Miras Hukuku Nedir?

Miras Hukuku Nedir?
26.11.2021 23:36
Miras hukuku kişilerin vefat ettikten sonra hak sahiplerine haklarını adaletli dağıtan bir hukuk sistemidir. Bu hukuk sisteminde bu alanda uzmanlaşmış avukatlar tarafından destek olunarak mal paylaşımı yapılır. Miras hukukuna göre kanuni mirasçılar kimdir? Miras hukuku ile ilgili Yargıtay kararları nelerdir? Miras hukukunda vasiyet geçerli midir? gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Eski çağlarda miras hukuku olmadığı dönemlerde kabileler, beylikler ya da krallıklar ya da halk arasında miras paylaşımı adaletli olarak yapılmamaktadır. Bu adaletsiz mal paylaşımları sonucunda büyük kaosa sebebiyet verecek olaylara tarih şahitlik etmiştir. Bu olaylar ailelerin dağılması aile bağlarının zayıflamasına sebep olurken, güven duygusunun da azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum birçok birey için can sıkıcı hal alırken birilerinin aşırı zenginleşmesine diğerlerinin ise hakkının yenmesine sebebiyet vermiştir. Hukuk sistemi tarihte yaşanan bu durumları göz önüne alarak adaletli bir paylaşımla her bireyin aynı haklara sahip olduğu bir miras paylaşımı gerçekleştirmiştir.

Miras Hukukuna Göre Kanuni Mirasçılar Kimlerdir?

Miras paylaşımı kişilerin örf adetlerine göre farklılık göstermektedir. Bazı bölgelerde erkek çocuklarına mirasın tamamını paylaştırıp kız çocuklarının hak talep etmelerine bile müsaade etmezken bunun tam tersi olan yerler de mevcuttur. Bu kanunla cinsiyet ayrımı yapılmaksızın miras paylaştırılıp adaletle sonuçlandırılmış olacaktır. Miras paylaşımında öncelik ölen kişinin evlatları ve varsa torunlarıdır. Öncelik her zaman birinci derecede yakınlarına ait olacaktır. Eğer çocuk veya torunları hayatta değil ya da hiç yoksa ikinci kuşağa atlanılarak yeğenler ve ölen kişinin kardeşleri devreye girecektir. Ölen kişinin yeğenleri veya kardeşleri de yaşamıyorsa üçüncü zümreden olan nene ve dedelere geçecektir. Bunlar da hayatta değilse amca, dayı, teyze, hala hak sahibi olacaktır. Ölen kişinin hiçbir yakını hayatta değilse miras devlete kalacaktır.

Miras Hukuku İle İlgili Yargıtay Kararları Nelerdir?

Yargıtay kararına göre miras çocuklarına eşit olarak paylaştırılır. Ölen kişinin çocukları yaşamıyorsa ya da hiç çocuğu olmamışsa yeğenlerine ve kardeşlerine eşit olarak paylaştırılmak zorundadır. Eğer onlarda yaşamıyorsa bir alt zümreye eşit olarak paylaştırılır. Miras paylaşımında hukuksal olarak birinin çok ya da az olması durumu yoktur. Hayatta kalan mirasçılar kimse aralarında eşit pay edilerek paylaştırılır. Tabii ki yargının verdiği bu karar taraflı düşünenlerin hoşuna gitmeyecek olsa da adaletle sonuçlanmış olacaktır.

Miras Hukukunda Vasiyet Geçerli Midir?

Miras bırakan kişi hayattayken miras bırakacağı kişileri kendisi belirleyebilir. Bu belirleme sözlü, yazılı şekilde olabilir. Mirasçının mirası kimlere bırakacağı noter huzurunda veya bir hâkim eşliğinde yapılabilir.

Sadece noter huzurunda ve hâkim eşliğinde olmayan miras bırakma şekli mirası bırakacak kişinin kendi el yazısı ile de olabilir. Bu durumda mirası bırakacak olan kişi mirasçılardan istediğini içinden çıkarabildiği gibi birini mirasçı olarak ekleyebilme hakkına da sahiptir. Sadece belirli birine özellikle bir malı bırakabilir ya da mirasını bıraktığı kişilere şart koyarak miras bırakabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir