Buz Hokeyi Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Buz Hokeyi Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
31.08.2021 17:30
Buz hokeyi, buz üzerinde oynanan bir takım sporudur. Bizler de Buz Hokeyi Nasıl Bir Spordur? Çeşitleri, İlgilenen Kişi Nasıl Beslenmelidir, Gerekli Malzemeler, Oyuncuları Ne Kadar Kazanıyor? Kavga Serbest mi, Berabere Biterse Ne Olur? sorularının cevaplarının sizin için cevapladık

Buz hokeyi, buz üzerinde oynanan bir takım sporudur. Oyuncular hokey patenleri giyerek hokey sopaları eşliğinde diski kalelere atmaya çalışırlar. Diskler kaleye geçtiğinde takım sayı kazanmaktadır. Molasız oynanan bu oyunda bir takımda altı kişi bulunmaktadır. Bunlardan birisi kaleci olmaktadır. Buz hokeyi sahası 26x56 metre boyutundadır. Üç devreden oluşan maçların devre dakikası 15 veya 20 dakikalık olmaktadır. Buz hokeyi sporu özellikle Rusya, Kanada, Finlandiya, İsveç, ABD ve Çek Cumhuriyet’inde önem kazanmıştır. 19. Yüzyılda ortaya çıkan bu sporun en iyi oyuncuları NHL’de oynamaktadır.

Buz Hokeyi Nasıl Bir Spordur?

Buz üzerinde yapılan bu spor öncelikle paten kayma becerisi istemektedir. Bu sporu yapan oyuncular buz üzerinde normal insanların yürüdüğü, koştuğu gibi rahat hareket edebilmektedir. Bu şekilde yüksek teknik beceri isteyen oyun aynı zamanda güç ve kondisyon da gerektirmektedir. Sert mücadelelerin yaşandığı bu spor için ciddi antrenmanlar yapılmaktadır. Ayrıca takım sporu olarak oynanan bu oyunda takım halinde hücum ve savunma üzerine taktik stratejiler yapılmaktadır. Bir takım sahada 6 kişi bulunurken yedeklerle birlikte takım mevcudu 20 kişiyi aşmaktadır. Bunun sebebi oyun çok yüksek tempolarda oynandığı için oyuncular çabuk yorulmaktadır. Dinlendirmek için oyuncular sürekli değiştirilmektedir.

Buz Hokeyi Çeşitleri Nelerdir?

Buz hokeyi, hokey sporunun çeşitlerinden birisidir. Hokey sporlarına bakıldığında temel amaç sopalar eşliğinde top veya disk gibi cisimlerin kaleye atılmasıdır. Buz hokeyinin de dahil olduğu toplam dört farklı hokey çeşidi bulunmaktadır. Bu hokey çeşitlerinin birbirinden farklılıkları oynandıkları alan ve bu alan üzerinde oyuncuların hareket etme şekilleridir. Buz hokeyinin dışında kalan diğer üç türe bakacak olursak bunlar: Çim hokeyi, yol hokeyi ve sualtı hokeyidir. Çim hokeyi çim üzerinde, yol hokeyi pist üzerinde patenli veya patensiz olarak, sualtı hokeyi ise isminden de anlaşılacağı gibi sualtında oynanmaktadır.

Buz Hokeyi ile İlgilenen Kişi Nasıl Beslenmelidir?

Kas gücüne dayalı oynanarak oynana bu sporda diğer sporlar gibi özel beslenme gerektirmektedir. Gerek idmanlar gerekse maç esnasında yüksek enerji ihtiyacı gerektiğinden kesinlikle karbonhidrat alımına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca kas gelişimi için en önemli besin olan proteinlere de ihtiyaç duyulmaktadır. Temel besin alımında bunların yanına da vücudun ihtiyacı olan yağı eklemek gerekiyor. Harcanan kalori hesaplanarak beslenme ona göre yapılmalıdır. Günlük harcadığınız kalorinin altına düşerseniz zayıflamaya başlayarak güç kaybı yaşarsınız. Ayrıca kalori alımınız düşük olursa performansınızda düşecektir. Bu yüzden beslenme programı buna göre hazırlanmalıdır. Temel besinlerin dağılımı ise günlük tüketimin: %60’ı karbonhidrat, %30’u protein ve %10’u yağ olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Buz Hokeyi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Buz hokeyi sporu çoğu takım sporuna göre farklı yapıda ve biraz da tehlikeli olduğu için oynanırken farklı malzemeler kullanılmaktadır. Malzemelerin birçoğu ise vücudu korumak için tasarlanmıştır. Bu malzemeler şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Hokey pateni

·        Kask

·        Dizlik

·        Omuzluk

·        Dirseklik

·        Eldiven

·        Hokey şortu

·        Buz hokeyi kukisi

·        Buz hokeyi sopası

·        Pak(Disk)

Ayrıca bu malzemeler ile oynanan oyunda kaleci kıyafetleri daha farklı dizayn edilmiştir. Kalecilere bakıldığında daha büyük görünmektedirler bunun sebebi kıyafetlerinin, yüksek hızlarda gelen diskin vücuda zarar vermemesi için daha büyük tasarlanmış olmasıdır.

Buz Hokeyi Oyuncuları Ne Kadar Kazanıyor?

Her spor gibi bu sporda da alınan ücretler oyuncuların bulunduğu konuma göre değişmektedir. NHL yani Ulusal Hokey Ligi bu sporda en zirve lig olarak görülmektedir. Burada oynayan oyunculara bakarsak en düşük ücret alan oyuncular senelik 500 bin dolar kazanıyor. En yüksek maaş ise senelik 10 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Ülkemizde ise bu spora olan ilgi fazla olmadığı için oyuncu maaşları da çok yüksek değildir. Hatta oyuncuların büyük bir kısmı para almamaktadır. 

Buz Hokeyi Kavga Serbest mi?

Buz hokeyi maçlarını baştan sona takip etmesek de hepimiz o meşhur kavga sahnelerini görmüşüzdür. Maçın ortasında oyuncuların bir anda sopalarını ve kasklarını fırlatıp birbirini yumruklamaya başladıkları an gözünüzün önüne gelmiştir. Bu tarz kavgalara neredeyse her maç rastlanıyor olması aslında serbest olduğu anlamına gelmiyor. Ama zamanla bu sporun bir parçası haline geldiği söylenebilir. Hakem kontrolünde gerçekleşen bu olaylara müsaade ediliyor demek daha doğru olacaktır. Hakemler duruma göre oyunculara bazen ceza da vermektedir.

Buz Hokeyi Berabere Biterse Ne Olur?

Her periyotu 20 dakikalık olan ve 3 periyottan oluşan buz hokeyi zamana dayalı oynanmaktadır. Yani süre bitiminde skor olarak önde olan takım kazanmaktadır. Eğer 3. periyot bitiminde puanlarda eşitlik olursa uzatma periyot oynanmaktadır. Bazı turnuvalarda farklılık gösteren bu kurallara bakarsak uzatma devresi altın sayı ile bitmektedir. Yani uzatmada ilk sayı yapan takım kazanmaktadır. Uzatma periyotlarında da beraberlik olursa kazanan tarafı belirlemek için penaltı atışları gerçekleştirilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir