İnternetten Alışveriş Yapmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler

İnternetten Alışveriş Yapmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler
15.08.2021 14:00
Çeşitli ödeme yöntemleriyle bir ürün veya hizmet için internet sitesi üzerinden yapılmasını veya sipariş vermenizi sağlayan alışveriş yöntemlerine denmektedir. İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler, alışveriş kısıtlaması var mı, internetten alışveriş güvenlik için bakılacaklar neler? Sanal kart nedir, internetten alışveriş için kredi kartı şart mı, caiz mi, internetten alışveriş yapılmaması gerekenler neler? İnternetten alışverişin 10 altın kuralı nedir, güvenli alışveriş nasıl olur?

Çeşitli ödeme yöntemleriyle bir ürün veya hizmet için internet sitesi üzerinden yapılmasını veya sipariş vermenizi sağlayan alışveriş yöntemlerine denmektedir. İnternet kullanıcıların sayısının artmasına bağlı olarak ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sebebiyle internette alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Pandemi dolayısıyla toplumsal yaşamın değişmesine bağlı olarak son zamanlarda internet üzerinden yapılan alışverişlerde patlama yaşandı. Milyonlarca insanın online olan mağazaları kullanmaya başlaması verilere göre e-ticaretin ticaretteki payının artmasına neden oldu. Ürünlerini müşteriye ulaştırmada zorluk yaşayan e-ticaret siteleri bu yolla personel alımına başladı ve binlerce kişiye istihdam olanağı sağladı. İnternetten alışveriş yapmak gerek ürün ve fiyat karşılaştırması gerek zaman kazanmak açısından büyük oranda kolaylık sağlamaktadır. Fakat bununla beraber internetin alışveriş için bu kadar çok kullanılmasından ötürü ortaya çıkan zararlı yazılımlar alışveriş yapacak insanlar için endişe oluşturmaktadır. Bu durumun oluşması alışverişlerin güvenliğini sorgulanmasına neden oldu. Bazı güvenlik önlemlerinin sağlanması ile teknik açıdan güvenli alışveriş yapabilmek mümkün olmaktadır.

İnternetten Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

·        Web sitesi: Sanal mağaza hakkında mutlaka bilgi edinin. Alışveriş için kullanacağınız sitenin internet üzerinden kurulmuş mağaza mı yoksa faaliyet gösteren bir şirketin mağazası olduğundan emin olunmalıdır. İnternet sitesinde yer alan telefon ve adres bilgilerini mutlaka teyit edin. Alışveriş yapılmak istenen sitenin şikayet sitelerinde hakkında şikayet olup olmadığı ve hakkında yapılan yorumları kontrol etmek faydalı olacaktır.

·        Güvenli bağlantı: Bilgisayar ile internet mağazası arasındaki bağlantının güvenli olması alışveriş için ilk şartlardan bir tanesidir. Ortak kullanıma açık ve güvenilirliğinden emin olunmayan bilgisayarlar üzerinden alışveriş yapılmaması önerilmektedir. Antivirüs yazılımları kullanarak bilgisayarda zararlı keylogger, trojan, virüs vb yazılımları bulunmadığından emin olun. Alışveriş yapılan sitenin SSL veya SET protokollerinden birisine sahip olduğundan emin olunuz.

·        Havale veya EFT: En kritik adımların başında gelen ödeme sırasında güvenli yöntemi tercih etmek son derece önemlidir. Kredi kartı kullanmak istemeyen kişiler bunun yerine havale veya EFT ile ödemelerini gerçekleştirebilir. Türkiye’de bulunan birçok site ödeme yöntemleri arasında havale ve EFT’yi bulundurmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken açıklama bölümüne ilgili siparişin yazılması ve ödeme dekontunun çıktı alınarak saklanması olası problemleri engelleyecektir.

·        Sanal kredi kartı: Tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise kredi kartı yerine sanal kredi kartı oluşturarak onu kullanmaktır. Sanal kartın numarası, kredi kart numarasından farklı olacağı ve limiti anlık olarak değiştirilebildiği için oldukça güvenlidir. Alışverişin tamamlanmasının ardından limit sıfırlanarak kart güvenliğini sağlamak mümkün olabilmektedir.

·        Kapıda ödeme: Ürünü görmeden veya online ödeme seçenekleri kullanmak istemeyen kişiler için tercih edilebilecek yöntemlerden bir tanesidir. Birçok online sitenin desteklediği bu ödeme yöntemi kapıda nakit, kapıda kredi kartı ve kapıda kredi kartı taksiti gibi 3 farklı şekilde kullanılabilir.

·        Satış sözleşmesi: Çevrimiçi alışverişlerde tüketiciler temel tüketici haklarına sahiptirler. Ürün teslimatı kargo yoluyla yapıldığı için internetten alışverişlerde Mesafeli Satış Sözleşmesi geçerlidir. Satın alma süreci tamamlanmadan önce internet siteleri bu formu sunmak zorundadır ve siz sözleşmeyi okuyup onaylamadığınız sürece alışverişler tamamlanamaz olmaktadır.

·        İletişim bilgileri: Herhangi bir sorunla karşılaşan tüketicinin muhatap alacağı birinin olması son derece önemlidir. Bu sebeple alışveriş yapılan sitenin telefon, adres, e-posta, gerçek kişilerse ad, soyad, ticari unvan gibi bilgileri mutlaka içerisinde barındırmalıdır. Bu bilgilere sahip olmayan sitelerden alışveriş yapmak sakıncalı olabilir.

·        Garanti belgeleri: İnternetten sipariş verilirken kullanıcılar ürün özelliklerine ulaşabilirler. Sepete eklenen ürün ve fiyat farklıysa mutlaka firmayla irtibata geçilmelidir. Firmanın sunduğu ekstra detay bilgileri, garanti belgeleri ve ürünün hakkında bilgilerin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

·        Kargo teslimatı: İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde yaşanan başlıca problemlerin arasında yer alan kargo teslimatları, çoğunlukla hasarlı gelen veya eksik gelen ürün, kargonun gelmemesi veya geç gelmesi gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Tüketici kişilerin kargo teslimatı sırasında sahip olduğu hakları bilmesi olası mağduriyetlerin önüne geçebilir.

·        Fatura bilgileri: Ödeme ve fatura bilgilerinin saklanması son derece önemlidir. Elinizde alışveriş yapıldığına dair bir kanıt olması ve ürünle beraber gelen faturanın saklanmasında fayda bulunmaktadır. İade yapılmak istenildiğinde faturalara ihtiyaç duyulmaktadır.

İnternetten Alışveriş Kısıtlaması Var Mı?

İnternetten alışveriş yapmanın birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajların en önemlileri arasında ise dijital olan bu pazarlarda zaman ve yer sınırlaması bulunmamasıdır. Alışveriş işlemleri internet üzerinden 7 gün 24 saat ve dünyanın her yerinden yapılabilmektedir. Çoğu mağazada ürün çeşitleri mağaza büyüklüğüyle orantılıyken online mağazalarda ürün çeşitleri sınırsız ve o ürünlere ulaşmak oldukça kolaydır.

İnternetten Alışveriş Güvenlik İçin Bakılacaklar Nelerdir?

  • İnternet sitesinde yer alan link kısmının ödeme aşamasında http’den https’ye dönüştüğüne dikkat edin.
  • Uygulama indirmeden önce mutlaka bilgi alın.
  • Kişisel bilgileri ve kredi kartı bilgisi almaya çalışan sahte çağrı merkezi aramalarına karşı dikkatli olun.
  • Kendisini polis, avukat, savcı, bankacı, sigortacı gibi tanıtan ve sizi bu yolla arayan kişilere karşı dikkatli olun.
  • Cep telefonuna yüklenecek uygulamaları mutlaka resmi uygulama mağazalarından indirin.

İnternetten Alışveriş İçin Sanal Kart Nedir?

İnternet alışverişlerinde kullanılan bir ödeme aracıdır. Sanal kart, bankalar tarafından müşterilere verilen kart numarası, son kullanma tarihi, CVC kodu olan fakat fiziksel olarak var olmayan kartlardır. Bu kartların limiti sadece kullanıcısı tarafından belirlenir ve yalnız internet alışverişlerinde kullanılabilir. Yapılan harcama tutarı banka hesabından veya kredi kartından düşmektedir. Sanal kartlar sadece müşterisi olunan bankalardan temin edilebilmektedir.

İnternetten Alışveriş İçin Kredi Kartı Şart Mı?

E-ticaret ve internetten alışveriş yapmak gün geçtikçe gelişirken kullanan kişi sayısı da artmaktadır. Bu sebeple ödeme yöntemleri de fazlalaşmıştır. İnternette alışveriş yapılırken sadece kredi kartı kullanılmasına gerek yoktur. ATM kartıyla, banka kartıyla, havale ve EFT gibi ödeme işlemleriyle internetten alışveriş yapılabilmektedir.

İnternetten Alışveriş Caiz Mi?

İnternetten alışveriş yapılırken çoğu kişi kredi kartı kullanmaktadır. Kredi kartı kullanmak ise caizdir. Alışverişi yapılacak olan bir mal taksitle daha pahalıya alınıyorsa bu durum caizdir fakat zaruretsiz kredi kartından çekilen nakit parayla faiz ödemesi yapmak caiz değildir. Bir takım suiistimaller ile insanlara mal satarak para tahsili yapılması ve sonrasında teslimatının yapılmaması hadis kapsamında harama girmektedir.

İnternetten Alışveriş Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

  • Tanınmayan kişilerden gelen e-posta veya sosyal medya platformu mesajlarını açmayın.
  • Bilinmeyen USB ve benzeri cihazları bilgisayarınızda kullanmayın.
  • Şifre bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
  • Telefona gelen SMS kodları, kart bilgileri ve siteye ait bilgileri kimseyle paylaşmayın.
  • Kart ve kişisel bilgilerinizi girmeniz için herhangi siteye yönlendiren SMS veya e-postalara itibar etmeyin.
  • Ortak bilgisayarların bulunduğu ortamlarda alışveriş yapmayın.

İnternetten Alışverişin 10 Altın Kuralı Nedir?

v Şikayetlere bakın.

v Sanal POS kullanın.

v Çok ucuzsa şüphelenin.

v 3D Secure sistemi olmalıdır.

v SSL sertifikasına dikkat edilmelidir.

v Sanal kart kullanılabilir.

v Adres ve telefon bilgilerini kontrol edin.

v Kapıda ödeme risklidir.

v Alışverişleri kendi bilgisayarlarınızda yapın.

v Sosyal medyada araştırma yapın.

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Olur?

  • Bilinen mağazalardan alışveriş yapın.
  • Sosyal ağ üzerinden alışveriş yapmaktan kaçının.
  • Mağaza adres ve bilgilerine dikkat edin.
  • Karşılaştırma sitelerini kullanın.
  • Kampanya-indirim fırsatlarını kullanın.
  • Kredi kartıyla ödeme yerine farklı ödeme yöntemlerini tercih edin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir