Dans Nedir?

Dans Nedir?
01.09.2021 02:00
Müzik eşliğinde, beden hareketlerinin estetik amaçlı sergilenişine dans denilmektedir. Dans nedir, nasıl yapılır, dansın pozitif etkisi nedir, dansın önemi nedir? Dansın ortaya çıkışı nasıl oldu, dansın gelişimi nedir, faydaları neler, psikolojik etkileri neler, dans türleri neler?

Geleneksel altı sanat dalından birisi olan dansın diğer bir ismi de raks olarak geçmektedir. Bu sanat dalı genel anlamda bakıldığında, vücudun müzik eşliğinde devinim gösterdiği ifade şekli, iletişim biçimi veya tedavi şekli olarak tanımlanmaktadır. İnsanlık tarihinin çok eskilerine dayanan dans, insanların kültürlerinde önemli bir yer tutmuştur. Eski çağlara bakıldığında din, ölüm, şölen gibi birçok törende dans edildiği bilinmektedir. Zaman ilerledikçe estetik anlamda gösteri halini almaya da başlamıştır. Günümüze geldiğimizde ise sayılamayacak kadar çok dans türü bulunmaktadır. Sadece ülkemizde bile her bölgenin kendine ait dansı olduğu düşünülürse dünya üzerindeki çeşitliliğin ne kadar fazla olabileceğini görüyoruz.

Müzik eşliğinde, beden hareketlerinin estetik amaçlı sergilenişine dans denilmektedir. Dans bilinen ilk sanat türlerinden birisidir. İnsanlar şiir, resim, müzik veya tiyatro gibi sanat dallarından önce dans ile kendilerini ifade ediyorlardı. Dans ilk başlarda dini törenlerde yapılmaktaydı. Zaman içerisinde savaş, ölüm, şölen gibi törenlerde de dans edilmeye başlandı. Yaklaşık 9000 yıllık geçmişi ile dans bugüne kadar gelmiştir. Bugün bakıldığında ise dans başlı başına bir sanat olmaktan çıkıp farklı türler ile iç içe geçmiş şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Dans Nasıl Yapılır?

Dans müzik ile buluştuğunda daha anlamlı bir hal almaktadır. Aslında vücut adeta müziği farklı bir şekilde ifade ediyor da denilebilir. Bu yüzden dans edebilmek için müziği hissetmek oldukça önemlidir. Müziğin içindeki ritimler nasıl dans edebileceğinizi göstermektedir. Doğal olarak yeteneği olanlar her müziğe uyumlu şekilde bedenini kontrol edebilmektedir. Bu şekilde bir beceriniz yoksa öğrenmek hiç de zor değildir. Bunun için dans idmanları yapılmaktadır. Dans etmek için sürekli tekrar ederek vücudun hareketlere alışılması sağlanmaktadır. Antrenman yapmak gibi düşünülebilir. Ciddiyet ve disiplinli olmak gerekmektedir.

Dansın Pozitif Etkisi Nedir? 

Dans ederken vücut kaslarımız aktif olduğu için egzersiz yapmak ile aynı etkiyi gösterecektir. Egzersiz yapıldığında vücudun seratonin salgıladığı bilinmektedir. Bu hormon ile kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Bu şekilde zihniniz daha ferah olacaktır. Stres seviyeniz azalacak ve daha mutlu bir yapıya bürüneceksiniz. Ayrıca dans beyni de çalıştırmaktadır. Bu şekilde aklınızı daha verimli kullanmanıza da yardımcı olmaktadır.

Dansın Önemi Nedir?

Dans etmek hem formda kalmayı sağlar hem de zihni aktif eder. Ayrıca bunları yaparken kişinin eğlenmesini de sağlamaktadır. Beyin için çok faydalı olan dansa baktığımızda hafıza gelişimi bile sağlanabilmektedir. Bunun yanında tüm kaslarınızı çalıştırarak sağlıklı bir vücuda sahip olunmasını da sağlar. Ayrıca dans edildikten sonra beynimiz bazı hormonların salgılanmasını ister. Bu hormonlar sayesinde kendimizi daha mutlu hissederiz.

Dansın Ortaya Çıkışı Nasıl Oldu?

İnsanlar eski zamanlardan beli kendilerini farklı şekillerde ifade etmişlerdir. Bu ifade ediş şekillerinden birisi de dans olmuştur. Dansın tarihine bakıldığında bilinen insanlık tarihi ile aynı zamanda ortaya çıktığı söylenebilir. Kesin bilgiler olmamasının sebebi yazılı tarihten öncesine uzanan bir varlığı olmasıdır. Mağaralarda çizilen resimlere bakıldığında bile dans edildiği görülebilmektedir. Günümüz kültüründe kullanılan dansa bakarsak bir sanat olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanat olarak ortaya çıkışı ise Rönesans döneminde olmuştur. Sanatın büyük sıçrama yaşadığı bu dönemde dansta kendine yer edinmiştir. Özellikle salon dansları Rönesans döneminde gelişmeye başlamıştır.

Dansın Gelişimi Nedir?

Bütün güzel sanatların başı olan dans insanlığın varoluşundan itibaren yapılmaktadır. İnsanlık ile aynı yaşta olan dans nesilden nesile aktarılarak günümüzdeki haline ulaşmıştır. Yüzıllar boyunca dinsel, toplumsal ve folklorik olarak kullanılmıştır. Müzik türleri ve yaşantının değişimi ile birlikte sürekli değişerek hareket etmektedir. Bugünden sonra da değişimine devam edecektir. Dansın gelişim süreci incelendiğinde tarihinin çok eskilere dayandığını söylemekteyiz. Ama günümüz dans modellerinin bir çoğu yakın tarihe dayanmaktadır. Rönesans dönemi ile birlikte dans daha bilinçli bir şekilde gelişmeye başlamıştır. İlk olarak ‘’Country’’ danslar görülmeye başlanmıştır. Bu dans çeşidi Avrupa’da hızla yayılmıştır. Sonra ‘’Kadrıl’’ dansı moda olmuştur. Bu danstan sonra ise en uzun ömürlü olanlardan ‘’Vals’’ gönüllerde yer edinmiştir. 20. Yüzyıl başlarına gelindiğinde ise Latin ülkelerden ‘’Tango’’ gelmiştir. Pek çok salon dansı da bu dönemde ortaya çıkmaya başlamıştır. Günümüzde ise müzik çeşitliliğinin artması ile daha hızlı yapıda pek çok dans çeşidi ortaya çıkmıştır. Ayrıca dans, ritmik jimnastik ve buz dansı gibi sporlar eşliğinde olimpiyatlarda bile kendine yer edinmiştir.

Dansın Faydaları Nelerdir?

Dans etmenin eğlenceli olduğu herkes tarafından kabul görmektedir. Her yaştan insanın yapabileceği bu eğlenceli aktivitenin bir sürü de faydası bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Kas dayanıklılığını arttırır.

·        Üst ve alt vücudu geliştirir.

·        Esneklik sağlar

·        Mutlu hissettirir.

·        Sosyalleştirir.

·        Kalori yakarak kilo vermeyi sağlar.

·        Kemikleri güçlendirir.

·        Psikolojik sağlığa iyi gelir.

·        Hafızayı güçlendirir.

Dansın Psikolojik Etkileri Neler?

Yalnız başınıza ya da başkalarıyla birlikte yapabileceğiniz dansın fiziki etkilerinin yanında bir sürü de psikolojik faydası bulunmaktadır. Öncelikle sözlü iletişim kurmakta zorlanan bireyler için özgüven arttırmaktadır. Beden dilinin harekete geçmesi ile birlikte bu konuda kişi kendini daha rahat hissedecektir. Sosyal anlamda yalnızlık çeken bireyler için sosyalleşme fırsatı da sağlayacaktır. Ayrıca dans etmek vücudun mutluluk hormonu salgılamasına sebep olmaktadır. Bu hormon sayesinde kişi kendini daha mutlu hisseder. Ayrıca stres seviyesi azalır. Gereksiz kaygılarda kurtulup daha mutlu bir psikolojiye bürünür.

Dansın Türleri Neler?

Ülkemizde her yöreye ait farklı dans türleri olduğunu görmekteyiz. Sadece ülkemizde bile bu kadar çok tür olması dünya üzerindeki dans türlerinin sayısı hakkında bize ipucu vermektedir. Saymakla bitiremeyeceğimiz dans türleri arasında daha evrenselleşmiş, farklı kültürler tarafından benimsenenler bulunmaktadır. Bu dans türlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Rock

·        Broadway

·        Bale

·        Disko

·        Ça-ça

·        Breakdance

·        Salsa

·        Foxtrot

·        Hip hop

·        Jive

·        Jazz

·        Lirik

·        Kalipso

·        Modern Dnas

·        Mambo

·        Punk

·        Pop

·        Rumba

·        Swing

·        Samba

·        Vals

·        Samba

·        Zumba

·        Oryantal

·        Tap dansı



Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir