Tarım Sigortaları Nedir?

Tarım Sigortaları Nedir?
24.08.2021 16:30
Tarım sigortası adından da belli olacağı üzere tarımsal faaliyet ya da hayvancılıkla uğraşan kişilerin hem kendilerini hem de tarımsal ya da hayvansal ürünlerini garanti altına alabilecekleri bir sigorta türüdür. Tarım sigortaları nedir, kapsamı nelerdir, tarım sigortası ile sgk arasındaki fark nedir, tarım sigortası ile emeklilik mümkün müdür? Tarım sigortası için gerekli evraklar nelerdir, nereye başvurulur, tarım sigortası ne kadar maaş alır, iptal olur mu?

Tarım sigortaları, tarımsal faaliyet ve hayvancılık yaparak üretim sağlayan çiftçilerin korunması kapsamında yapılan bir sigorta türüdür. Olası iklim değişiklikleri, kazalar, hayvanların çeşitli nedenlerden dolayı telef olması ya da doğal afetlerde karşılaşılacak maddi zararların teminatı sağlayan bir sigorta türüdür. Her yıl Cumhurbaşkanlığı kararı ile düzenlenen tarım sigortaları işletme ölçeklerine göre şekil aldırılarak büyük çapta destek verilen bir hizmet çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tarım sigortası adından da belli olacağı üzere tarımsal faaliyet ya da hayvancılıkla uğraşan kişilerin hem kendilerini hem de tarımsal ya da hayvansal ürünlerini garanti altına alabilecekleri bir sigorta türüdür. Özellikle toprakla haşır neşir olan üreticiler için önerilen ve devlet destekli olarak bilinen bu uygulama sayesinde olası don olaylarında ve hayvan teleflerinde bir nevi garanti sunan bu sigorta, hemen hemen ülkemizin ekonomik faaliyetlerine katılan üreticiler için önerilmektedir. Toprak ya da hayvan sahibi olan kişileri ve ürünlerini kapsayan bu sigorta çeşidinde aynı zamanda gündelik ya da mevsimlik işçi olarak çalışan kişilerin de hakları güvence altına alınabiliyor. Tarım Sigortaları Havuzu yani kısaca TARSİM tarafından yönetilen bu uygulama, üreticinin desteklenmesi ve enflasyonun da artmaması adına her yıl desteklenmektedir. Her sene Cumhurbaşkanı kararı ile yapılan bu uygulama sayesinde prim desteği sağlanırken, aynı zamanda da kapsama alanının geniş olması da önemsenmektedir. Pek çok üreticiyi yakından ilgilendiren tarım sigortaları hakkında akla gelen her türlü soru ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…

Tarım Sigortaları Kapsamı Nelerdir?

Tarım sigortalarının neleri kapsadığı çiftçilikle uğraşan pek çok kişinin kafasında soru işareti olarak yerini almaktadır. Bu açıdan bakıldığında tarım sigortalarının sekiz farklı kapsam alanına ayrıldığı bilinir. Tarım sigortalarının ayrı ayrı kapsamlarına bakılacak olursa bunlar şu şekilde sıralanabilir;

·        Seracılık

·        Büyükbaş hayvancılık

·        Küçükbaş hayvancılık

·        Kümes hayvancılığı

·        Arıcılık

·        Su ürünleri

·        İlçe bazlı kuraklık

·        Bitkisel ürünler

Tarım Sigortası İle Sgk Arasındaki Fark Nedir?

Tarım sigortası kapsamında sigortalı olunması EK-5 sigortalı olarak bilinir. Bu sigortalılık etrafında düzenli prim ödeyenlerin aynı zamanda 4a sigortalı olarak sayıldıkları da bilinir. Kısacası tarım sigortası yaptırılması ve ile SGK’lı olunması arasında işleyiş ve güvence bakımından hiçbir fark bulunmamaktadır.

Tarım Sigortası İle Emeklilik Mümkün Mü?

Evet. Tarım sigortası yaptırarak sigortalı olan kişilerin SGK’lı olanlardan hiçbir farkları bulunmaz. Bu nedenle onlarında belli günlerini ve primlerini doldurduktan sonra emekli olmaya hakları çıkacaktır. Fakat tarım sigortasına sahip olan kişilerin emekli olabilmeleri için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise şu şekildedir;

·        Tarım sigortasının 1999 senesinden daha önce başlamış olması gereklidir.

·        Kadın sigortalının 3600 gün priminin olması emeklilik için gerekli bir süredir.

·        Eğer sigorta başlangıcı 2008 yılından sonra ise bu sefer doldurulması gereken prim günü 5400 gün olur.

·        Tarım sigortası ile emekli olması gereken kişilerin 60 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

Tarım Sigortası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tarım ya da hayvancılıkla uğraşan kişilerin tarım sigortası yaptırmak istediğinde illerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyan etmeleri gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgeler ise şunlardır;

·        EK 5 formu doldurulmalıdır.

·        İlgili muhtarlığa bu belge onaylatılmalıdır.

·        Kimlik fotokopisi beyan edilmelidir.

TarımSigortası İçin Nereye Başvurulur?

Tarım sigortası yaptırmak isteyen kişilerin başvurmaları gereken yer kişilerin ikametinin bulunduğu yerde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumları’dır. Buraya ilgili evraklar verildikten sonra belirtilen süre zarfı içinde bahsi geçen söz konusu primlerin yatırılmasına başlanabilir.

Tarım Sigortası İptal Olur Mu?

Evet. Tarım sigortasının dilenen vakitte koşulsuz bir şekilde iptal edilmesi mümkündür. Devletin hiçbir kurumu bir sigortalılık kapsamında ısrarcı davranmamaktadır. Tarım sigortası yaptıran bir kişi bu primleri ödemekten vazgeçip yatırmamaya karar verdiği anda iptal etme hakkı kendi elindedir. Bunun için ilgili kuruma sigortalının bizzat gidip iptal dilekçesi vermesi gereklidir. Ayrıca tarım sigortası yatırılıyorken başka bir ile girmek isteyen kişiler yine kuruma iptal dilekçesi vererek sigortalılık akdini sonlandırabilir. Bahsi geçen sigortalılık iptalleri konusunda kişilerin herhangi bir gerekçe sunmasına gerek duyulmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir