Dalış Elbisesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dalış Elbisesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
01.09.2021 01:00
Su altından dalgıcı ortama karşı korumak için tasarlanan giysiye dalış elbisesi denilmektedir. Dalış elbisesi, özellikleri neler, nasıl giyilir, nasıl kurutulur, ne için kullanılır? Dalış elbisesi su geçirir mi, çamaşır makinesinde yıkanır mı? Tamiri nasıl olur?

Su altından dalgıcı ortama karşı korumak için tasarlanan giysiye dalış elbisesi denilmektedir. Şişirilmiş neoprenden, naylon ve azottan üretilen dalış elbiseleri kişiyi soğuk sularda ısı kaybına karşı korur. Böylelikle vücut ısısının korunmasını sağlar. Dalış elbiseleri temelde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki: Islak dalış elbiseleridir. Islak dalış elbiseleri vücudu iyi sarmaktadır. Vücut ile arasında su tabakası bulunur. Bu su tabakası vücut ısısı sayesinde ısınarak sıcak bir ortam sağlar. İkinci olan ise kuru dalış elbisesidir. Bu tip elbiselerde giysi ve vücut arasında hava bulunmaktadır. Bu şekilde kıyafet soğuğa karşı daha koruyucu olur. Ayrıca kuru dalış elbiselerine hava basılabildiği için ekstra denge yeleği giymeye gerek yoktur.

Dalış Elbisesi Nedir?

18. yüzyıl başlarında arama, kurtarma amacı ile iki İngiliz mucit dalış elbisesini keşfetti. Bu ilk dalış elbiselerine baktığımızda temelde su geçirmez kumaştan yapılarak dalıcının nefessiz kalmamasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştı. Günümüzde ise dalış elbiseleri çok daha modern yapıda bulunmaktadır. Şu anda arama, kurtarma çalışmalarının dışında farklı faaliyetler için de kullanılmaktadır. Temel amacı su altında giyildiğinde kişiyi korumasıdır. Özellikle soğuklara karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca solunum cihazı ile birlikte kullanılarak daha uzun süre su altında kalınmasını sağlamaktadır.

Dalış Elbisesi Özellikleri Neler?

Dalış elbiselerine baktığımızda farklı iki tür bulunmaktadır. Bu elbiseler kullanıldıkları bölgeye göre tasarlanmışlardır. Genellikle dalış yapılacak bölgenin sıcaklığına göre seçilmektedirler. İlk olarak ıslak dalış elbiselerine bakalım. Bu elbiseler 3-5 mm kalınlığında olmaktadır. Tam kıyafet yada şorti sınıfındadırlar. Bu elbise vücudunuz ile arasına su alarak suyu ısıtmaktadır. Daha çok ılıman-sıcak sularda giyilmektedirler. Yarı kuru dalış elbiselerine bakacak olursak daha kalındırlar. 6.5-7 mm kalınlığa sahiptirler. Islak elbiselere göre daha iyi izolasyon sağlamaktadırlar. Kalitesine göre dalış bitiminde bazen kuru çıkma ihtimaliniz bile olmaktadır. Bu tip giysiler biraz daha soğuk dalışlar için kullanılır. Son olarak da kuru dalış elbiseleri gelelim. Bu elbiselerin neopren veya trilamine ile oluşturulmaktadır. Kuru dalış elbiseleri içerisine hava almaktadırlar. Bu elbiselerin içine soğuktan koruyucu kıyafetler giyilebilmektedir. Ayrıca göğüste ve sol kol üstünde hava kanalları bulunmaktadır. Bu kanallar ile dalışa göre hava değişimi yapılmaktadır.

Dalış Elbisesi Nasıl Giyilir?

Vücuda yapışan ve koruma sağlayan dalış elbiselerini giymek bazen eziyet olabilmektedir. Giyme işlemini kolaylaştırmak için dalış elbisesinin içine şampuanlı su dökebilirsiniz. Bu suyu döktükten sonra elbiseyi iyice çalkalayın. Bu işlemden sonra ilk olarak alt kısım giyilir. Sonrasında elbise yukarı çekilir ve üst kısmın içine girilir. Bazı modeller iki parçalı olmaktadır. Bu modellerde de aynı yöntem izlenmektedir. Son olarak üst kısımda bulunan etekler alt parçaya sabitlenir. Ayrıca belirtelim kuru dalış elbisesi giyecekseniz bu tip elbiseler çıplak ten üzerine giyilmemektedir. 

Dalış Elbisesi Nasıl Kurutulur?

Dalış elbiselerinin temel malzemesine bakıldığında neopren kullanılmaktadır. Bu maddeye karşı dikkatli olmak gerekiyor. Dalış elbisesini yıkarken gösterilen özen kurutma işleminde de devam etmektedir. Elbiseyi kurutmak için kesinlikle yüksek ısı kullanmayınız. Güneş ışığı, kalorifer, soba gibi yüksek ısı ile kurutmak yerine gölgede kurutmayı tercih etmelisiniz. Kurutma işleminden sonra saklamaya da dikkat etmelisiniz. Dalış kıyafetlerinizi kesinlikle sıkıştırarak veya katlayarak saklamayınız. Islak tip elbiseleri saklarken mutlaka plastik askı kullanmalısınız. Kuru elbiseleri saklarken ise asarak veya yere sererek saklayabilirsiniz.

Dalış Elbisesi Ne İçin Kullanılır?

Dalış elbiselerinin temel amacı su altında kişiye koruma sağlamaktır. Bu korumaya bakıldığında en büyük özelliği soğuklara karşı vücut ısısını sabit tutmasıdır. Ayrıca solunum cihazları ile desteklenen bu elbiseler su altında çok daha uzun süreler kalınabilmesine olanak sağlamaktadır. İlk başlarda dalış elbiseleri arama, kurtarma çalışmaları için kullanılmıştır. Günümüzde hala bu amaç için kullanılmaktadır. Bunun yanında askeri alanda veya su altı balıkçılığı yapanlar tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca su altını keşfetmek için gezi amaçlı dalışlarda da kullanılmaktadır.

Dalış Elbisesi Su Geçirir mi?

Dalış elbiselerine baktığımızda üç farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerden ıslak dalış elbiseleri su geçirmektedir. Bu türler genellikle daha sıcak sularda tercih ediliyor. Diğer tür olan yarı kuru dalış elbiseleri ise kalitesine göre su geçirip geçirmeme özelliğine sahiptir. Biraz daha soğuk sular için giyilmektedir. Kuru dalış elbiselerine gelecek olursak bu tip dalış elbiseleri kesinlikle su geçirmemektedir. Bu elbiseler zaten soğuk sularda tercih edilmektedir. İçerisine, ekstra soğuk koruması için termal içlikler giyilmektedir.

Dalış Elbisesi Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı?

Dalış elbiseleri neoprenden yapılmaktadır. Bu madde de bozulabilmektedir. Bu yüzden dalış elbiselerini yıkarken dikkat etmek gerekiyor. Elbiseyi yıkamadan önce mutlaka tuzdan ayırmalısınız. Tatlı su ve ıslak elbise şampuanı ile tuzu elbiseden ayırabilirsiniz. Bu özel şampuanlar dalış malzemeleri satan dükkanlardan temin edilebilir. Sonra hafif deterjan veya sabun yardımı ile temizleme yapılabilir. Kesinlikle çamaşır makinesi kullanmamalısınız. Ayrıca koku yapan bakterileri yok etmek için hafif dezenfektanlar kullanılabilir.

Dalış Elbisesi Tamiri Nasıl Olur? 

Dalış elbiselerinde bazen yırtıklar veya yarıklar oluşabilmektedir. Bunlar çoğu zaman zıpkın temelli olsa da farklı sebeplerden de olabilmektedir. Bu tarz durumlarda elbisenizi kendiniz kolayca tamir edebilirsiniz. Dalış elbiseleri neoprenden yapıldığı için bir adet neopren yapıştırıcıya ihtiyacınız olacak. Bu yapıştırıcıyı aldıktan sonra eğer elbisede yırtık var ise yırtıkların uçlarına bu yapıştırıcıyı sürüp 2-3 dakika bekledikten sonra yırtık bölgeleri birbirine yapıştırın. Daha sonra parmaklarınız ile iyice kenetlenmesini sağlayın. Elbiseden parça kopmaları gibi durumlar içinse aynı şeyi yapabilirsiniz. Sadece neopren kumaşı alıp ihtiyacınız kadar kesmeniz gerekiyor. Daha sonra rahatlıkla yapıştırabilirsiniz. Eğer tamir edemeyeceğinizi düşünüyorsanız da dalış kıyafeti tamiri yapan yerlere başvurabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir