Vefat Eden Kişinin Mirası Nasıl Paylaşılır?

Vefat Eden Kişinin Mirası Nasıl Paylaşılır?
28.11.2022 18:34
Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır? Vefat eden kişinin vergi borcu silinir mi, telefon borcu ne olur? Vefat eden kişinin vergi ilişiği nasıl kesilir, vergi borcu nasıl öğrenilir? Vefat eden kişinin yaşlılık maaşı ne zaman kesilir, yapı kayıt belgesi nasıl alınır? Vefat eden kişinin sahip olduğu tüm şeyler hakkında pek çok akılda kalan soru bulunmaktadır. İşte tüm detaylar...

Vefat eden kişinin mirasçılarına bıraktığı hak ve yükümlüler için miras kelimesi kullanılmaktadır.

Miras paylaşımı ise eğer vasiyetname ile paylaşım yapılmadıysa kanunda belirlenen paylara göre paylaşımı yapılmaktadır. Miras paylaşımında belirlenen payların aksi durumunda, miras bırakan kişinin ölmeden önce vasiyetname ile paylar üzerinde dağılım yapılması gerekir. Bu durumun olmaması takdirinde herkes kanunda belirtilen hisse payı kadar mirastan pay alacaktır.

Vefat Eden Kişinin Vergi Borcu Silinir Mi?

Yasal düzenlemelere göre ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine geçmektedir. Bu gibi durumlarda, varislerden her biri ölen kişinin vergi borçlarından kendilerine intikal eden miras payları oranında sorumluluk sahibi olacaklarını bilmeleri gerekir. Bu durum cezaların şahsiliği ilkesinin nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Vergi borcu silinmez, mirasçılara geçecektir.

Vefat Eden Kişinin Telefon Borcu Ne Olur?

Vefat eden kişiden sonra gelen mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilden ve şahsen mesul olmaktadırlar. Vefat eden kişiden kalan vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçıların üstüne geçmektedir.

Kişinin vefat etmesi durumunda borç silinmeyecektir. Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa sigorta şirketi, yoksa mirasçılar tarafından ödemesi sağlanmaktadır.

Vefat Eden Kişinin Vergi İlişiği Nasıl Kesilir?

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi verilip, vergi borcu ödenme işlemi gerçekleştirildikten sonra ilgili vergi dairesinden ilişik kesme yazısı (borcu yoktur) alınması mümkündür. Bu yazı olmadan tapuda mirasçılara devri, bankadaki paraların çekilmesi ve benzeri miras intikali işlemlerinin yapılması mümkün olmayacaktır. Vergi dairesinden bu yazı mutlaka alınmalıdır.

Vefat Eden Kişinin Vergi Borcu Nasıl Öğrenilir?

İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasına, beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birisinin bilgileriyle girilebilecek ve vefat eden kişinin T.C. kimlik numarasıyla vergi borcu öğrenme işlemi tamamlanabilir.

Sistem, adım adım ve kolay şekilde beyannamesini doldurması için mükellefi en doğru şekilde yönlendirecektir. Ayrıca murisin vergi borcundan, murisin diğer borçları gibi mirasçılar sorumlu olmaktadır.

Vefat Eden Kişinin Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Kesilir?

Yaşlılık maaşı vefat tarihi sonrasındaki gün itibarıyla sonlandırılmaktadır.

Eğer aylık alan kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden önce ise, bankaya yatırılan paranın çekilmemesi gerekmektedir. Örnek verecek olur isek ölüm 10 Nisan'da olmuş, emekli maaşı ise 15 Nisan'da hesaba gelmiş ise bu paranın hesaptan çekilmesi yanlış olacaktır.

Vefat Eden Kişinin Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vefat eden kişinin vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunabilir. Ayrıca işlem bu şekilde gerçekleştirileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaat etmek mümkündür.

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda, vefat sonrası devir işleminin yapılabilmesi için ayrıca noter onaylı Mirasçılık Belgesi ve Yapı Kayıt Belgesinin aktarılacağı kişiye ait T.C. kimlik numarasını gösterir belge, adres ve iletişim bilgileri (gsm numarası) ile birlikte Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) başvuruda bulunması gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir