İdari Yargı Hakimliği Sınavı Nedir?

İdari Yargı Hakimliği Sınavı Nedir?
15.11.2021 22:02
İdari yargı hakimliği sınavı KPSS şartı aranmaksızın ve herhangi bir dil puanı istenmeden Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alabilecek idari yargı hakim ve savcı adaylarını belirlemek amacıyla yapılan bir sınavdır. İdari yargı hakimliği sınavı konuları nelerdir? İdari yargı hakimliği sınav ücreti ne kadar, KPSS şart mı? merak edilenleri sizler için araştırdık.

Bu sınavın değerlendirilmesi ise Adalet Bakanlığı’nca yapılan protokol gereği ÖSYM'nin sorumluluğu altındadır. Yani idare hakim ve savcı adayları bu sınava girerek yeterliliklerini göstermeleriyle idari hakim ve savcı görevlerine gelebilmektedirler. İdari hakim adaylığı sınavına başvuru yapabilmek için gerekli koşulları sağlamanız da gerekmektedir. Bu koşullar ise: Türk vatandaşı olmak, adli yargı hakim ve savcı adaylığı için sınavın yapıldığı yılın yani ocak ayının 1. günü itibari ile birlikte 35 yaşını doldurmamış olmak, en önemlisi de idari yargı adayları için gerekli eğitim seviyesini bulunduran bir öğrenci olmakla beraber bu sınava başvuru yapabilmektedirler. Bunun yanısıra aranan birkaç ara özellik daha bulunmaktadır bu özellikleri sağladığınız takdirde de sınava başvuru yapabilmeniz sağlanacaktır. Kamu haklarından yasaklı bir vatandaş olmamak, askerlik yapma ile ilgisi bulunmamak, yurdun herhangi bölgesinde aşırı davranışlar yapmamak ve konuşma, hareket kontrolü zorluğu çekecek engeli bulunmamak, sicilinde herhangi bir hapis suçu veya yüz kızartıcı suçlar bulunmaması da önemli noktalardır. Bu şekilde gerekli yeterlilikleri gösterdiğiniz takdirde idari yargı hakimliği sınavı için başvuru yapabilirsiniz.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı Konuları Nelerdir?

İdari yargı hakimliği sınavına girecek adayların kendilerini yazılı yani test şeklindeki sınava ve mülakat şeklinde yapılacak sınava hazırlamaları gerekmektedir. Bunun için belirli sınav konularını çalışarak testten yeterli puan almak sınavdan geçebilmek için önemlidir. İdari yargı hakimliği sınavında sorulan konular ve soru dağılımları şu şekilde:

·        Türkçe- 6 soru

·        Matematik- 6 soru

·        Türk kültür medeniyetleri Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi- 12 soru

·        Temel yurttaşlık bilgisi- 6 soru

Olmak üzere genel kültür ve genel yetenek sınavlarında 30 soruluk bir sınava tabi tutulacaksınız. Bunun yanı sıra alan bilgisine ölçmek için gireceğiniz sınavda ise:

·        Anayasa hukuku- 7 soru

·        İdare hukuku- 7 soru

·        İdari yargılama usul hukuku- 7 soru

·        Ceza hukuku- 7 soru

·        Vergi hukuku- 14 soru

·        Borçlar hukuku- 7 soru

·        Medeni Usul hukuku- 7 soru

·        Medeni hukuk- 7 soru

·        İktisat- 4 soru

·        Maliye- 3 soru

Toplam 70 soru ile birlikte alan bilgisi derslerindeki yeterliliğini ölçülerek başarı puanınız hesaplanır.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı İçin KPSS Şart mı?

İdari yargı hakimliği sınavına giriş yapabilmek için herhangi bir KPSS şartı ve dil puanı gibi gereklilikler bulunmamakla birlikte sadece bu sınava başvurarak katılım sağlayabilirsiniz. Önemli olan gerekli eğitim fakültelerinden mezun olmak ve derslerin başarı ile tamamlamak olduğu için KPSS şartı gibi bir gereklilik bu sınav için söz konusu olmamaktadır. Genel olarak Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşen sınavlara başvuru yaptığınız takdirde sadece gerekli yeterlilikleri sağlamanız bu sınava giriş yapabileceğinizi göstermektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir