Enerji Kimlik Belgesi Daire Olarak Alınır Mı?

Enerji Kimlik Belgesi Daire Olarak Alınır Mı?
09.01.2023 18:13
Binalar için düzenlenen yeni nesil bir belge enerji kimlik belgesi ile ilgili merak ettikleriniz varsa yazımıza göz atabilirsiniz. Enerji kimlik belgesi daire olarak alınır mı, düzenleme sertifikası nasıl alınır, PTT’den nasıl alınır? Enerji kimlik belgesi eski binalara zorunlu mu, yetkili firma nasıl olunur, hangi binaları kapsıyor, olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sizin için derledik.

Binalarda enerjinin verimli kullanılabilmesi, çevrenin korunması ve israfın önlenmesi gibi hedeflerle oluşturulan yeni nesil bir belgeye enerji kimlik belgesi yani EKB denilmektedir. Binanın tamamının enerji performansının gözlemlenmesi için oluşturulan bir belge olduğu için bir adet kimlik belgesi o bina için yeterli olacaktır. Ayrı ayrı alınmasına gerek yoktur ayrıca uygunda değildir.

Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme Sertifikası Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgesi, Enerji Verimliliği Kanununa göre düzenlenmiş 1 Ocak 2020 yılından itibaren tüm binalar için çıkarılması zorunlu hale getirilmiş bir belgedir. Bu sertifika Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan eğitim kurumlarında verilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkisi bulunan kuruluşlar EKB belgesi için kurs açabilir isteyen kişiler de katılım gösterebilir. Kurs sonunda şartlara uygunluk gösterirseniz, kurumlar tarafından onaylanmış sertifikanızı yine buradan alabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi PTT’den Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgenizi almak için öncelikle www.ptt.gov.tr adresi üzerinden enerji kimlik belgesini formunu doldurmanız gerekmektedir. Daha sonrasında istenilen formlar ve evraklarla birlikte PTT şubelerine gitmelisiniz. Daha sonrasında sizden EKB belgesi için bir ücret talep edilecektir. Bu ücreti de PTT şubeleri aracılığı ile ödeyebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Eski Binalara Zorunlu Mu?

2020 Ocak ayı itibari ile mesken niteliği taşıyan eski veya yeni tüm binalarda enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Enerji kimlik belgesi olmadığı tespit edilen binalar için cezai işlem başlatılacak ayrıca kiralama veya satma işlemi bu binalar için gerçekleştirilemeyecektir.

Enerji kimlik belgesi alması gerekli olmayan mekanlar 50 metre kare altında olan binalar, sanayi alanında üretim faaliyeti gösteren binalar, atölye ve seralar, depo, ardiye, ahır gibi ısıtılmasına veya soğutulmasına gerek olmayan münferit olarak inşa edilmiş binalar olarak belirlenmiştir.

Enerji Kimlik Belgesi Yetkili Firma Nasıl Olunur?

EKB belgesine sahip olabilmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmek gerekmektedir. Bunun için üniversitelerin elektrik-makine-inşaat mühendisliği bölümünden ya da mimarlık bölümünden mezun olma şartı aranmaktadır. Mezunlar katılmış oldukları kursun ardından sınava tabi tutularak değerlendirilir ve uzman ya da yetkili olarak görev yaparlar.

Enerji Kimlik Belgesi Hangi Binaları Kapsıyor?

Binaların ısıtma ve soğutma başta olmak üzere, enerji performanslarının değerlendirilebilmesi için zorunlu hale getirilen bir belgedir. 2020 yılından itibaren toplu yaşanılan binalarda alınması şart koşulmuştur. 50 m2 üzerinde bulunan ve mücavir ( belediyenin kontrol ve yetki alanı içinde olan)alan içindeki tüm binalar için enerji kimlik belgesi almak zorunludur. Belgenin toplamda 10 yıl geçerliliği bulunmaktadır. 10 yılı aşan belgeler yenilenmek zorundadır.

Binanın Enerji Kimlik Belgesi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildikten sonra hangi binanın EKB olup olmadığı araştırılmaya başlandı. EKB belgesini online işlemlerden öğrenebilmek mümkün. Bunun için e-devlet ya da bep.gov.tr adresinden sizden istenilen bilgileri doldurduktan sonra kolay bir şekilde belgeyi sorgulatabilirsiniz.

 

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir