Arsa İşgali Nedir?

Arsa İşgali Nedir?
19.08.2021 23:49
Yerleşik yaşama geçildiğinden bu yana özel mülkiyet hakkının da hayatlarımıza giriş yaptığını bilmeliyiz. Arsa işgali nedir, işgal bedeli nedir, işgal davası ne kadar sürer? Arsa işgal davası açmak için şartlar nelerdir, arsa işgali nereye şikayet edilir, arsa işgali davası hangi mahkemede açılır?

Arsa işgali, özel mülkiyet koruma kanunu kapsamında ele alınan ve adalete taşınan bir durumdur. Bir arsa sahibinin özel mülkiyeti niteliğinde olan arsaların üzerine, o kişinin izni ve rızası olmaksızın yapılan her türlü konut, proje ya da başka bir yatırım, arsa işgali olarak bilinir. Arsa işgali durumlarında hakkı ihlal edilen mülkiyet sahibi dava açabilir ve bunun neticesinde kendisine işgalci tarafın tazminat ödemesi gerekebilir. Özellikle bizim ülkemizde sıklıkla yaşanan arsa işgalleri, kanunlarla koruma altına altınmış, mağdurun hakkını koruyan bir hukuk düzeni ile ilerlemektedir. Arsa işgali bir kişinin hiç hakkı olmadığı halde o arsa üzerine ev yaptırması gibi meydana gelebileceği gibi, bir başkasının arsasına paralel olan arsada örneğin 100 m2 hakkınınız varken 150 m2’ye ev yaptırmanız da arsa işgali kapsamında ele alınmaktadır. Bu nedenle aradaki sınır bir metre dahi olsa bu hududun iyi belirlenmesi gerekmektedir.

Yerleşik yaşama geçildiğinden bu yana özel mülkiyet hakkının da hayatlarımıza giriş yaptığını bilmeliyiz. Özdel mülkiyet hakkı kanunlarla da desteklenen yasal bir hak olarak bilinmekle birlikte, bedeli ödenen bir arsanın, dairenin, tarlanın ya da otomobilin o kişinin mülkiyetine girdiğini, yani alma, satma ve kullanma hakkının o kişide olduğu gerekliliği unutulmamalıdır. Hukukta ecrimisil olarak bilinen bu yasal hak, özel mülklerin izin dışında işgal edilmesine dayanarak korunan bir haktır. Bir kişi ya da kurum bir kişinin tapulu arsasını izinsiz işletemez, ekip biçemez ya da üzerine herhangi bir yapı inşa edemez.

Özel mülkiyet haklarının bilinmesi bu noktada oldukça önemlidir. Ecrimisil davaları, taşınmaz malların sahiplerinin izni dışında yapılan işgaller olarak bilinir ve mal sahibi dilediğinde işgalciyi dava edebilme hakkına sahiptir. Bu davaların neticesinde davacı olan yani mülkü işgal edilen tarafın herhangi bir şekilde zararına bakılmaksızın, davalı kişiye belli bir tutarda tazminat ödemesi kararı çıkarılır. Haksız işgal davası olarak bilinen ve genelde arsalarda sıklıkla rastlanılan bu durumun ne olduğunu daha yakından öğrenelim…

Arsa İşgal Bedeli Nedir?

Arsa işgal bedeli, bir kişinin özel mülkiyeti olan arsanın tamamen işgal edilmesi ya da bir kısmının işgal edilmesinin ardından o kişiye doğan yasal haklara karşı ödenecek bir tazminat bedelidir. Tapulu arsası olan bir kişinin özel mülkiyetinin işgal edilmesinin ardından o kişinin işgalciye dava açması ve davanın da çok yüksek ihtimalle mağdur olan kişiye ödenmesi gereken bir tazminat bedelidir. Tazminat bedelleri işgalci kişiler tarafından ödenir ve ödenecek tutar konusunda kişilerin ihlal ettiği kavramlar üzerinden bir tutar belirleneceği bilinir.

Arsa İşgal Davası Ne Kadar Sürer?

Arsa işgal davalarının ne kadar sürdüğü hem mağdur hem de işgalci kişiler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Arsanın işgal edildiğine ilişkin tüm doneler sunulduktan sonra birkaç kez dava görülebilir. Bu davaların sonuçlanma süresi ise yaklaşık olarak 1.5 yıl ile 2.5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreç biraz da mahkemelerin doluluk oranına göre değişiklik gösterir.

Arsa İşgal Davası Açmak İçin Şartlar Nelerdir?

·        Davalı kişinin bahsi geçen arsayı işgal etmiş olduğuna ilişkin doneler olmalı.

·        Davalı kişi kötü niyetle ve kasten bu işi yapmalı.

·        İşgal edilen arsanın üzerinde işgalcinin bir eseri olmalı.

Arsa İşgali Nereye Şikayet Edilir?

Arsa işgali gibi bir durumla karşılaşıldığında, taşınmaz durumunda olan arsanın sahipleri valiliğe başvurabilir ya da kaymakamlığa başvurabilir. Burada yapılan her bir başvuru incelemeye alınır ve ardından yazılı dilekçe verilerek Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmektedir.

Arsa İşgali Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Arsa işgaline ilişkin yapılan başvurulan ardından bu mahkemelerin nerede görüleceği oldukça merak uyandırmaktadır. Bu durumda söz konusu işgal edilen arsanın bulunduğu lokasyona ilişkin adliyelerde yer alan Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davaların açıldığı bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir