Buz pateni çift, bireysel ya da grup şeklinde buz üzerinde atlayış, kaldırış, dönüş, adım dizisi gibi hareketlerin sergilendiği olimpiyat sporlarından biridir. Buz pateni sporu müzik eşliğinde yapılmaktadır. Gösteriye uygun şekilde kostümler eşliğinde gerçekleştirilir. Olimpiyatlara girişi 1908 yılında Yaz Olimpiyatları ile başlamıştır. Daha sonra 1924 yılında da ilk kez Kış Olimpiyatlarında yapılmıştır. 10-12 kişilik gruplara kadar yapılabilen bilen bu sporun kazananını belirlerken puanlama sistemi uygulanmaktadır. 6 tam puan üzerinden sporculara artistik ve teknik puanlar verilir. Teknik puanlarda hareketlerin yapılışı incelenirken artistik puanların verilişi: Kostümler, müzik ile uyum ve pist kullanımı gibi faktörlere göre değerlendirilmektedir.
Buz Pateni Nasıl Bir Spordur?
Buz pateni estetiğin ön plana çıkarıldığı spor dallarından birisidir. Buz üzerinde paten eşliğinde kayarak yapılan bu sporda amaç hareketleri senkronize bir şekilde sergileyip en yüksek puanı almaya çalışmaktır. Bu sporu yapabilmek için vücudun çok esnek olması gerekmektedir. Yapılan hareketlerin büyük kısmı vücut esnekliğine dayanıyor. Grup halinde veya bireysel performansların sergilendiği bu sporda puanlar sadece hareketlerden kazanılmıyor. Müzikle uyum ve kostümler de puanları etkilemektedir. Puanlama sistemi de dikkate alındığında bu sporun buz üstünde dans etmek olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.
Buz Pateni Sağlık Açısından Faydalı Bir Spor mudur?
Sporun her türlüsü sağlık açısından faydalı olmaktadır. Buz pateni de spor kategorisinde incelenebildiği için sağlık açısından faydalı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Buz pateni sporu ise yüzme ve koşu gibi cyclic sporlar kategorisine girmektedir. Bu tip sporlar yapıldığında metabolizmayı güçlendirmektedir ve solunum kapasitesini arttırarak daha iyi bir kondisyon sağlamaktadır. Ayrıca kalp-damar sağlığı açısından da sizi koruma altına almaktadır. Uzaktan bakıldığında fazla enerji harcanmıyormuş gibi gözükse de bu spor için yüksek enerjiye ihtiyaç vardır. Düzenli yapıldığında fit bir görünüm kazanmanıza da yardımcı olacaktır.
Buz Pateni Eğitimi
Buz pateni sporu karmaşık yapılan sporlar arasına girmektedir. Yani yapıldığında vücuda birden fazla beceri kazandırmaktadır. Hatta bu yüzden buz patenine erken yaşlarda başlanılması tavsiye ediliyor. Tabi ki bu sporu yapan kişilerin iyi bir antrenör tarafından eğitim almaları gerekiyor. Fiziksel yapılan eğitimler sonucunda sporcular: Duyular arası iletişim, denge gelişimi, postür, esneklik gibi birden fazla beceri edinmektedir. Bu gibi becerilerin yanı sıra dans ve jimnastik eğitimi de alınması gerekiyor. Yani bu sporu profesyonel olarak yapmak isteyen kişiler sıkı bir eğitimden geçmek zorunda kalıyorlar.
Buz Pateni Tehlikeli mi?
Buz pisti üzerinde yapılan bu spor, özellikle paten kaymayı öğrenene kadar oldukça zor olmaktadır. Paten kaymak ayrı bir beceri olduğu için başlarda düşmeler çok yaşanıyor. Pist buzdan olduğu için oldukça sert yapıdadır. Bu yüzden düşüldüğünde sakatlanmalar yaşanmaktadır. Tabi ki bunların önüne geçebilmek için özel eğitimler veriliyor. Yeni başlayan kişilere öncelikle düşme alıştırmaları yaptırılmaktadır. Her spor belli oranda riskler taşısa da buz pateninin, popüler sporlara göre tehlikeli olduğu söylenebilir.
Buz Pateni İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Buz pateni diğer sporlara göre az malzeme ile yapılabilmektedir. Hatta malzemelerin çoğu kullanılmasa da sporu yapmanıza engel olmamaktadır. Bu spor için olmazsa olmaz tek malzeme piste uygun patenlerdir. Bu patenler özel yapıda olup has çelikten yapılmaktadır. Uçları tırtıklı yapıdadır. Bu tırtıklar sayesinde ani duruşlar ve hareketler sergilenebilmektedir. Bunu dışında alınacak her malzeme tercihe bağlı olmaktadır. Yeni başlayanlar için koruma amaçlı kask, dizlik ve dirseklik tercih edilebilir. Giysileriniz ise hafif olursa daha rahat hareket edebilirsiniz. Çoraplarınızda mikrofiber olursa ayaklarınız soğuktan daha iyi korunacaktır.
Buz Pateni İçin İdeal Boy Kilo Nedir?
Buz pateni sporu yüksek esneklik ve bunun yanında da estetik anlamda güzeli isteyen spor dalıdır. Böyle olduğunda sporcuların boyu ve kilosu önem kazanmaktadır. Aşırı uzun sporcularda esneklik ve hareket kabiliyetinde sıkıntı olabileceği gibi kilolu yarışmacılarda estetik açıdan hoş bir görüntü sunmayacaktır. Bu yüzden boy ortalamaları kısa yağ oranları oldukça düşük olmaktadır. Bu spor için ideal boy, kilo belirtmek doğru olmasa da Dünya sıralamalarında kendilerine yer edinmiş kadın sporcuların boyları 155-170 cm arasında olmaktadır. Kiloları da 50-65 kg arasında değişmektedir.
Buz Pateni Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Buz pateni sporunun temelinde paten kaymak vardır. Bu beceri edinildikten sonra diğer aşamalara geçilmektedir. Amatör olarak basit paten kayma öğrenilecekse bu süre çok uzun olmamaktadır. 1-2 saat gibi bir sürede öğrenmeniz mümkündür. Ama profesyonel anlamda kaymak ve bazı hareketleri yapmak çok daha uzun sürmektedir. Sadece kayma becerisinin yanında vücut kas sisteminin de gelişmesi gerektiği için 6-12 ay arasında bu seviyelere ulaşılabilir.
Buz Pateni Kilo Verdirir mi?
Öncelikle her türlü hareketin kilo verdireceğini belirtmek gerekiyor. Spor amaçlı yapılmasa da hareket etmek, kalori yani enerji harcamanıza sebep olacaktır. Bu harcanan kaloriler yediğiniz yemeklerden gelmektedir. Eğer yediğiniz yemekler harcadığınız kaloriyi karşılamıyorsa vücut yağları parçalayarak kilo vermenize sebep olmaktadır.Buz pateni de enerji harcamanıza sebep olduğu için kilo verdirecektir.. Hatta aerobik ve anaerobik bir idman olarak değerlendirilen bu spor metabolizmanızı hızlandırarak sürekli olarak yağ yakmanızı sağlayacaktır.
Buz Pateni Kuralları Nelerdir?
Buz pateni kuralları Uluslararası Paten Federasyonu tarafından belirlenmektedir. Bu kurallara baktığımızda:
· Pist alanı 30x60 metre olmaktadır.
· Puanlamalar 6 puan üzerinden yapılmaktadır.
· Puanlar artistik ve teknik olmak üzere ikiye ayrı alanda verilir.
· Yarışma iki ayrı günde yapılmaktadır. Birinci günde yarışmacılar belirlenen hareketleri sergilerler ve hata yapıldığında tekrar etme hakları yoktur. İkinci gün ise yarışmacılar kendi belirledikleri kareografiler üzerinden değerlendirilirler. Hata yapılırsa tekrar yapma hakkı bulunmaktadır.
Buz Pateni Teknikleri Nelerdir?
Buz pateni tekniklerine baktığımızda üç ana başlık altında incelenmektedirler. Bunlar: Atlayışlar, dönüşler ve kaldırışlardır. Atlayışlara baktığımızda 6 tane önemli çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan üç tanesinde buzdan güç alınır geriye kalanlarda ise direkt havaya sıçrama yapılır. Buzdan güç alınarak yapılanlar:
· Flip
· Toe Loop
· Lutz
Havaya sıçrama ile yapılanlar:
· Loop
· Axel
· Salchow
Bu atlayışları ayrı ayrı yapmak mümkün olduğu gibi kombinlemeler de yapılabilmektedir. Kombine olarak sergilendiğinde daha çok puan getirmektedir.Dönüşlere geçecek olursak bu teknikte patenci pistin üzerinde sabit bir noktada kendi etrafında dönmektedir. Dönüşlerde kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar:
· Ayakta
· Camel
· Oturarak
Olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca dönüşler her yarışmada yapılması zorunlu hale gelmiştir. Kaldırışlar ise sadece çift performanslarında olup 5 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler zorluk seviyesine göre belirlenmiştir. Bu kaldırışlar:
· Armpit hold lifts
· Waist hold lifts
· Hnd to hip lifts
· Hand to hand/press lift
· Hand to hand/laso lift
Bu kaldırışlar 6 veya 10 saniye olarak gösterilmektedir.