İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir?

İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir?
16.11.2021 18:00
İsteğe bağlı sigorta ile SGK arasındaki fark nedir? İsteğe bağlı sigorta avantajlı mı, borcu silinir mi, ödenmezse ne olur? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

İsteğe bağlı sigorta, sigorta veren bir iş yerinde çalışmayan ve 4/a kapsayan sigortalılardan olan ayda 30 günden az çalışmış veya yarım gün çalışan, hiçbir şekilde sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan şahısların, primlerini kendileri tarafından ödenmesiyle GSS(Genel Sağlık Sigortası) tarafından bütün imkânlardan yararlanma ve ödemiş olduğu pirimler ile emekli olma fırsatı tanıyan sigortadır. İsteğe bağlı sigorta, 5510 sayılı yasa ile şahısların isteğe bağlı olarak prim ödemesine uzun vadeli sigorta ve GSS’ ye (Genel Sağlık Sigortası) tabi olmalarını sağlayan sigorta türüdür.

İsteğe bağlı sigorta şartları ise yasa ile belirlenmiştir. İsteğe bağlı sigorta kapmasına girebilmeniz için şartlar şunlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet etmek, 18 yaşını bitirmiş olmak, yasa kapmasında sigortalı olarak zorunluluğu bulunacak şekilde çalışmamış olmak, 4/a kapsamındaki sigortalılardan olan ve 30 günden az çalışmak veya yarım çalışmak, Sigortası nedeniyle şahısın aylık bağlanmamış olması şartlarını gerçekleştirmek zorundadır. Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olma imkanından yararlanamazlar. İsteğe bağlı sigorta primi ise şu şekildedir. Alt sınır limiti 119,25 TL x 30 x %20 toplamı ise 715,50 TL’dir.

İsteğe Bağlı Sigorta ile SGK Arasındaki Fark Nedir?

İsteğe bağlı sigortanın prim ödemeleri BAĞ-KUR’a sayılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta başlangıç tarihinize göre değişim göstermektedir. 5 Nisan 2007’den sonra sigortalı olduğunuzu düşünsek, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliliğiniz için SSK’da (Sosyal Sigortalar Kurumu) 7200 gündür. BAĞ-KUR’da ise 9000 gün prim ödemek zorundasınızdır. SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) ve BAĞ-KUR tarafından asgari ücret üstünden ödenmesi durumunda ve aynı gün prim sayısı ödendiği takdirde emekli maaşlarında bir değişiklik olmaz.

4080 gün priminiz var ise istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir sosyal güvenlik kurumu idi. 5510 sayılı Sosyal ve Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı 16 Mayıs 2006 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiştir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları Sosyal Güvenlik Kurumuna devir olmadan önce Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük sosyal güvenlik kuruluşlarından biriydi.

İsteğe Bağlı Sigorta Avantajlı Mı?

İsteğe bağlı sigorta, şahısların isteğe bağlı prim ödemesi ile genel sağlık sigortası ve uzun vadeli sigortalarına tabi olmalarını sağlayan bir uygulamadır. İsteğe bağlı sigortadan yararlanan şahıslar, uzun vadeli belli başlı koşulları yerine getirdiği süreçte, hayatları boyunca veya ölümleri halinde, var ise hak sahipleri, zorunlu sosyal sigortanın uzun dönemli sigorta kollarının sağladığı tüm yardımlardan isteğe bağlı sigortanın sunduğu şartlar ile hak elde edebilirler. Yararlanma şartları ise şu şekildedir.

·        5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamış olmak

·        4/a kapsamındaki sigortalı olarak çalışmakta ve 30 günden az çalışmak veya yarım gün çalışmak

·        Kendi sigortalılığı nedeni ile aylık bağlanmamış olması

·        18 yaşını doldurmuş olmak

·        İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesi ile kuruma başvuruda bulunmaktır.

İsteğe Bağlı Sigorta Borcu Silinir Mi?

İsteğe bağlı sigortayı isteğe bağlı olarak sonlandırmak isteyen kişiler sigortadan çıkmak için SGK’ ya yazılı olarak başvurduğunda şu şekilde olur. Prim borcu yok ve sona erdirme dilekçesinin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle, prim ödemesi yok ise isteğe bağlı sigortalılığın başlangıç tarihi itibariyle, prim borcu var ise en son primi ödenmiş ayın sonu itibariyle isteğe bağlı sigortalılık sonlandırılır.

Sonlandırıldığı için ödenmiş primlere ait bütün borçlar tamamen silinir. GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile ilgili bir istisnai durum vardır. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren birkaç durum dışında GSS herkes için zorunlu hale gelmiştir. Bu yüzden isteğe bağlı sigorta 1 Ocak 2012 tarihinden sonrasını kapsamış ve bu şahısın borcu silinen dönem ile ilgili olarak bakmakla sorumlu olduğu kişi veya kişiler kapsamında çocuk, anne, eş ve baba üzerinden GSS yardımı alma hakkı yok ise, bu şahısın silinmiş isteğe bağlı sigortanın başlangıç tarihi itibari ile SGK geriye dönük olarak 60/g primi kendisi tarafından ödenecek kişiler durumunda ise GSS kapsamına alınır.

İsteğe Bağlı Sigorta Ödenmezse Ne Olur?

İsteğe bağlı sigorta ödenmez ise isteğe bağlı bağlı sigortanın devamı itibariyle belli bir süre prim ödememe durumunda sigortalının sigortası sona ermesi kaldırılır ve ait olduğu ayın primini en son 12 ay içerisinde ödemeyen sigortalının o aya ait primini ödeme imkânı olmaz. 12 ay geçmedikçe diğer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödemesi durumunda kalır ve talep ve ölüm dışında isteğe bağlı sigortalılık sonuçlandırılamaz.

İsteğe bağlı sigortalılık şu şekildedir. İsteğe bağlı, sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunan şahısların primi ödenmiş son günü takip eden günden, aylık talebinde bulunanların ise aylığa hak kazanmış olmak şartı ile talep tarihinden ve ölen sigortalının ölüm tarihinden itibarendir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir