlikte çalıştıkları firmalar ve işverenlere karşı yalnızca durum tespiti konusunda sorumludurlar. Bu tespitler sonucunda iş yeri ile alakalı gördükleri eksiklikleri ve riskleri belirleyerek rapor tutarlar ve bu eksiklikler konusunda işverene tavsiyede bulunurlar. Söz konusu riskler ve eksikliklere dair tutulan rapordan 10 gün sonra Çalışma İl Kurumundan gelen Müfettişler iş yeri ile alakalı tespit edilen eksikler üzerine bir denetleme gerçekleştirirler. Müfettişlerin denetlemeleri üzerine hala riskler ve eksiklikler giderilmediyse iş yerine cezai işlem uygulanır. Dolayısıyla cezai işlem uygulama yetkisi İş Güvenliği Uzmanına değil, Çalışma İl Kurumu tarafından görevlendirilen Müfettişlere verilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir