Eşek Dikeni Yemeği Nasıl Yapılır?

Eşek Dikeni Yemeği Nasıl Yapılır?
11.08.2022 14:08
Latince adı Onopordum illyricum L. Olan eşek dikeninin diğer isimleri; deli kenger, akız, kangal, kopuz, deve dikeni, kasnadır. Peki, eşek dikeni anlamı nedir? Nerede bulunur, nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir?

Eşek dikeni yemeği yani Kenger Meftunesi, Diyarbakır yemeğidir. Bu yemeğin yapılışı şöyledir: 1,5 kg kengeri dikenlerinden arındırılıp temizlenir. 500 gr kuşbaşı eti yıkayıp, bir tencereye 1 su bardağı su eklenip et 40 dakika haşlanır. Sonra üzerine karabiber, tuz, ½ su bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı biber salçası ve kenger eklenip 10 dakika kavrulur. Ardından yemeğe 2 su bardağı sumak suyunu ekleyip, 40 dakika orta ateşte pişirilir. Üzerine de servis edilmeden önce ezilmiş 1 ya da 2 adet sarımsak eklenir.

Eşek Dikeni Nedir?

Eşek dikeni bilimsel adı silybum marianum olan, görünüş olarak da dikensi ve ince olmakta olan bir bitki türü olmaktadır. Eşek otu nerdeyse 30-100 cm arasında büyüyebilmektedir. Genel olarak da Temmuz ve Ağustos aylarında erguvan renginde çiçek açmaktadır. Ayrıca deve dikeni tohumları da antienflamatuar ve antioksidan özelliklerine sahip olmaktadır.

Eşek Dikeni Anlamı Nedir?

Eşek dikeninin anlamı kenger olmaktadır. Kengerin anlamı ise; kırlarda yetişmekte olan, bileşikgillerden, gövde kısmından süte benzer bir madde çıkan, boyu neredeyse 50 cm.yi bulabilen, dikenli bir ot olmaktadır. Eşek dikeni aynı zamanda halk arasında; kansa, akız ve kenger gibi çeşitli adlarla da bilinmektedir.

Eşek Dikeninin Diğer Adı Nedir?

Eşek dikeninin diğer adları şunlar olmaktadır; kasna, akız, kenger, deli kengel, kopuz, kangal, deve dikeni. Eşek dikeninin Latince adı da Onopordum illyricum L. Olmaktadır. Bilimsel olarak da adı silybum marianum olmaktadır. Aynı zamanda eşek dikeni Papatyagiller familyasına ait olmaktadır.

Eşek Dikeni Nereden Alınır?

Eşek dikenini aktarlardan bulabilirsiniz fakat eğer ki aktarlarda bulamadıysanız daha önceden alışveriş yapıp sorun yaşamadığınız herhangi gibi bir internet sitesi ya da satıcıdan temin edebilirsiniz. Genelde Ege, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen eşek dikeni, nadir bile olsa Akdeniz’de de yetişmektedir.

Eşek Dikeni Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Eşek dikenini; hücreleri yeniler, migrenin tedavisinde etkilidir, kramp çözücü etkisi vardır, sindirim sistemini destekler, karaciğer yağlanmasında etkilidir, böbrek rahatsızlıklarına yardımcı olur, kan temizleyici özelliği bulunur, safra yolu ve karaciğer iltihaplarında etkilidir, diyabet, vitiligo, bronşit gibi hastalıklara faydalı olur.

Eşek Dikeni Nerede Bulunur?

Eşek dikeni en fazla 1 ya da 2 yıl yaşayabilmektedir, tarlalarda ve çorak olan arazilerde yetişebilmektedir. Eşek dikeni neredeyse her türlü arazide yaşamını sürdürebilmektedir. Bu bitkiyi mor ve kırmızı renge sahip çiçeklerine rastlamaktayız. Türkiye’de en fazla Ege bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir.

Eşek Dikeni Ne İşe Yarar?

Eşek dikeni karaciğer iltihabı, bazı ilaçların sebebiyet verdiği safra yolu iltihabı, aşırı alkol, siroz, kronik karaciğer hastalıklarına iyi etkileri olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kalp krizi, göğüs ağrısı, vitiligo, mide ağrısı, bronşit ve ishal gibi sıkıntıların tedavilerinde geleneksel biçimde kullanılmaktadır.

Eşek Dikeni Nasıl Kullanılır?

Eşek dikenini ister kahve olarak isterseniz de çay olarak tüketebilirsiniz. Eşek dikeni, Ege bölgesinde kenger adı verilen kahvesi de yapılmaktadır. Aynı zamanda kengerin turşusu da yapılmaktadır. Eşek dikeninin çayını şu şekilde yapabilirsiniz;
 kaynamış olan suya 5 gr yapraklarından koyarak kaynatılır. Demlendirdikten sonra da tohumları da aynı şekilde demlenilir. 3 bardakta aç karnına içilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir