Domates Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Domates Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler
03.09.2021 21:00
Sofralarımızın vazgeçilmez sebzesi domates, şüphesiz her evin en çok tükettiği besinlerden biridir. Bizler de domates yetiştirme koşulları nelerdir?, domates yetiştirirken sulama nasıl yapılır?, domates fidesi yetiştirme süresi, domates yetiştiriciliği hastalıkları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Sofralarımızın vazgeçilmez sebzesi domates, şüphesiz her evin en çok tükettiği besinlerden biridir. Sadece doğal hali ile değil; işlendiği zaman domates püresi, salça, ketçap vb. birçok şekilde ve yemeklerde kullanılan bu lezzetli sebzenin yetiştirmesi de oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Kimi evinde saksıda, kimi bahçesinde kimi de tarlada yetiştirdiği domateslerin güzel ve olgun olması için çaba sarf eder. Bunun için yapılması gereken, domates yetiştirme konusunda püf noktaları iyi bilmeli ve gerisini doğaya bırakmaktır.

Büyük tarlalarda domates yetiştirenler işinde uzman olduğu için, bu yazımızda sizlere daha çok saksıda domates yetiştirmek isteyenlere özel ipuçları vereceğiz.

Domates Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Domates yetiştirmek için öncelikle yapmanız gereken derin bir saksı bulmaktır. Derin saksının hepsini doldurmadan, 3’te biri kadar verimli toprağınızı yerleştirin. Daha sonra yapmanız gereken tek şey, domates fidenizi toprağa ekmek olacaktır.

Tohum yerine fide kullanacaksanız, fidelerin çok olgun ve büyük olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer domatesinizi bahçeye ekmek istiyorsanız, mutlaka önceden toprağı gübreleme işlemini yapmalısınız.

Eğer domatesinizi saksıda yetiştirmek istiyorsanız, günde bir kez eliniz ile fırçalar gibi fidenizin üzerini fırçalamalısınız. Bu işlem sayesinde domatesinizin gövdesi daha kalın ve güçlü olacaktır. Bahsedilen bu “fırçalama” işlemini bahçe ya da tarlada domates yetiştirirken yapmanıza gerek yoktur. Bu görevi sizin yerinize rüzgar üstlenecektir.

Domates Yetiştirirken Sulama Nasıl Yapılır?

Domates fidesi, fazlasıyla su ister. Ne kadar düzenli sulama işlemini gerçekleştirirseniz, domates fidelerinden o kadar verim aldığınızı göreceksiniz. Haftada 1-2 gün, güneşin çok kavurucu olmadığı saatlerde sulama işlemini yapmanız gerekir. Fakat eğer domatesi bahçe ve tarlada yetiştiriyorsanız ve yağmur yağdıysa, bu sulama işlemini aksatabilirsiniz. Her şeyde olduğu gibi domates yetiştirirken de sulama işlemini abartmanız önerilmez. Bu bitkiyi canlandırmak yerine öldürecektir.

Domates Fidesi Yetiştirme Süresi Nedir?

Eğer tüm uygun koşulları sağlarsanız ve düzenli olarak sularsanız; toprağa ektiğiniz domates tohumlarının 15 ila 20 gün içerisinde filizlenip fide haline geldiğini fark edeceksiniz.

Tohum halinde ektiğiniz domates, 3 ay içerisinde çiçeklenmeye başlar ve çiçeklerden meyvelerini dökmeye hazırdır. Yeteri kadar özenle bakılan domates fidesinin meyve verip domateslerin kızarması ve tamamen yenecek hale gelmesi ise; altı hafta ve üç ay arasında değişiklik göstermektedir.

Domates Yetiştiriciliği Hastalıkları Nelerdir?

Gerekli koşullar sağlanmadığında veya yanlış uygulamaya maruz kaldığında; domates fidelerinde bozukluklar ve hastalıklar görülebilir. Bunlar türüne göre farklılıklar gösterir. En bilinen domates fidesi hastalıkları ise şunlardır:

-         Fidelikte Kök Çürüklüğü

-         Domates Mildiyösü

-         Erken Yaprak Yanıklığı

-         Bakteriyel Benek

-         Yaprak Küfü

-         Domates Bakteriyel Solgunluğu

-         Sarı Yaprak Kıvırcık Virüsü

-         Domates Öz Nekrozu

-         Domates Lekeli Solgunluk Virüsü

-         Domates Güvesi

-         Yaprak Bitleri

-         Domates Pas Akarı

-         Yaprak Pireleri

Bu olumsuz durumlar, domates yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bunun için ilaçlama vb tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir. Ve bunun kararını da işin uzmanı bir kişi verebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir