Bisiklet Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bisiklet Sporu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
30.08.2021 16:30
Bisiklet sporu, iki tekerlekli bisikletlerin gelişmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bizler de bisiklet nasıl bir spordur?, bisiklet bir saatte kaç kalori yakar?, bisiklet paten gibi araçları kullanırken ne tür güvenlik önlemleri alınmalıdır?, bisiklet almadan öncesi bilinmesi gerekenler, bisiklet ile kilo vermek, bisiklet mi koşu mu daha çok kalori yakar?, bisiklet ne kadar sürede öğrenilir?, bisiklet sürdükten sonra bacak ağrısı nasıl geçer?, bisiklet sürmek selülit yok eder mi?, bisiklet sürmeden önce ısınma, bisiklet sürmeden önce ne yemeli sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bisiklet sporu, iki tekerlekli bisikletlerin gelişmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Ulaşım ,eğlence ve yarışma amacıyla bisiklet kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Bunun sonucunda bisiklet sporuda gelişmiştir. Spor haline gelmesinde bisikletin giderek daha rahat kullanılacak hale gelmesinin de etkisi vardır. Bu spor yapıldığında yüksek kaloriler harcanarak kilo vermenize ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlamaktadır. Ayrıca diğer sporlara göre tercih edilmesinin bir sebebi de sürüş keyfi sunmasıdır.

Bisiklet Nasıl Bir Spordur?

Bisikletin tarihi son yüzyılı aşmaktadır. Başlarda ulaşım için yapılmış olsa da zamanla gelişmesi ile birilikte spor yapmak amacı ile de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle Avrupa ülkelerinde fazlasıyla ilgi gören bu spor başka ülkelerde de talep görmeye başlamıştır. Profesyonel olarak farklı türlerde yarışmalar düzenlenen bisiklet sporunun Türkiye’de bir federasyonu bile bulunmaktadır. Bu sporun yapılmasındaki temel amaç sağlıklı bir vücuda kavuşmaktır. Bunun yanında kimi egzersiz sporlarına göre daha eğlenceli olduğu da söylenebilir. Ayrıca bacak kaslarının da gelişimini sağlayan bu spor yüksek enerji ve kondisyon isteyen bir spordur.

Bisiklet Bir Saatte Kaç Kalori Yakar?

İyi bir kardiyo idmanı olarak tanımlayabileceğimiz bisiklet sürmenin yaktığı kalori fena sayılmamaktadır. Yakacağınız kalori kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi sürüş hızınızda etkilemektedir. Sadece sürüş hızınız da değil örneğin yokuş yukarı eğimde sürmek ile yokuş aşağı sürmek arasında baya bir kalori farkı oluşacaktır. Yine de ortalama bir değer olarak 500-600 kalori yakabileceğinizi söyleyebiliriz. Sürdüğünüz süre içerisinde kalori yakımını arttırmak isterseniz daha tempolu kullanarak zamanı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca tüm gücünüz ile yorulana kadar pedal çevirip bırakıp bunu birkaç kez tekrar ettiğinizde kalp atış hızınız artacaktır. Bu şekilde yapılan idmanlar metabolizmanızı hızlandırarak gün içerisinde de kalori yakmanıza yardımcı olmaktadır.

Bisiklet Paten gibi Araçları Kullanırken Ne Tür Güvenlik Önlemleri Alınmalıdır?

Bisiklet ve paten gibi tekerlekli ve denge isteyen araçlar kullanılırken tehlike oluşturmaktadır. Bu tarz araçlar ile yapılan kazaları sıkça görmekteyiz. Böyle kazalardan korunmak için bazı araçlar üretilmektedir. Kask bunlar içerisinde en önemlisidir. Kazalar sonucu ölümlerin büyük bir kısmı kafa çarpmasında gerçekleşmektedir. Bu yüzden kask takarak başınızı koruma altına almalısınız. Bundan sonra ise eldiven geliyor. Düştüğünüzde ellerinizi de korumanız gerekmektedir. Kaza sırasında refleks olarak çoğu insan ellerine yere koymaktadır. Belirli bir süratte olabileceğiniz için elleriniz yere sürtünürse yaralanmalar görülebilir. Eldivenler bunun için gereklidir. Kask ve eldivenden sonra dizlik ve dirseklikler gelmektedir. Bu ikisi de yine kaza sırasında ilk çarpabilecek bölgelerinizi korumaktadır. Ayrıca bisiklet kullanacaklar için gündüz ve gece görünmeniz için parlak kıyafetler giymek güvenliğinizi sağlayacaktır.

Bisiklet Almadan Öncesi Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde bisiklet çeşitleri bir hayli artmış durumdadır. Artan bisiklet çeşitlerinin sebebi ise farklı kullanım amaçlarına sahip olmalarıdır. Bisiklet alacaklar için ilk dikkat edilmesi gereken husus bisikletin ne için kullanılacağına karar vermektedir. Örneğin: Yarışmalar için yol bisikleti, ulaşım için şehir bisikleti, kırlar ve topraklık alanlar için dağ bisikletini tercih edebilirsiniz. Bu kararı verdiyseniz sırasıyla başka nelere dikkat etmeniz gerektiği sıralayalım:

·        Vites sayısı(Yokuşlu yollarda kullanılacaksa yüksek vitesli daha iyi olacaktır)

·        Bisiklet büyüklüğü(Bisiklet boyu alındıktan sonra değiştirilemediği için iç bacak boyuna göre kontrol edilmedir)

·        Frenler V mi yoksa disk mi?(Yüksek hızlara yapılmayacaksa V fren işinizi görecektir)

·        Sele(Sürüş konforu için sele seçimini dikkat etmek gerekiyor)

·        Gidon(Gidonu seçerken yine kullanacağınız yere göre seçim yapmalısınız)

·        Lastikler ve jantlar(Sürülecek yere göre seçilecek)

·        Amortisör(Özellikle şehir içi kullanımlarda amortisörsüz tercih edebilirsiniz)

·        Bagaj(Uzun yol yapmayı düşünenler büyük bagajlı olanlara bakmalı)

Bisiklet ile Kilo Vermek Mümkün Mü?

Ulaşım için eğlence için kullanılmasının yanında bir spor haline dönüşen bisikletlerin günümüzde kullanımı giderek artmaktadır. Eğlenceli bir spor olduğu için özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih edebileceğini söyleyelim. Kalori yakma açısından çoğu egzersizden daha yüksek performans göstermektedir. Özellikle çok uzun mesafeler sürüş yapılacaksa zararlı diyebileceğimiz seviyelerde kilo kaybına sebep olabilir. Fazla ince bir vücut tipi sevmiyorsanız bisiklet sporu sizin için uygun olmayabilir. Bunun yerine ağırlık idmanları veya yüzme gibi sporları tercih edebilirsiniz. Bisikleti kilo vermek için sürecekseniz özel bir şey yapmanıza da gerek yoktur. Kendinize bir hedef koyup gidip gelmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca fazla su kaybı olacağı için yanınıza su almayı da unutmayın.

Bisiklet Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

İki tekerlekli araçlar sınıfına giren bisikletleri sürmek için ayrı bir beceri kazanmak gerekiyor. Çünkü bisikletler sadece pedal çevirip direksiyon döndürülerek sürülmemektedir. Bunun yanında işin içine denge faktörü de eklendiği için sürmek için bir öğrenme sürecine ihtiyaç duyuluyor. Bisiklet sürmeyi öğrenme herkes için farklı sürelerde gerçekleşmektedir. Kişinin becerisine vücut koordinasyonuyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtmek gerekiyor. Bir günde de öğrenilebileceği gibi bir hafta da sürebilir. Daha hızlı öğrenebilmek için başlangıçta arka lastiklere ek olarak dengenizi sağlayacak küçük tekerlekler ekleyebilirsiniz. Süreç ilerledikçe önce birini daha sonra diğerini çıkartarak sürerseniz daha kolay öğrenebilirsiniz. Öncesinde kullanmadıysanız güvenlik için mutlaka ekipmanlarınızı takmayı unutmayın.

Bisiklet mi Koşu mu Daha Çok Kalori Yakar?

Kardiyo idmanı olarak nitelendirebileceğimiz koşu ve bisikletin ikisi de kalori yakmamıza yardımcı olmaktadır. Bu iki egzersiz türünü kalori açısından karşılaştırmaya alırsak kesin ve net çizgiler çekmek zor olacaktır. Çünkü egzersizlerin temposu, dakikası gibi faktörler devreye girmektedir. Örneğin: 20 dakika boyunca %80 performansınızla koşarsanız, 40 dakika boyunca düz bir yolda ağır ağır bisiklet sürmekten daha fazla kalori harcayacaksınız. Aynı şekilde yokuş yukarı 10 dakika boyunca bütün gücünüzle bisiklet sürmekte yavaş tempoda 20 dakika koşmanızdan daha fazla kalori harcatacaktır. Bu yüzden koşu daha çok yakar veya bisiklet daha çok yakar demek yanlış olacaktır.

Bisiklet Sürdükten Sonra Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kas ağrıları özellikle yeni başlayanlarda görülmektedir. Bunun sebebi kaslarınızın alışkın olamamasından kaynaklanmaktadır. Bisiklet sürmekte bacak kaslarını yoğun biçimde çalıştırdığından ilk başlarda böyle ağrılar olması normaldir. En fazla bir haftalık alışma sürecinden sonra ağrılarınız kesilecektir. Bu ağrıları geçirmenin tek yolu dinlenmektir. Yani beklemelisiniz. İdman yapmaya 2-3 gün ara vererek bacaklarınız yormadan dinlenmeniz gerekiyor. Ayrıca biraz masaj yaptırmakta ağrılarınızı hafifletecektir.

Bisiklet Sürmek Selülit Yok Eder mi?

Özellikle kadınlarda yüzde 80’lik bir kısımda görülebilen selülitlerden kurtulmanın bir sürü yolu vardır. Selülitlerin özüne baktığımızda yağ hücrelerinden oluşmaktadırlar. Bu yağ hücrelerini fazla kilolarınız olarak düşünebilirsiniz. Bisiklet sürmek kalori harcayarak vücudunuzda bulunan yağ hücrelerini yok edip enerjiye dönüştüreceği için selülitlerinizinde kaybolmasını sağlayacaktır. Bisiklet sürmenin yanına bir de sağlıklı bir diyet programı ekleyerek kolayca çözüme ulaşabilirsiniz. Ayrıca sürerken yavaş yavaş uzun süre kullanmak yerine hızlı tempoda daha az süre sürmek daha faydalı olacaktır.

Bisiklet Sürmeden Önce Isınma Nasıl Yapılır?

Her spor gibi bisiklet sürmeden önce de ısınma hareketleri yapmanız gerekiyor. Çoğu insan tarafından ısınma egzersizleri geçiştirilse de ciddi sakatlıklar yaşamanızın önüne geçecektir. Bu yüzden mutlaka ısınma kısmını es geçmemelisiniz. Yaklaşık beş dakika sürecek olan ısınma hareketleri performansınızı da arttıracaktır. Isınmak için boyun,omuz,bacak,el bilekleri, kollar ve ayak bilekleriniz üzerinde açma germe hareketleri yapmanız yeterli olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir