Bir Kira Kontratı Nasıl Olmalı?

Bir Kira Kontratı Nasıl Olmalı?
20.11.2021 18:00
Bir Kira Kontratı Nasıl Olmalı? Kira kontratı yoksa ev sahibi evden çıkarabilir mi, kira kontratı bir yıldan az olabilir mi konularını sizler için derledik.

Kira kontratı hem ev sahibi hem de kiracı haklarını göz önünde tutan bir sözleşmedir. Kira kontratı bir başka ifade ile kira sözleşmesi, ev sahibinin konutunu belirli bir süre kullanması için kiracıya verdiğini belirtmektedir. Ev sahibi ve kiracı arasında imzalanması gereklidir. Bu sözleşmede mülkle ilgili belli başlı sorumluluklar yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda oluşabilecek sorunlar bu sözleşme ile çözüme kavuştuğu için oldukça önemlidir. Kira kontratı üç bölümden oluşur. Bu bölümler; mülk ile kiracıya teslim edilen eşyaları, özel ve genel koşulları içermektedir. Kontrat üzerinde yer alan bütün bölümler eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurulmalıdır.

Sözleşmede kiraya verilecek mülkün cinsi, adresi, kiracının ve mülk sahibinin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde yer almalıdır. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerde sorun yaşanmaması için bu işlemlere önem verilmelidir. İmza atan kişiler kesinlikle kiracı ve mülk sahibi olmalıdır. Değilse vekaleti olduğuna dair belge, sözleşmede yer almalıdır. Aylık ve yıllık kira bedeli hem sayı ile hem de yazıyla kontrat üzerine yazılmalıdır. Kiranın hangi dönemlerde alınacağı belirtilmeli. Yıllık zam tutarı sözleşmede yer almalıdır. Alınan depozito belirtilmeli ve hangi durumlarda kiracıya geri ödeneceği sözleşmede yer almalıdır. Mülk sahibinin hesap numarası kesinlikle kira kontratında yer almalıdır. Çünkü kiracının yasal olarak kirasını bankaya yatırması gerekmektedir. İleri zamanlarda evin dekorunu değiştirmek ve gerekli tadilatı yapmak isteyen kiracının sınırları bu sözleşmede belirtilmelidir. Kira kontratı en az bir yılı içermelidir ve yenileme dönemi geldiğinde yeni maddeler eklenebilir.

Kira Kontratı Yoksa Ev Sahibi Evden Çıkarabilir Mi?

Kira kontratı bulunan kişileri mülk sahipleri süre bitene kadar konuttan çıkaramaz. Ancak bazen özellikle tanıdıklar arasında kontrat imzalama durumu olmaz. İleride yaşanan bazı kötü durumlar nedeniyle de ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak istemektedir. Bu oldukça karışık bir haldir. Çünkü büyük bir ihtimalle kiracı evden çıkmak istemeyecektir. Bu durumda mülk sahibi öncelikle ilgili kişinin evinde kiracı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Kira elden alınıyorsa bu durum için tanık bulmalıdır. Ardından ilgili mahkemeye başvuru yapılması gerekir. Kiracının tahliyesini isteyebilir. Evinde oturan kişinin kiracısı olduğunu kanıtlayamadığı durumlarda ise tapu belgesini mahkemeye vererek fuzuli işgal davası açma hakkına sahiptir. Böylece kiracısını evden kontrat olmadan çıkarma hakkına kavuşmuş olur.

Kira Kontratı Bir Yıldan Az Olabilir Mi?

Sürekli yer değiştirmek zorunda kalanlar ya da kendi şartlarına uygun ev bulanlar kısa zamanda taşınmak istemektedir. Durum bu olunca kira kontratlarını daha kısa zaman dilimleri için yapmak istemektedirler. Ancak bir kira kontratı en az bir yıllık süreyi kapsamaktadır. Kontratın bitmesine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Eğer kontrat yenilenmezse aynı şartlar bir yıl daha geçerli sayılmaktadır. Kira kontratlarınızı yenileyerek yeni maddeler ekleyebilirsiniz. Kira kontratları bir yıldan kısa bir zamanı içermez.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir